logo


Αντιστροφή του παλιού συνθήματος «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο, μπορείς» παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Διονύσου, με τον ήχο των αλυσοπρίονων που κόβουν δέντρα να κυριαρχεί. Ο υπερβάλλων ζήλος συμπολιτών μετά από τη «Μήδεια» έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία σε όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, ανησυχία που εκφράσθηκε για μια ακόμη σήμερα, Τρίτη 23 Μαρτίου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ).

Καμιά κοπή δέντρου χωρίς άδεια, είτε μικρής κλίμακας σύμφωνα με το νόμο είτε με απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με τον παραβάτη να πηγαίνει στο Αυτόφωρο. Αυτό εξήγγειλε ο Πρόεδρός της και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, με αφορμή δεκάδες αιτημάτων για κοπή δέντρων σε όλη την πόλη, ειδικά μετά την επέλαση της “Μήδειας”.

Η σχετική εξαγγελία αναμένεται να περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, που θα δημοσιοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η γενικευμένη αποψίλωση που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα με την ανακοίνωση, θα απευθυνθεί με επιστολή έκκληση προς τους Περιβαλλοντικούς Συλλόγους της πόλης να συνδράμουν με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών στην αποτροπή μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής, της δεύτερης μετά τη θεομηνία, που συντελείται στην πόλη, με πολλούς κατοίκους να κόβουν αδιακρίτως ό,τι φυτρώνει. Ακόμη και πλατάνια, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής του Εύπολις Κ. Κουριδάκης!

Στη σημερινή συνεδρίαση ήρθαν πάνω από 20 αιτήματα για κοπή δέντρων- και αυτό ήταν μόνον η αρχή: Διαπαραταξιακή επιτροπή, από τους Χ. Παπαβασιλείου και Μπ. Λαζαρίδη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή να εξετάζει ένα προς ένα τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων, γειτονιά τη γειτονιά, με βάση τα κριτήρια που θεσπίστηκαν στην πρόσφατη (16/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κυριότερο αυτό της επικινδυνότητας. Για δέντρα με επικίνδυνη κλίση, και υπήρχαν μερικά στη σημερινή συνεδρίαση, πάνω σε μπαλκόνι ή στέγη σπιτιού, η κοπή είναι μονόδρομος. Εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν ξερά ή σπασμένα κλαδιά, που είναι και το πιο επείγον, όπως τόνισε η Α. Πέππα από τη μείζονα μειοψηφία, τότε εισηγείται το κλάδεμά τους, ενώ όσα έχουν παραμείνει άθικτα από τη “Μήδεια”, παραμένουν ως έχουν.

Για έγκλημα που συντελείται σε βάρος του θαυμάσιου περιβάλλοντος, μίλησε ο Αντιδήμαρχος, που κάλεσε τους συναδέλφους του να συνδράμουν στην πολύ δύσκολη προσπάθεια, αδιαφορώντας για το όποιο, παραταξιακό ή προσωπικό, κόστος. Παραδέχτηκε πάντως πως σε πολλές περιπτώσεις η παρέμβαση γίνεται κατόπιν εορτής: Όπως ο ίδιος ανέφερε, η διαπαραταξιακή επιτροπή έφτασε με καθυστέρηση λίγων λεπτών σε ιδιοκτησία στην Κοινότητα Διονύσου, όταν η μία από τρεις ακμαιότατες κουκουναριές είχε ήδη πέσει θύμα του πριονιού, άνευ ετέρου.

Στενή σχέση με τα παραπάνω έχει, βέβαια, και η μεταφορά του όγκου ξυλείας, ήδη καύσιμης ύλης, που άφησε πίσω της η “Μήδεια”, μπροστά στο γήπεδο του Διονύσου, όπου κλαδοφάγος της Περιφέρειας τη μετατρέπει σε τρίμμα. Για την επικινδυνότητα της κυκλοφορίας στο σημείο, όπου κομβόι φορτηγών σταθμεύουν στην άνοδο και την κάθοδο, την ώρα που άλλα φορτηγά πραγματοποιούν ελιγμούς εισόδου και εξόδου από το χώρο, μίλησε ο Τ. Μπάσης από τη μείζονα μειοψηφία, προτείνοντας την επιλογή άλλου, ασφαλέστερου χώρου, κοντά στο Γερμανικό Νεκροταφείο. Στο ίδιο θέμα επέμεινε και ο κ. Κουριδάκης, υπογραμμίζοντας πως ούτε σήμανση υπάρχει ούτε κάποιος εκ μέρους του Δήμου, που να ρυθμίζει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, εκμαιεύοντας έτσι τη δέσμευση του Αντιδημάρχου να μεριμνήσει για το θέμα σήμερα κιόλας.

Η προσπάθεια γενικευμένης και ανεξέλεγκτης αποψίλωσης, που παρατηρείται παντού στην πόλη, ακόμη και με πλήρη υλοτόμηση σε αδόμητα οικόπεδα, θα πρέπει να συναντήσει την αντίδραση της συλλογικής ευθύνης, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών και κατ’ επέκταση και των ρεμάτων, για την αποτροπή μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων και εδώ και σε όμορους Δήμους, τόνισε ο επικεφαλής του Εύπολι, ζητώντας συνεργασία με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα.

Η είδηση όμως που επισκίασε τη συνεδρίαση, και δημιούργησε ερωτηματικά αναφορικά με το αν ο Δήμος Διονύσου είναι ξέφραγο αμπέλι, είχε σχέση με… ανασκαφές! Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν τόσο η κ. Πέππα, όσο και ο τέως εντεταλμένος Χ. Πέππας, πυρκαγιά ξέσπασε πριν από 5 ημέρες στη θέση Μιχαλέτσα της Σταμάτας, πολύ κοντά σε ιδιοκτησίες τους. Σπεύδοντας εκεί, διαπίστωσαν ότι άγνωστος ισχυριζόμενος ότι είναι υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είχε βάλει φωτιά σε δασική έκταση, υπό το πρόσχημα αρχαιολογικών ανασκαφών, ενώ διατεινόταν ότι και η φωτιά ήταν υπό έλεγχο αλλά και ότι σκόπευε να αποψιλώσει μεγαλύτερη έκταση! Στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία πρόλαβε και έκαψε 4-5 στρέμματα, ενώ κλήθηκε και το ανακριτικό της Π.Υ. για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον Α. Κούνη από την Πολιτική Προστασία του Δήμου, για το περιστατικό, αλλά και τα στοιχεία του αγνώστου, έχουν ενημερωθεί τόσο το Δασονομείο του Αγ. Στεφάνου, όσο και ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αστυνομία.