logo


Το επόμενο σεμινάριο Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού με τη Βασιλίκα Σαριλάκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 7 μ.μ., με θέμα την ζωή και το έργο του ζωγράφου František Kupka.

Ο František Kupka ήταν ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης και συνιδρυτής της Αφηρημένης τέχνης μαζί με τον Kandinsky. Μάλιστα παρουσίασε πριν από τον Kandinsky αφηρημένα έργα του στο Παρίσι. Οι δυο τους μαζί με τον Mondrian ήταν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες της αφηρημένης τέχνης του 20ού αιώνα.

Ο έξοχος αυτός Τσέχος καλλιτέχνης, καθώς ήταν ήταν εσωστρεφής και δεν έζησε σε 4 μητροπόλεις του μοντερνισμού όπως ο Kandinsky, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μεταγενέστερα, από την μεγάλη αναδρομική του στο Grand Palais στο Παρίσι το 2018 όπου επιτέλους παρουσιάστηκαν 300 έργα ζωγραφικής του, χειρόγραφα από βιβλία του, φωτογραφίες και χαρακτικά του. Έτσι τον θαύμασε το ευρύ Ευρωπαϊκό κοινό και μάλιστα δημιουργήθηκε με την βοήθεια του καναλιού ARTE κι ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για αυτόν.

Ο Kupka ήταν ένας καλλιτέχνης με ισχυρή υποκειμενική πεποίθηση, βασίζοντας τα ζωγραφικά του έργα σε ιδέες που προέρχονταν από τον μυστικισμό, την ριζοσπαστική πολιτική, την φιλοσοφία (όπως και την έννοια της «ροής» του Henri Bergson με την κατανόηση της διαίσθησης του αιώνιου χρόνου), την ποίηση, την επιστήμη και τις ασιατικές κουλτούρες.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/83970353164…
Meeting ID: 839 7035 3164
Passcode: 145541