logo


Τραγική η εικόνα χθες, Τρίτη 16 Μαρτίου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου της  ΕΣΤΙΑΣ Δήμου Διονύσου- στην πρώτη μάλιστα ζωντανή αναμετάδοσή της από το κανάλι του Νομικού Προσώπου.

Εκτός από την καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης, που πολλούς μπέρδεψε, αλλά θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την απειρία της πρώτης φοράς, η σύνδεση του Προέδρου Ν. Κοκκαλά ήταν κάκιστη, με αποτέλεσμα τα μισά από όσα έλεγε να μην είναι καν κατανοητά. Επιπλέον πρόβλημα συνδεσιμότητας είχαν και όσοι συνδέονταν από τη Σταμάτα, με συνεχείς πτώσεις και αυξομειώσεις στην ηλεκτροδότηση που δεν τους επέτρεπαν την ομαλή παρακολούθηση της διαδικασίας.

Η οποία ξεκίνησε με μια καταγγελία, επίσημη, που μπορεί να φέρει μεσοπρόθεσμα αναταράξεις στο Νομικό Πρόσωπο αλλά και στη Δημοτική Αρχή. Στην καταγγελία προχώρησε, με αφορμή παλαιότερη ανταλλαγή τηλεφωνικών μηνυμάτων με τον Πρόεδρο, η Χ. Χατζηκωνσταντίνου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ορισμένη από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με την κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο κ. Κοκκαλάς- με ένα τηλεφωνικό μήνυμα “απαράδεκτο, καταδικαστέο και αντιδεοντολογικό”- αυτός με την ιδιότητα του Προέδρου και εκείνη με την ιδιότητα του μέλους, έφθασε στο σημείο να την συκοφαντήσει και να την απειλήσει με ανοίκειες εκφράσεις.

“Προσωπικό το μήνυμα” διατεινόταν χθες ο Πρόεδρος, που επικαλέσθηκε και την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, ενώ υποστήριξε πως το θέμα ανακινήθηκε για να ικανοποιηθεί η προσωπική ματαιοδοξία της συναδέλφου του. “Καθόλου προσωπικό, μια που όλη η συνομιλία έγινε ανάμεσα στον Πρόεδρο, εσάς, και σε ένα μέλος, εμένα ”, αντέτασσε η κ. Χατζηκωνσταντίνου, που στην τοποθέτησή της, διακοπτόμενη συνεχώς από τον κ. Κοκκαλά, μίλησε και για ποινική διερεύνηση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το προσωπικό αυτό μήνυμα φάνηκε να μην είναι και τόσο προσωπικό, μια που το περιεχόμενό του χρησιμοποιήθηκε και υιοθετήθηκε από τον τέως Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικο, και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Η συγγνώμη του Προέδρου ήρθε, αλλά μάλλον περιφραστικά και μετά από πίεση της Γ. Κριεμάδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις: Ο κ. Κοκκαλάς, επιμένοντας στον προσωπικό χαρακτήρα του μηνύματος στο πλαίσιο προσωπικής και μόνο διένεξης, απέδωσε το ύφος του μηνύματός του στο διαφορετικό ταμπεραμέντο του καθενός, που μπορεί να παρερμηνευθεί, και παραδέχτηκε πως “το ύφος δεν ήταν αυτό που θα άρμοζε σε μια κυρία”.

Το θέμα φάνηκε να έκλεισε εκεί και τότε, παρόλο που έγινε αντιληπτό πως απασχολεί και την παράταξη της πλειοψηφίας, στους κόλπους της οποίας αναπτύσσεται μια έντονη αντιαπράθεση.

Γεννήθηκαν εντούτοις πολλά ερωτήματα, με το δεδομένο πως η κ. Χατζηκωνσταντίνου από την αρχή της θητείας της ΕΣΤΙΑΣ, δεν δεχόταν τίποτα ως δεδομένο και στεκόταν με κριτική διάθεση, με αποτέλεσμα να έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τον κ. Κοκκαλά.

Το ύφος στο μήνυμα του Προέδρου, που διάβασε αυτολεξεί η κ. Χατζηκωνσταντίνου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες: Ο κ. Κοκκαλάς, δημοσιογράφος- εκδότης ο ίδιος, την προειδοποιεί, μέχρι του σημείου απειλής, να αλλάξει στάση, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στα διάθεσή του για να την εκθέσει και να τη διασύρει με την κατηγορία του νεποτισμού. Μέχρι και τον τίτλο που θα έβαζε στο ρεπορτάζ, είχε βρει.

Το μήνυμα, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ίσως δεν είχε το ύφος που θα άρμοζε σε μια γυναίκα. Δηλαδή θα άρμοζε σε έναν άντρα; Ένας άντρας θα το ερμήνευε διαφορετικά; Αλλάζουν οι λέξεις σημασία, βαρύτητα και περιεχόμενο ανάλογα με το φύλο;

Και αν δεχθούμε πως ο Πρόεδρος παρασύρθηκε από την οξυθυμία του ή το ταμπεραμέντο του, και παραδέχεται πως το ύφος του δεν ήταν το ενδεδειγμένο, προς τον όποιον απευθυνόταν είτε άντρα είτε γυναίκα, το αποκηρύσσει ή όχι;

Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από την κ. Κριεμάδη, που καταγγέλλει στην Οδό Διονύσου, πως ο Πρόεδρος της έκλεισε το μικρόφωνο την ώρα που μιλούσε!

Για την ιστορία, τέλος, να σημειωθεί πως η συνεδρίαση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ασχολήθηκε περισσότερο με την 1η υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της ΕΣΤΙΑΣ, που περιλαμβάνει την προσωρινή αφαίρεση 500.000 ευρώ από την ετήσια δημοτική επιχορήγηση, ώστε να βοηθηθεί ο Δήμος στη μάχη που δίνει για την αποκατάσταση των καταστροφών από τη “Μήδεια”. Υπενθυμίζεται πως σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί και από την Οικονομική Επιτροπή και από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από τη μείζονα μειοψηφία και τον Εύπολι (σ.σ. η Λαϊκή Συσπείρωση και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο δεν είχαν προσέλθει τότε σε ένδειξη διαμαρτυρίας).

Όσο για τα 8 τελευταία θέματα της Ημερήσιας Διάταξης (σ. σ. προσλήψεις προσωπικού, εργασίες και προμήθειες, πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων) με απόφαση- σκούπα εγκρίθηκαν σωρευτικά ομόφωνα, χωρίς καμιά συζήτηση, με κάποια μέλη μάλιστα να δηλώνουν τη σύμφωνη ψήφο τους σε όλα και να αποχωρούν ή να διακόπτουν την έτσι κι αλλιώς προβληματική σύνδεσή τους.