logo


ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΘΗΝΑ 9/3/2021

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΜΙΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Μετά τη φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και την τήρηση των μέτρων για τον κορονωνϊό, η Κυβέρνηση θέλει να αναθέσει στην Αστυνομία ακόμη και την Παιδική Προστασία.

Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε – σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί – την Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μιχαηλίδου, να προτρέπει – και μάλιστα με παρότρυνση του κ. Πρωθυπουργού όπως είπε – την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ να αναλάβει  την αποκατάσταση των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω σύλληψης των γονέων τους.

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση αγνοεί πλήρως ότι αυτό παραμένει δικαίωμα των γονιών του κάθε παιδιού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Εισαγγελέων Ανηλίκων που με τη συνδρομή των ειδικών επαγγελματιών (Κοινωνικών Λειτουργών κ.λ.π.), καθώς και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών, αποφασίζει σχετικά με την κατάλληλη προστασία των ανηλίκων. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να σκύψει με την αναγκαία ευαισθησία στο πρόβλημα της προστασίας όλων των ανηλίκων παιδιών και να κινηθεί στην κατεύθυνση της κάλυψης των μεγάλων κενών που άφησαν οι μνημονιακές πολιτικές τόσο στο χώρο των Εισαγγελέων Ανηλίκων όσο και στη στελέχωση με ειδικούς επαγγελματίες των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει να αναθέσει και αυτή την ευθύνη στα αστυνομικά όργανα.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή πρόθεση της Κυβέρνησης που είναι βέβαιο ότι οδηγεί την Παιδική Προστασία σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.  

Αναρωτιόμαστε μάλιστα ποια γνώμη έχουν για την πρόταση αυτή οι επιστημονικοί σύλλογοι και κυρίως ο θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ).

Καλούμε ταυτόχρονα την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη (και κυρίως την κ. Βοηθό για τα Δικαιώματα του Παιδιού) να πάρει επίσημα θέση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.