logo


Ήταν να αναρτηθούν στις 26 Φεβρουαρίου, μεσολάβησε η καταστροφική “Μήδεια”, έχουμε φτάσει στο τέλος Μαρτίου και ακόμη εκκρεμεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την περιοχή του Δήμου Διονύσου- και ενώ δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς επίλυση της εκκρεμότητας με την αναγνώριση ορίων για μια σειρά οικισμών της πόλης.

Εκτιμήσεις μέσα από τη Δημοτική Αρχή μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ανάρτηση των χαρτών, που θα οφείλεται και στη “Μήδεια” αλλά και στις επικείμενες κατά τα φαινόμενα εθνικές εκλογές σε λίγους μήνες, οπότε μια κοινωνική αναταραχή, όπως είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει το βάφτισμα της μισής πόλης σε δασική, δεν είναι προς το συμφέρον της πολιτικής ηγεσίας. Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μπορεί να “αγοράζει” χρόνο, εντούτοις αν δεν συνοδεύεται από ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση, πρώτα απ’ όλα στο θέμα των ορίων, δεν συνιστά παρά παράταση του αδιεξόδου για χιλιάδες ιδιοκτήτες του Δήμου Διονύσου. Σήμερα αυτοί οι ιδιοκτήτες- στον Άγ. Στέφανο, για παράδειγμα, ή στην Άνοιξη και στη Ραπεντώσα, στη Σταμάτα κ.λπ.- δεν μπορούν να προβούν σε καμιά επέμβαση στο ακίνητό τους, μια που το σύστημα έχει καθηλωθεί  και δεν δίνει άδειες εν αναμονή της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Στο μεταξύ πυκνώνουν οι επιστολές, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής καθώς και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σπάτων Σταμάτας προς όλη την πολιτική ηγεσία, υπουργούς και Πρωθυπουργό, με το αίτημα και της παράτασης στην ανάρτηση των δασικών χαρτών αλλά και τη διόρθωση άρθρου στο νόμο 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, που- όσον αφορά στους οικισμούς προ του 1923- αντίκειται σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα δεν έχουν σταματήσει και οι πιέσεις σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως αυτή με τον νέο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη την επόμενη εβδομάδα, αλλά και με τον υπουργό Κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό Ν. Ταγαρά. Σ’ αυτές μάλιστα, που θα πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Α. Γκίνης, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν- πλην των αρμοδίων Αντιδημάρχων- και εμπειρογνώμονες επιστήμονες, όπως ο τοπογράφος μηχανικός Γ. Λαγκαδινός και ο δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου.

Ο Σύλλογος μάλιστα της Σταμάτας έχει προχωρήσει ακόμη παραπέρα: Μετά από επαφές με νομικούς, ετοίμασε και έχει ήδη αποστείλει στο ΥΠΕΝ σχέδιο τροπολογίας, ώστε να διορθωθεί ο Ν. 4597/2020 και στις συναντήσεις που ακολουθούν να υπάρχει έτοιμη η βάση συζήτησης.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή με την υπογραφή του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη προς τον κ. Σκρέκα, στις 24 Φεβρουαρίου, όπου για μια ακόμη φορά επισημαίνεται η σύνδεση ανάμεσα στο δασικό και στο οικιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διονύσου. Στην επιστολή ζητείται η αναβολή στην ανάρτηση των χαρτών, με το επιπλέον δεδομένο πως πριν από λίγες ημέρες, στις 5 Μαρτίου, θα εκδικαζόταν ενώπιον του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζει τη διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών, υπόθεση που όμως αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά:

Σε κεντρικό επίπεδο κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών έχουν σημειωθεί έντονες διαμαρτυρίες απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, με την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα  και την Τήνο να πρωτοστατούν. Τέλος, το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο  ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως “σε κατάρρευση των Δασικών Υπηρεσιών και στην απόγνωση των πολιτών οδηγούν οι παράτυπες διαδικασίες του ΥΠΕΝ για την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών”.

Αξίζει, τέλος, να προστεθεί εδώ πως το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, έφερε στην πρόσφατη (16/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ως ένα από τα θέματα που «τρέχουν» στο Δήμο αλλά έχουν προσωρινά επισκιασθεί από τις καταστροφικές επιπτώσεις της “Μήδειας”, αλλά απάντηση δεν υπήρξε από πλευράς Δημοτικής Αρχής.