logo


Από τρεις διαφορετικές οπτικές προσέγγισαν με ερωτήσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας το πρόβλημα με τη συσσώρευση κλαδιών έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Διονύσου, στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία κατά την προχθεσινή (16/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο χώρος επελέγη από την Περιφέρεια, λόγω της εύκολης πρόσβασής του από κεντρικό δρόμο, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί τα χιλιάδες κυβικά ξυλείας που βρίσκονται ακόμη διάσπαρτα στην πόλη, μετά από το καταστροφικό πέρασμα της “Μήδειας” και την πτώση χιλιάδων δένδρων.

Στο ίδιο σημείο λειτουργεί κλαδοφάγος, μικρός τις πρώτες ημέρες, μεγάλος πλέον λόγω του όγκου της ξυλείας, που επεξεργάζεται τα κλαδιά και τους κορμούς, ενώ φορτηγά απομακρύνουν το τρίμμα.

Στόχος η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση της εύφλεκτης καύσιμης ύλης, με το δεδομένο πως η αντιπυρική περίοδος είναι προ των πυλών- “αν δεν έχει ξεκινήσει κιόλας”, τονίζουν εθελοντές Πολιτικής Προστασίας στην Οδό Διονύσου, με το μυαλό στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Κάλαμο, που έκαψε 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Στο μεταξύ το εν λόγω σημείο, πάνω στη Λ. Διονύσου, επιβαρύνεται τόσο από τα βουνά από κλαδιά και τρίμμα, όσο και από τους κυκλοφοριακούς φόρτους που αναπτύχθηκαν ξαφνικά, και μάλιστα από οχήματα βαρέος τύπου.

Η πρώτη ερώτηση για το θέμα ήρθε από τον Π. Τσούκα της μείζονος μειοψηφίας, που επεσήμανε την επικινδυνότητα λόγω της πληθώρας των φορτηγών που πηγαινοέρχονται στο γήπεδο και κάνουν αναστροφές πάνω στη Λεωφόρο, χωρίς καμιά σήμανση ή κάποιον, είτε υπάλληλο του Δήμου είτε τροχονόμο, να ρυθμίζει την κυκλοφορία. “Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα θρηνήσουμε θύματα και την ευθύνη θα την έχουμε εμείς”, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει άμεσα.

Το λόγο για το ίδιο θέμα πήρε λίγο μετά η συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Α. Πέππα, που παραλλήλισε τη συγκέντρωση αυτού του τεράστιου όγκου καύσιμης ύλης στο γήπεδο του Διονύσου, με την αντίστοιχη στην είσοδο της Ραφήνας, μετά από την τραγωδία στο Μάτι το 2018. Όπως και στο Διόνυσο, έτσι κι εκεί, η Περιφέρεια ήταν εκείνη που είχε αναλάβει την επεξεργασία της ξυλείας με κλαδοφάγο, που διήρκεσε δυο χρόνια, δημιουργώντας απαράδεκτη κατάσταση, τόνισε η κ. Πέππα. Ίδια εικόνα και εδώ, με την Περιφέρεια μάλιστα να μεταφέρει στο Διόνυσο ξυλεία και από τον όμορο Δήμο Κηφισιάς, όπου επίσης σημειώθηκαν πτώσεις εκατοντάδων δένδρων λόγω της “Μήδειας”. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, με μια τεράστια χωματερή δίπλα στο γήπεδο, πραγματική βόμβα, αλλά πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, μια που προχωράμε και προς την αντιπυρική περίοδο, υπογράμμισε η σύμβουλος της μειοψηφίας, ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης.

Ίδιο ερώτημα, τέλος, σχετικό με το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του όγκου της ξυλείας από το γήπεδο του Διονύσου, έθεσε από την πλευρά της και η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, επισημαίνοντας και εκείνη την επικινδυνότητα από τους ελιγμούς των δεκάδων φορτηγών. Προσέθεσε μάλιστα πως η κυκλοφορία τους επιβαρύνει και το οδόστρωμα στη Λ. Διονύσου με λάσπη, ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους εποχούμενους, ειδικά όταν βρέχει, λόγω ολισθηρότητας.

“Καταλαβαίνω την επικινδυνότητα”, απάντησε στα παραπάνω ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, και προσέθεσε πως ο χώρος σιγά σιγά θα αδειάσει, μια που ήδη τα φορτηγά της Περιφέρειας απομακρύνουν με εντατικούς ρυθμούς το τρίμμα που παράγεται στον κλαδοφάγο. Έδωσε επιπλέον ακόμη μια φορά την εκτίμησή του για το χρονοδιάγραμμα καθαρισμού της πόλης από τα πεσμένα κλαδιά και δένδρα- “όχι λιγότερο από τρεις μήνες, μέχρι τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου θα καθαρίζουμε το Δήμο”, είπε ξεκάθαρα ο κ. Καλαφατέλης. Όσο για τη μεταφορά κλαδιών κ.λπ.  του Δήμου Κηφισιάς στο Διόνυσο, ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως από το 2012 ο Δήμος Διονύσου εξυπηρετείται από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του γειτονικού Δήμου.