logo


Και επίσημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το εκλογικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ με τίτλο “Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών”. Μια έκδοση του Νομοσχεδίου είχε σταλεί για προδιαβούλευση στην ΚΕΔΕ στις αρχές Φεβρουαρίου.  Εν συγκρίσει με εκείνο το κείμενο, έχουν επέλθει τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ποσόστωσης των δυο φύλων που επανέρχεται στο 40%, της ενιαίας λίστας υποψηφίων για τις μικρές Κοινότητες που εγκαταλείφθηκε, της προθεσμίας κατάθεσης των συνδυασμών που από Ιούνιο έχει γίνει 31 Αυγούστου κ.ά.

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η απλή αναλογική, με την οποία διεξήχθησαν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, και- στο όνομα της κυβερνησιμότητας- επανέρχεται το σύστημα της ενίσχυσης των συνδυασμών που πλειοψηφούν.

Σημαντικές είναι, από την άλλη πλευρά, οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμογή στο Δήμο Διονύσου:

*Η σημαντικότερη είναι αυτή της κατάργησης των Κοινοτήτων, όπως  στο άρθρο 4 προβλέπει το Νομοσχέδιο για όλους τους Δήμους της Αττικής πλην των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στον Δήμο Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, στους δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περίπτωση μη εκλογής συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, οι αρμοδιότητες του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ασκούνται από την οικονομική επιτροπή του δήμου και οι αρμοδιότητες του προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο.

*Επιπλέον, μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, και από 41 που ήταν από της συστάσεως του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου μέχρι σήμερα, γίνεται 27, για όλους τους Δήμους με πληθυσμό από 30.001 έως 50.000 κατοίκους.

*Όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα, επιτυχών συνδυασμός θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

*Αν το ποσοστό που έλαβε ο επιτυχών συνδυασμός, είναι έως και εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε εκλέγει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5), για Δήμους με 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ως εξής: 16 έδρες για τον επιτυχόντα και 11 έδρες που κατανέμονται στους επιλαχόντες συνδυασμούς

*Η διάρκεια της δημοτικής περιόδου γίνεται και πάλι 5 χρόνια.