logo


Τα συντονισμένα πυρά των παρατάξεων της μειοψηφίας δέχθηκε η επικοινωνιακή στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, όπως εκφράσθηκε μέσα από το Δελτίο Τύπου σχετικά με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 9 Μαρτίου των ενεργειών για την επόμενη ημέρα, μετά τη “Μήδεια”.

Υπενθυμίζεται πως στο εν λόγω Δελτίο Τύπου γινόταν λόγος για ομόφωνη έγκριση της εισήγησης Δημάρχου, ενώ είχε αποσιωπηθεί το πραγματικό δεδομένο: Η εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα είχε έρθει από 4 παρατάξεις της μειοψηφίας- Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, Λαϊκή Συσπείρωση, ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο-, με τις οποίες συνέπραξε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μ. Στυλιανού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως κατήγγειλαν οι παρατάξεις, το παραπάνω Δελτίο Τύπου έκανε την εμφάνισή του στον ιστότοπο που διατηρεί ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, πριν καν δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου

Για βάναυση προσβολή των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας και των δημοκρατικών θεσμών αλλά και για παραπλάνηση των πολιτών, μίλησε ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης.

Η τσαλακωμένη εικόνα του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη λόγω των χειρισμών στη διάρκεια της “Μήδειας” ήταν ο πολιτικός λόγος και η πολιτική ανάγκη, που γέννησαν το Δελτίο Τύπου, εκτίμησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, που μίλησε για παρερμηνεία και διαστρέβλωση της ψήφου του και κάλεσε προσωπικά το Δήμαρχο όχι μόνο να ανακαλέσει το Δελτίο Τύπου, αλλά να εκδώσει νέο, διορθωμένο, όπου να αποτυπώνεται η πραγματικότητα: “Αυτό που ψηφίσαμε δεν ήταν η πενηντάλεπτη τοποθέτηση Δημάρχου, αλλά η δική μας εισήγηση”, υπογράμμισε ο κ. Παντελόγλου, προειδοποιώντας πως τη Διοίκηση πως “θα λάβουμε μέτρα”. Ο ίδιος, όπως αποκαλύφθηκε αμέσως μετά, είχε προτείνει στις παρατάξεις, να μην παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πρακτικά σημαίνει να αρνηθούν την απαρτία, μέχρι να ανασκευασθεί το Δελτίο Τύπου. Η ενέργεια αυτή αποτράπηκε χάρη στην παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη.

Τη δική του φωνή διαμαρτυρίας ένωσε με τους παραπάνω ο επικεφαλής των «ΜΑΖΙ  για τον Διόνυσο» Ν. Κλήμης, κατηγορώντας τη Διοίκηση και το Δήμαρχο για διαστρέβλωση μιας ξεκάθαρης διαδικασίας 4,5 ωρών και υπογραμμίζοντας πως τις προτάσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, μια που η Δημοτική Αρχή προτάσεις ή εισήγηση δεν είχε φέρει.

Αυτή η ολομέτωπη επίθεση έφερε, τουλάχιστον εκεί και τότε, ένα πρώτο αποτέλεσμα- μια που “η ομόφωνη έγκριση της εισήγησης Δημάρχου” του Δελτίου Τύπου μετατράπηκε από τον ίδιο τον κ. Καλαφατέλη σε “συνδιαμόρφωση προτάσεων”, για την οποία μάλιστα επικαλέστηκε τα πρακτικά της (ζωντανής) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. “Και αν δεν έχει γίνει αυτό, δεσμεύομαι να ανακαλέσω την ανακοίνωση στην επόμενη συνεδρίαση”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα παραπάνω και σε συνέχειά τους, οι παρατάξεις της μειοψηφίας, συντονισμένα για μια ακόμη φορά, έφεραν εκτός Ημερησίας Διατάξεως προς ψήφιση θέμα που αφορούσε στη δημοσιοποίηση και των δικών τους επίσημων ανακοινώσεων, μέσα από τα επίσημα κανάλια του Δήμου (ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών: “Γιατί τις προηγούμενες ημέρες διαστρεβλώθηκαν η θέση και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και παραπληροφορήθηκαν οι δημότες”, τόνισε ο κ. Κλήμης, ενώ την παραποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την παραπλάνηση των δημοτών, επανέλαβε ο επικεφαλής του Εύπολι.

Ο ίδιος, εισηγούμενος το θέμα, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Βήματος των Παρατάξεων, που βρίσκεται υπό κατασκευή στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. «Με το δεδομένο πως και τα θέματα στην πόλη τρέχουν αλλά και βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας, είναι απαραίτητη, όχι η φίμωση αλλά, η ελεύθερη έκφραση των παρατάξεων, που εξασφαλίζει την πλουραλιστική ενημέρωση των δημοτών”, συμπλήρωσε ο κ. Κουριδάκης.

Ήταν έκτακτο και κατεπείγον ή όχι; Και ποια η διαδικασία για να εγκριθεί ο χαρακτήρας του και εν συνεχεία να συζητηθεί; Ήταν τα θέματα που απασχόλησαν εν συνεχεία το Σώμα και δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για έναν ακόμη γύρο αντιπαραθέσεων. Και τούτο, αν και ο Δήμαρχος είχε εξαρχής συμφωνήσει με το αίτημα των παρατάξεων για ενεργοποίηση του Βήματος στην ιστοσελίδα. Για την ιστορία ας σημειωθεί πως στην ψηφοφορία που ακολούθησε, σημειώθηκε ισοψηφία: Η Δημοτική Αρχή, η παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” και ο ανεξάρτητος Δ. Ράικος ψήφισαν αρνητικά για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις και η ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού θετικά- και το θέμα τελικά απορρίφθηκε με τη διπλή ψήφο της Προέδρου Σ. Κατσίγιαννη, που δέχθηκε επίθεση για διακρίσεις σε βάρος τής αντιπολίτευσης.

Πρωταγωνιστής στην εν λόγω ψηφοφορία ήταν… ένα μικρόφωνο, του Δημάρχου, που είχε ξεχαστεί ανοιχτό. Τα λόγια του δικαίωσαν τις εκτιμήσεις όσων πιθανολογούν πως οι έστω και συγκυριακές συγκλίσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας θα αποτελούν στο εξής πιθανό ανάχωμα και εμπόδιο για τυχόν πρόθεση επίδειξης δύναμης από τη Δημοτική Αρχή. Φτάνει βέβαια οι παρατάξεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων- γιατί το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, έχει δείξει πως η επίδειξη δύναμης ένθεν και ένθεν, μπορεί να φέρει πρόσκαιρα πολιτικά, παραταξιακά, οφέλη αλλά μόνο προς όφελος της πόλης δεν είναι.