logo


Μπορεί να υπήρχε η πρόθεση- αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει: Το Δημοτικό Συμβούλιο του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, που απαρτίζεται από 7 Δημοτικές Κοινότητες- ο μεγαλύτερος αριθμός στην Αττική, μετά τον Ωρωπό που έχει εννέα- δεν κατάφερε όχι να βγάλει ψήφισμα διαμαρτυρίας, αλλά ούτε καν να συζητήσει για την επιχειρούμενη κατάργησή τους από το εκλογικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ. Το οποίο, ας σημειωθεί, θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι αύριο Πέμπτη 18 Μαρτίου, η οποία κατά τα φαινόμενα, δεν θα περιλαμβάνει και την επίσημη θέση του Δήμου μας.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει σημείο αφετηρίας: Πριν από τη συνεδρίαση, εμφανίστηκε στο Φόρουμ πολιτών, που αποτελεί νέα δεξαμενή σκέψης στην πόλη, απαρτιζόμενο από γνωστούς συμπολίτες, εισήγηση με την υπογραφή Δημάρχου αναφορικά με την κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων. Η εισήγηση αυτή, κατά δήλωση του ίδιου σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου στην Οικονομική Επιτροπή, θα ερχόταν εκτός Ημερησίας Διατάξεως χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί και να εγκριθεί ως ομόφωνο ψήφισμα και θέση του Δήμου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο.

Αυτή η ρύθμιση που καταργεί την εγγύτερη προς τους πολίτες μορφή αυτοδιοίκησης αποτέλεσε αφορμή ακόμη ενός κύκλου διαξιφισμών και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους, τους οποίους απόλαυσαν (;) οι λιγότεροι από 60 δημότες που παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή τη συνεδρίαση στο Youtube.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η διαδικασία για να μπει για συζήτηση ένα θέμα που δεν περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη, είναι πρώτα ψηφοφορία ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να δεχθεί πως είναι έκτακτο ή κατεπείγον, και εφόσον αυτή η ανάγκη εγκριθεί, τότε ξεκινά η κατ’ ουσίαν συζήτησή του. Πράγματα γνωστά στα μέλη του Σώματος.

Η διαφωνία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, που κανείς δεν κατάλαβε αν ήταν για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ή για την ουσία του ψηφίσματος, μαζί με τη σταθερή άρνηση της Προέδρου Σ. Κατσίγιαννη να τον αφήσει να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας, όπως επίμονα ζητούσε (σ.σ. απαραίτητη διευκρίνιση και εδώ: Όταν σύμβουλος ζητεί το λόγο επί της διαδικασίας ή επί προσωπικού, ο Πρόεδρος είναι αναγκασμένος να του τον δίδει- ασχέτως αν συμφωνεί ή όχι. Πράγματα γνωστά και αυτά), προκάλεσαν διασταυρούμενα πυρά.

Η χάβρα που ακολούθησε, με όποιον δημοτικό σύμβουλο ήθελε να παίρνει το λόγο, χωρίς να τηρείται καμιά διαδικασία, είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να αποσύρει το ψήφισμα, που ίσως σταλεί σήμερα  στους επικεφαλής, ίσως κατατεθεί από τη Δημοτική Αρχή στη δημόσια διαβούλευση, πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία- ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος.

Ας σημειωθούν και τα εξής: Οι παρατάξεις της μειοψηφίας έφεραν στο προσκήνιο με ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους συνολικά 24 θέματα, σε μια προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα. Καταστρατηγήθηκε έτσι το προβλεπόμενο 20λεπτο του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. αν δεν είναι αρκετό, και δεν είναι όπως αποδεικνύεται συνεχώς, ας τροποποιηθεί επιτέλους αντί να επικαλούνται όλοι την παραβίασή του εκ των υστέρων).

Ανάμεσα στα θέματα αυτά που κάλυπταν όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν το Δήμο- παραπληροφόρηση των δημοτών με παραπλανητικό Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, μπάζα στη Σταμάτα, βήμα για τις παρατάξεις στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, απομάκρυνση των όγκων ξυλείας από το γήπεδο του Διονύσου, δρομολόγια απορριματοφόρων, αντιπυρική περίοδος και Πολιτική Προστασία, δασικοί χάρτες, για να αναφερθούμε σε μερικά μόνο από αυτά- καμιά παράταξη δεν έφερε κι αυτό για την κατάργηση των Κοινοτήτων.

Και η παράταξη, της πλειοψηφίας, που το έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή, δυο μόλις ημέρες πριν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Όταν γνώριζε, όλοι γνώριζαν, πως το θέμα απασχολούσε και απασχολεί τις επτά Κοινότητες της πόλης εδώ και  δυο τουλάχιστον εβδομάδες, από την ώρα που το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου το συζήτησε και πρώτο διαμαρτυρήθηκε στις αρχές του μήνα.

Τελικά θέλουμε ή όχι τις Κοινότητες; Εμείς, στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου των 7 χωριών, που ενώθηκαν βίαια πριν 10 χρόνια και από τότε μαραζώνουν;