logo


Για θυματοποίηση του ίδιου όσο και του συναδέλφου του Χ. Πέππα, που μέχρι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου υπηρετούσαν ως εντεταλμένοι σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας, μίλησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Θ. Κρητικός, μέλος ο ίδιος της παράταξης της πλειοψηφίας. Ο κ. Κρητικός, που όπως είναι γνωστό απηλλάγη και αυτός και ο κ. Πέππας των καθηκόντων τους με απόφαση Δημάρχου, κατέθεσε αναλυτικό οδοιπορικό στη συνεδρίαση, στο οποίο επισημαίνονται βήμα προς βήμα οι ενέργειες στις οποίες είχε προβεί αναλαμβάνοντας καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου στον άκρως σημαντικό για την πόλη τομέα της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση:

ΜΗΔΕΙΑ, 14/2/21 έως 18/2/21, 12 μμ.

H πολιτική διάσταση

Η υπόθεση που μας απασχολεί, η αντιμετώπιση της Μήδειας και των συνεπειών της στο Δήμο μας, έχει και μια καθαρά πολιτική διάσταση.

Η πολιτική διάσταση αφορά σε διαπιστωμένες δυσλειτουργίες τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Αναφέρομαι αποκλειστικά στον τρόπο που ο Δήμαρχος αντιμετώπισε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μου, που ξεκίνησαν, όπως αποδεικνύω με ντοκουμέντα, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα Εντεταλμένου για την Πολιτική Προστασία. Κι ακόμη περισσότερο, στον τρόπο που αντιμετώπισε τις κωλυσιεργίες υπηρεσιακών και την απώλεια πολύτιμου χρόνου, για τα οποία τον ενημέρωνα πιεστικά.

Πάμε τώρα στο μετά.

Φρόντισε ο Δήμαρχος, αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού, να μου καταλογίσει ευθύνες, όπως και στο συνάδελφο Χρήστο Πέππα, και να μας απομακρύνει. Μπράβο κ. Δήμαρχε για την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά που επιδείξατε. Μακάρι να τα είχατε επιδείξει όταν χτυπούσαν τα καμπανάκια του κινδύνου.

Μπορείτε να μας πείτε τώρα πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται; Συγκροτήσατε κάποια επιτροπή για να εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα και όλα τα στοιχεία; Συγκαλέσατε κάποιο όργανο, την Εκτελεστική Επιτροπή για παράδειγμα, για να συζητήσετε και να βγάλετε πόρισμα; Καλέσατε τους υπηρεσιακούς να ακούσετε τη γνώμη τους; Λάβατε υπόψη σας τι έλεγαν οι πολίτες; Συμβουλευτήκατε κάποιον ή κάποιους με θεσμικό ρόλο; Πώς, λοιπόν, σε χρόνο ρεκόρ, βγάλατε την ετυμηγορία σας; Σκεφθήκατε ότι μπορεί τα κριτήριά σας να μην έχουν σχέση με το έργο που έγινε ή δεν έγινε; Σκεφθήκατε ποτέ ότι με τη βιαστική και ατεκμηρίωτη απόφασή σας άλλους τους καλύψατε και άλλους τους προκαλέσατε ηθική βλάβη;

Αναλυτικό Ενημερωτικό Σημείωμα

14/2/21 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ: Με εντολή Δημάρχου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Οργάνου παρουσία των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, των Προέδρων των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας, της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και των δυο Εντεταλμένων Συμβούλων. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τον συντονισμό και την εποπτεία με τομέα ευθύνης κάθε Κοινότητα του Δήμου θα είχαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος. Δήλωσε, επίσης, ότι θα έστελνε χάρτη για κάθε Κοινότητας ώστε να διευκολυνθεί ο εκχιονισμός με τα μηχανήματα και ότι θα διατεθούν είκοσι μηχανήματα ιδιωτών τύπου bobcat και JCB, πέραν των δεκαεννέα μηχανημάτων του Δήμου μας. Οι εντολές που δόθηκαν ήταν για να αντιμετωπιστεί η Μήδεια, ένα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο που επηρέασε όλη την Αττική αλλού με μεγαλύτερη και αλλού με μικρότερη ένταση.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις σημαντικές επιπτώσεις, ειδικά κατά τις τρεις πρώτες μέρες, όταν η χιονόπτωση προκάλεσε την πτώση μεγάλου αριθμού δέντρων, που παρέσυραν αγωγούς παροχής ρεύματος και αποκλεισμό δρόμων. Άμεση και δραματική συνέπεια ήταν οι  εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που άφησαν χιλιάδες πολίτες χωρίς θέρμανση, φωτισμό και νερό. Η κατάσταση έγινε πραγματική επικίνδυνη όταν, μετά την τρίτη μέρα, υπήρξαν συνάνθρωποί μας που δεν είχαν πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα ή έστω εμφιαλωμένο νερό είτε με όχημα είτε πεζή. 

Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος και Υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία σε κάθε Δήμο, βάσει της νομοθεσίας, είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος. Στον δικό μας Δήμο είχαμε και δύο Εντεταλμένους Συμβούλους να συνεπικουρούν το Δήμαρχο στο δύσκολο αυτό έργο, τον υπογράφοντα Θανάση Κρητικό και τον συνάδελφο Χρήστο Πέππα.

Είναι αυτονόητο ότι ως αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να δεχόμαστε την κριτική των πολιτών που μας ανέθεσαν να τους εκπροσωπούμε και να είμαστε έτοιμοι να ελεγχθούμε δημόσια για τις πράξεις ή παραλείψεις μας και να απολογηθούμε.

Ας μου επιτραπεί, σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ με ένα μικρό ιστορικό στις ενέργειές μου που προηγήθηκαν και αφορούν στην Πολιτική Προστασία και την πληρέστερη προπαρασκευή του Δήμου έναντι φυσικών κινδύνων και καταστροφών. Εννοείται ότι όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση των πολιτών αλλά και των συναδέλφων αιρετών.

  1. Στις 24/9/19, με απόφαση Δημάρχου μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες Εντεταλμένου Συμβούλου στους τομείς Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας.
  2. Μετά από σχετική αυτοψία και έλεγχο του συνόλου των στοιχείων που διενήργησα σε συνεργασία με τον υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας κ. Απ. Κούνη, και τον Διευθυντή κ. Απ. Παπαδόπουλο, προέβην στα εξής:
    1. 2.1.Στις 13/11/19, με αρ. πρωτ. 39945, απέστειλα έγγραφο προς την Οικονομική Υπηρεσία για αναμόρφωση του Προϋπολογισμού και πρόβλεψη κονδυλίων για  προμήθεια σετ αλατοδιανομέων και λεπίδων ώστε να εξοπλισθούν τα επτά νέα οχήματα του Δήμου.
    2. 2.2.Στις 22/11/19, με αρ. πρωτ. 44078, απέστειλα έγγραφο προς το Τμήμα Προμηθειών με θέμα κατάρτιση Προϋπολογισμού – πρόβλεψη πιστώσεων Οικονομικού Έτους  2020 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας ύψους 530.000 ευρώ.
    3. 2.3.Στις 22/11/19, με αρ. πρωτ. 44079, απέστειλα έγγραφο προς τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού – Διοικητικής Μέριμνας με θέμα τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό για το έτος 2020 (για τη θερινή περίοδο από 1/5/20 έως 31/10/20).
    4. 2.4.Στις 7/11/19, με αρ. πρωτ. 41237, απέστειλα έγγραφο προς την Οικονομική Επιτροπή για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων και κλιμακίων πυρασφάλειας του Δήμου Διονύσου με κονδύλι 27.500 ευρώ.
    5. 2.5.Στις 9/3/20, με αρ. πρωτ. 6784, απέστειλα έγγραφο προς τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού για τη στελέχωση του Δήμου με 20 άτομα. προς αντιμετώπιση των αναγκών της αντιπυρικής περιόδου (από 1/5/20 έως 31/10/20), δηλαδή με 8 οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων, 8 εργάτες δασοπυρόσβεσης, 2 πυροφύλακες και 2 χειριστές μηχανημάτων έργου.
    6. 2.6.Στις 12/5/20, με αρ. πρωτ. 10558, απέστειλα έγγραφο στον κ. Δήμαρχο για τη στελέχωση δύο πυροσβεστικών οχημάτων άμεσης επέμβασης προς κάλυψη, σύμφωνα με το σχεδιασμό, των δύο διακεκριμένων τομέων του Δήμου Διονύσου, δηλαδή (Α) των Κοινοτήτων Διονύσου, Ροδόπολης, Δροσιάς και Σταμάτας και (Β) των Κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης και Κρυονερίου.
    7. 2.7.Στις 12/5/20, με αρ. πρωτ. 10559, απέστειλα έγγραφο προς τον κ. Δήμαρχο για στελέχωση και ενεργοποίηση χλοοκοπτικού μηχανήματος RAM EUROPE K8/FERRARI.
    8. 2.8.Στις 21/5/20, με αρ. πρωτ. 11336, απέστειλα έγγραφο προς τον κ. Δήμαρχο για εκκρεμότητες Πολιτικής Προστασίας. Το συγκεκριμένο έγγραφο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος του, το συνυπογράψαμε με τον συνάδελφο Χ. Πέππα.

Ανεξαρτήτως των πρωτοβουλιών και των ενεργειών μου, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι και να γνωρίζουν ποιο ήταν ακριβώς το αποτέλεσμα, δηλαδή ποιος ήταν ο εξοπλισμός, τα μηχανήματα και το προσωπικό που εξασφαλίστηκε, με ευθύνη, εννοείται, του Δημάρχου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα,

  • Όσον αφορά τους αλατοδιανομείς και τις λεπίδες εκχιονισμού, μετά από πολλές οχλήσεις, πιέσεις, εντάσεις και συγκρούσεις, τον Δεκέμβριο του 2020 παραγγέλθηκαν 4 σετ. Κατά τον κ. Δήμαρχο, οι υπόλοιπες δεν χρειάζονταν. Η παραλαβή τους, εξαιτίας της κωλυσιεργίας και των απαράδεκτων καθυστερήσεων, θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος αυτού μήνα, του Μαρτίου 2021.
  • Ο στόλος των οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως εκχιονιστικά είναι τουλάχιστον δεκαετίας.
  • Οι αλατοδιανομείς είναι πεπαλαιωμένοι, οι βλάβες είναι συχνές και τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για συντηρήσεις και επισκευές δεν βρίσκονται στην αγορά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με ανεπαρκή στόλο οχημάτων και με μηχανήματα και εργαλεία ελλιπή και προβληματικά δεν εξασφαλίζεται η βεβαιότητα ότι ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Μήδεια προκάλεσε ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και απέκλεισε δρόμους και ολόκληρους οικισμούς στο Δήμο μας. Αξίζει, λοιπόν, να αναγνωριστεί και να επαινεθεί η πολύτιμη βοήθεια που παρασχέθηκε από εθελοντές, προσκόπους και προσωπικό του Δήμου. Χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να προσεγγιστούν ή και να απεγκλωβιστούν ευπαθείς συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό.

Συνεχίζω με κάποιες προσωπικές διαπιστώσεις:

  1. Γεγονός είναι ότι έμειναν δρόμοι ακαθάριστοι διότι δεν έγινε ο εκχιονισμός που έπρεπε να γίνει. Αναφέρομαι, φυσικά, σε περιοχές και σημεία όπου δεν σημειώθηκε πτώση δέντρων. Αυτό συνέβη διότι δεν υπήρξε πλαίσιο, σχέδιο και πρόγραμμα για κάθε χειριστή και μηχάνημα, για τον τρόπο της επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης των εμπλεκόμενων, για το ποιος και πώς θα ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία, για το ποιος και πώς θα αντιμετώπιζε τα απρόοπτα προβλήματα.
  2. Ήταν παραπάνω από εμφανής η έλλειψη ενός Κέντρου Επιχειρήσεων, που θα λειτουργούσε συντονιστικά. Αν ληφθούν, επιπλέον, υπόψη οι ζημιές στο δίκτυο επικοινωνιών, γίνεται αντιληπτή η σύγχυση ασυνεννοησία και σύγχυση που προκλήθηκε τις κρίσιμες, δύσκολες ώρες, που δεν ξέραμε ποιος βρισκόταν πού και τί έκανε.
  3. Ο αποκλεισμός των δύο Εντεταλμένων Συμβούλων θεωρώ ότι λειτούργησε αρνητικά. Δεν αξιοποιήθηκαν σημαντικές γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες. Δεν λειτούργησε η ομαδικότητα και συλλογικότητα που είναι απαραίτητες σε κρίσεις μεγάλης έντασης και έκτασης, όταν χρειάζεται να γίνουν υπερβάσεις. Δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αποδείχθηκαν καταστροφικές οι ελλείψεις σε μηχανήματα, λεπίδες, αλατοδιανομείς , αλυσοπρίονα, γεννήτριες και χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και κινδύνων.
  4. Σχετικά με βοήθεια που έλαβε ο Δήμος μας από τους συνδέσμους στους οποίους συμμετέχουμε ως μέλη:
    1. 4.1.Από τον ΣΠΑΠ: Δυο οχήματα βαρέως τύπου IVECO 5 τόνων με λεπίδα εκχιονισμού, ένα BREMAX 2 τόνων με λεπίδα και αλατοδιανομέα. Η ετήσια εισφορά του Δήμου Διονύσου είναι 18.000 ευρώ.
    2. 4.2.Από τον ΣΥΝΠΑ: Δύο άτομα (τετραμηνίτες) για τη θερινή περίοδο, δηλαδή ένα  οδηγό οχήματος 4Χ4 και ένα εργάτης ΥΕ 16. Η ετήσια εισφορά του Δήμου Διονύσου είναι 100.000 ευρώ.
  1. Η διαχείριση όλων των μηχανημάτων και αλατοδιανομέων έγινε κεντρικά από την αντιδημαρχία περιβάλλοντος χωρίς να γνωρίζουμε πρόγραμμα οδηγών, χειριστών, ωράρια και συνθέσεις πληρωμάτων, πού και πότε βρίσκεται κάθε υπάλληλος και ποια εργασία του έχει ανατεθεί.

Μετά από τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει. Κανείς από τους αρμόδιους δεν μπορεί να αρνηθεί τις ευθύνες που του αναλογούν και κανείς δεν μπορεί να τις μεταθέσει σε τρίτους. Κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κωλυσιεργία. Κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει γιατί με τις πράξεις ή παραλείψεις του άφησε ανοχύρωτη την πόλη μας.

Άγιος Στέφανος, 9 Μαρτίου 2021

Θανάσης Κρητικός, Δημοτικός Σύμβουλος