logo


Αίτημα για την παράταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για το Δήμο Διονύσου κατά 6 μήνες, υπέβαλε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Αυτό δήλωσε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής σήμερα Τρίτη 16 Μαρτίου, με το δεδομένο πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επέλασης της “Μήδειας” και των καταστροφών που άφησε πίσω της είχε διάρκεια μόλις ενός μηνός και έληξε χθες Δευτέρα 15 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλαφατέλης ενημέρωσε την Επιτροπή πως αίτημα για 6μηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει ήδη υποβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αναμένεται απάντηση εντός των ημερών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2020, η κήρυξη ενός Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας μετά από σχετική εισήγηση της Περιφέρειας ή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Και «συντρέχει σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής ευρείας κλίμακας στον πληθυσμό και στις υποδομές, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των Φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας…».

Επιπλέον, συνεχίζει ο νόμος, “Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές αίρεται αυτοδικαίως με την πάροδο εξαμήνου, δύναται δε να ανανεώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από βεβαίωση των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης, καθώς και με ειδική αιτιολογία για τους λόγους για τους οποίους οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί”.

Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει, πρακτικά, την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την «επιστράτευση» όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.