logo


Τα νούμερα προκαλούν δέος: Με πάνω από διακόσια δρομολόγια την ημέρα, φορτηγά της Περιφέρειας κυρίως, έχουν μέχρι στιγμής απομακρύνει περισσότερα από 40.000μ3, κλαδιά και δέντρα που έπεσαν στη διάρκεια της “Μήδειας” σε όλο το εύρος του Δήμου Διονύσου. Την εκτίμηση αυτή εκφράζουν οι δημοτικές υπηρεσίες, παραθέτοντας μάλιστα και συγκριτικά στοιχεία με τις προηγούμενες χρονιές: Ολόκληρο το 2017 ο ∆ήµος είχε συλλέξει ογκώδη – βιοαποδοµήσιµα 40.000μ3, ποσότητα η οποία κατά το 2020 ανήλθε σε 80.000μ3 περίπου. Δηλαδή μέσα σε 15 ημέρες έχουν απομακρυνθεί όγκοι ξυλείας μιας ολόκληρης χρονιάς!

Και η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει- όλοι μιλούν για εβδομάδες ή και μήνες αποκομιδής, με το επιπλέον δεδομένο πως όπου να’ ναι μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο, την 1η Μαΐου, που πρέπει να βρει την πόλη όσο το δυνατόν πιο καθαρή από καύσιμη ύλη. Στους παραπάνω όγκους, που περισυλλέγονται καθημερινά, θα πρέπει να προστεθούν και τα εποχιακά κλαδέματα, ενώ εκφράζονται ήδη προβληματισμοί για υπερβολικό ζήλο με αχρείαστες κοπές δέντρων, λόγω του φόβου των κατοίκων για ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, συντελώντας έτσι σε επιδείνωση της κατάστασης. Αυτό, όπως εκτιμάται, οφείλεται και στη χρονοβόρα διαδικασία για την κοπή δένδρων σε δομημένα οικόπεδα, που γίνεται με την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία του Δήμου, μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη. Η διαδικασία αυτή, που προβλέπεται στον κτηριοδομικό κανονισμό, μπορεί να ανταποκρίνεται σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά όχι και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η περισυλλογή και αποκομιδή των κλαδιών και των δέντρων, πάντως, αποτελεί- και αυτή- ακόμη μια σπαζοκεφαλιά, μια που στο Δήμο Διονύσου διακρίνεται σε τέσσερις κατηγορίες: Τα δέντρα των Κοινόχρηστων Χώρων, αυτά που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, όσα έχουν πέσει σε ιδιωτικά δάση, και βέβαια τα δέντρα στο περιαστικό πράσινο, δηλαδή στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα- ας μην ξεχνάμε πως το Κτήμα Τατοΐου βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα διοικητικά όρια του Δήμου Διονύσου.

Η πρώτη κατηγορία είναι και η πλέον εύκολη να αντιμετωπιστεί για ευνόητους λόγους: Ο Δήμος είναι αρμόδιος να απομακρύνει κλαδιά και δέντρα από την περιοχή ευθύνης του, όπως είναι τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές, κ.λπ. Και εκεί όπου τα δέντρα αυτά μπλέκονται με τα καλώδια ηλεκτροδότησης, αρμόδια είναι η ΔΕΔΔΗΕ για να τα κλαδέψει, να τα κόψει ή ό, τι άλλο- φτάνει βέβαια και ο Δήμος να τα εντοπίσει και να τα υποδείξει εγκαίρως και πιεστικά.

Οι δυσκολίες ξεκινούν αμέσως μετά: Για τα αδόμητα ιδιωτικά οικόπεδα- που διάσπαρτα στην πόλη μετρούν μερικές χιλιάδες, μόνο στην Κοινότητα Διονύσου είναι 1200!- η Δημοτική Αρχή θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες τους να τα καθαρίσουν το συντομότερο δυνατόν- αφού βέβαια τους ταυτοποιήσει μέσω των ΚΑΕΚ, διαδικασία δύσκολη που έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Η μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών στην υποχρέωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την πόλη σε μερικούς μήνες, γι’ αυτό και η τυχόν ασυνέπεια και αμέλεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη αυστηρότητα. Περιττή εδώ η υπενθύμιση πως ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων από τους Δήμους, με την επιβολή της ανάλογης χρέωσης, προβλέπεται από πυροσβεστική διάταξη. Οι Δημοτικές Αρχές της πόλης είχαν φανεί απρόθυμες να την εφαρμόσουν μέχρι σήμερα, για λόγους είτε πολιτικού κόστους είτε αντικειμενικών ελλείψεων σε προσωπικό κ.λπ. αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.

Η τρίτη κατηγορία αφορά στα ιδιωτικά δάση, που βρίσκονται στην πόλη μας, συνολικής έκτασης 1000 στρεμμάτων περίπου: Το Δάσος της Εθνικής Τράπεζας στην Κοινότητα Διονύσου, και το Κόκκινο Χωράφι, που το μοιράζονται η Δροσιά με το Διόνυσο και τη Ροδόπολη, με ιδιοκτήτες τούς επιχειρηματίες Γ. Αποστολόπουλο και Γ. Βαρδινογιάννη. Και τα δυο δάση, λοιπόν, έχουν τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θα πρέπει να κληθούν να τα καθαρίσουν άνευ ετέρου. Και βέβαια, επειδή το Δάσος της Εθνικής έχει Ρυμοτομικό Σχέδιο από το 1928, υφίσταται ή όχι μετά από 90 και πλέον χρόνια, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, για την απευκταία περίπτωση που η Τράπεζα θα (ξανα)σκεφτόταν να οικοδομήσει την περιουσία της.

Η τέταρτη κατηγορία είναι προφανώς και η πιο δύσκολη: Μιλάμε για δασικές εκτάσεις στους δυο ορεινούς όγκους που ορίζουν την πόλη, τις οποίες η “Μήδεια” χτύπησε αλύπητα. Μαρτυρίες από πεζοπόρους και εθελοντές μιλούν για χιλιάδες δέντρα πεσμένα στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, δημιουργώντας δικαιολογημένους φόβους για το καλοκαίρι που έρχεται. Αρμόδιο για τον καθαρισμό των δασών αυτών είναι το Δασαρχείο, έτσι η Δημοτική Αρχή έχει αποστείλει επιστολές προς τους δυο Δασάρχες, Πάρνηθας και Πεντέλης, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις τους για την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που έχει συσσωρευθεί. Καλό είναι να μη μείνει εκεί- δηλαδή στην αυστηρή υπενθύμιση- αλλά να εξαντλήσει κάθε μορφή πίεσης προς το Δασαρχείο να αναλάβει τις ευθύνες του. Στο κάτω κάτω της γραφής, πολλά από τα δεινά της πόλης από εκεί ξεκινούν, ας μην προστεθεί ακόμη ένα…

Τα παραπάνω έχουν συζητηθεί και αναφερθεί κατ’ επανάληψη, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, και στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η τελευταία μάλιστα συζήτησε και τη σύσταση ευέλικτης Επιτροπής, που θα κρίνει, ειδικά την περίοδο αυτή, την επικινδυνότητα του κάθε δένδρου για το οποίο υποβάλλεται αίτημα κοπής: «Δένδρο που δεν έχει υποστεί ζημιά, δεν θα κόβεται”, θα είναι η κεντρική φιλοσοφία της Επιτροπής αυτής- η οποία, με πρόταση του Αντιδημάρχου Γ. Φωτάκη θα αποτελείται από δυο αιρετούς και ένα υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, όχι όμως και με τη συμμετοχή γεωπόνου- δασοπόνου, όπως αντέταξε ο τέως εντεταλμένος Χ. Πέππας. Άλλωστε γεωπόνος ή δασοπόνος δεν εργάζεται, πού; Στο Δήμο που διεκδικεί και χρησιμοποιεί τον τίτλο του “πράσινου Δήμου”!

Τα παραπάνω, επιπλέον, γράφονται μια ημέρα πριν εκπνεύσει ο μήνας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για το Δήμο Διονύσου, η οποία λήγει στις 15 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτής της έκτακτης ανάγκης, η Περιφέρεια αλωνίζει ακόμη το Δήμο και μαζεύει κλαδιά και δένδρα. Αν όμως δεν παραταθεί- και απορία προκαλεί η μηνιαία μόνο διάρκεια στην περίπτωση του Δήμου Διονύσου, όταν στο Δήμο Πάτμου για παράδειγμα, το νησί κηρύχθηκε το Φεβρουάριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  για 6 μήνες, μέχρι τον Αύγουστο! λόγω καταστροφών από ισχυρές βροχοπτώσεις- τότε ο Δήμος θα κληθεί να συνεχίσει την “τιτάνια υπερπροσπάθεια”, όπως ο ίδιος σε Δελτίο Τύπου την έχει αποκαλέσει, με ίδια μέσα- ελάχιστα- και με ίδιο προσωπικό- ανεπαρκές-, και με τη δαμόκλειο σπάθη των καλοκαιρινών πυρκαγιών πιο απειλητική από ποτέ. Και τότε καμιά συμφωνία- πλαίσιο και καμιά απ’ ευθείας ανάθεση δεν θα είναι αρκετή για την αποσόβηση μιας καταστροφής.