logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Όλα καλά καμωμένα» θα ήταν ένας ταιριαστός σουρεαλιστικός τίτλος στον υπό πίεση απολογισμό της δημοτικής αρχής για το «Τι ακριβώς συνέβη» κατά την πρόσφατη θεομηνία στο Δήμο Διονύσου, σε σχέση, πρωτίστως, με τις ευθύνες και τις παραλείψεις της. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, ο κ. Καλαφατέλης ένιψε τας χείρας του, κατόπιν εορτής, για αποφάσεις που όφειλε να είχε πάρει νωρίτερα (έγκαιρη προετοιμασία), κατά τη διάρκεια της «Μήδειας» (ετοιμότητα-σωστός σχεδιασμός) και μετά το καταστροφικό κτύπημά της (άμεση αποτελεσματική κινητοποίηση).

Στην πραγματικότητα, έπειτα από το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για αναβολή του ΔΣ της Πέμπτης 05/03/21 και διαμόρφωση προηγουμένως σοβαρού πλαισίου διαλόγου, με εισηγήσεις, αναλυτική αποτίμηση της κατάστασης -δύο εβδομάδες …πια μετά το κακό-, καθώς και, ανοιχτή συνεδρίαση με συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτήν μέσω διαδικτύου, κάθε άλλο παρά σχέδιο ανάκαμψης και στήριξης των τοπικών κοινωνιών παρουσίασε.

Περιορίστηκε σε ένα …αβανταδόρικο για τη μειοψηφία του, πλέον, «ρεπορτάζ», με στοιχεία που καταρρίπτονται από τη θλιβερή πραγματικότητα που βίωσαν χιλιάδες συμπολίτες μας…. και τα οποία προκαλούν, τουλάχιστον, γέλωτες σε όσους ζήσαμε την εβδομάδα θρίλερ στην ευρύτερη περιοχή. Πχ, υποστήριξε ότι τοποθετήθηκαν 5 γεννήτριες σε αντλιοστάσια για την αποκατάσταση της υδροδότησης, αλλά δεν είπε πότε (και αν) λειτούργησαν αυτές, δόθηκαν οικιακές γεννήτριες σε σπίτια ανήμπορων και ηλικιωμένων, χωρίς να τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο με επίσημες καταγραφές, ενώ, μοιράστηκαν γεύματα, νερά και ξύλα σε συμπολίτες μας, δίχως προσδιορισμό συγκεκριμένου εύλογου χρόνου εκτέλεσης των εν λόγω δράσεων από το «σημείο 0», που όλα είχαν συντελεστεί και σταμάτησε να χιονίζει. Μέχρι και τα αδέσποτα μας είπε ότι φρόντισαν…Να μην ξεχνάμε και το θέμα της προσωρινής φιλοξενίας με έξοδα του Δήμου σε ξενοδοχείο της περιοχής, μια «δράση» που, κατά τα λεγόμενα της διοίκησης «λόγω της έλλειψης περισσότερων διαθέσιμων κλινών…δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί περαιτέρω». Άλλη μια σκοτεινή υπόθεση, που πάει πακέτο με τη διαρκή επιχείρηση «Εδώ Εργολαβικόν»…

Ναι, υπήρξε και μια δειλή έκφραση συγγνώμης του Δημάρχου, με υπόσχεση «επανεξέτασης των διαδικασιών» (αν και παραμονές τής θεομηνίας διαβεβαίωνε ότι ο Δήμος ήταν πανέτοιμος…!),ώστε να είναι προετοιμασμένος ο μηχανισμός σε πιθανή νέα θεομηνία. Κι ύστερα, …ξυπνήσαμε!

Ανάμεσα στα άλλα, αποφασίστηκε να αναβαθμισθεί το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου και να λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των δημοτών 7 μέρες την εβδομάδα… Πλάκα μας κάνουν, προφανώς! Και το άλλο το «υπέροχον»: Θα εξασφαλίσουν την υδροδότηση «σε περίπτωση νέας διακοπής ρεύματος, μέσω ενός ικανού αριθμού γεννητριών, οι οποίες θα είναι μόνιμα διαθέσιμες για τα 27 αντλιοστάσια του Δήμου», αλλά και θα δρομολογήσουν τις εργασίες που απαιτούνται (Επισκευές Πινάκων, Τοποθέτηση Συναγερμού, Περίφραξη κ.λπ.), υπογραμμίζοντας «ότι οι εν λόγω ενέργειες είχαν, ήδη, προγραμματιστεί στο πλαίσιο ένταξής τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επίσπευσή τους». Ωμή παραδοχή ανικανότητας, που, μαζί με άλλες κραυγαλέες παραλείψεις, ίσως επισύρουν ποινικές ευθύνες περί παράβασης καθήκοντος… Μέχρι και τα φρεάτια και ο καθαρισμός τους μπήκαν τσούρμο στην παρούσα κολυμπήθρα του Σιλωάμ, δεν συζητάμε για το περίφημο κλάδεμα των δέντρων εκτός πλαισίου -εν αναμονή του νέου θεσμικού (με ευθύνη της Πολιτείας)- όπου γίνεται πάρτι αυθαιρεσίας, διότι, αν υπήρχε έγκαιρος σχεδιασμός με επιστημονική βάση εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, πολλά θα είχαν προλάβει…

Όλα αυτά που περιγράφονται στο… δημοσιογραφικό αφιέρωμα του κ. Καλαφατέλη «Τι ακριβώς συνέβη», αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις για να απαντήσουμε στη δική του απαξιωτική φράση έναντι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ότι τα σοβαρά αιτήματά μας για την αναβολή του ΔΣ ήταν «…διάφορες προφάσεις». Αντιπαρερχόμαστε, κατά τα άλλα, τους αφορισμούς του προς φορείς του συντεταγμένου κράτους που είχαν την ευθύνη για πολλά. Εκείνος, δηλαδή, πώς ήλεγχε ως τώρα την κατάσταση, πώς ασκούσε πιέσεις, πώς ανέβαζε ταχύτητα όταν έβλεπε πως η κεντρική διοίκηση αδρανούσε ή καθυστερούσε; Βγάζοντας φωτογραφίες με χαιρετούρες, συνυποσχετικά μακρόπνοων project κλπ. Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν που λέει και ο σοφός λαός…

Ο κ. Καλαφατέλης συνεχίζει να προκαλεί τη νοημοσύνη μας, αλλά και να εξαντλεί τα τελευταία -πλέον- αποθέματα υπομονής και ανοχής των Δημοτών, με την άρνησή του να ανταποκριθεί στα αυτονόητα που έθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Συνιστούν πρόδηλη ασέβεια, έναντι της πλειοψηφίας των Δημοτών (που επί μία εβδομάδα βρίσκονταν στην ανέχεια και στην εξαθλίωση από τις δικές του παραλείψεις), οι αναφορές του σε «απολογισμό», σε «υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουμε εμείς ως παρατάξεις…!» και «σε παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει για την  ε π ό μ ε ν η  μέρα…», αντί (ως όφειλε) να τις είχε δρομολογήσει από την προηγούμενη.

Είναι αδιανόητη η προσπάθεια να εξευμενίσει το δικαιολογημένο θυμό και την οργή των Δημοτών με αναφορές «σε έκτακτες συνθήκες  οι οποίες αναγκάζουν το Δήμαρχο και τη Διοίκηση να έχουν ως κορυφαία προτεραιότητα την επούλωση των πληγών της κακοκαιρίας». Τον «αναγκάζουν» αν και όφειλε να είχε προβλέψει έγκαιρα τις συνέπειες ή, έστω, να συνδράμει άμεσα για τον περιορισμό τους, όταν αυτές κρατούσαν, κυριολεκτικά, αιχμάλωτο στη «Μήδεια» έναν ολόκληρο Δήμο.

Στην επικίνδυνη  εξουσιολαγνεία και τον επαναλαμβανόμενο αυταρχισμό του Δημάρχου που κλείνει τα μάτια στην πικρή αλήθεια, απαντούμε: Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου, τώρα, ξέρουν και δεν θα ξεχάσουν…