logo


Ο συντονισμός ενεργειών, η εξειδικευμένη γνώση γύρω από ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, η στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η ενίσχυση του εξοπλισμού, η ευρύτερη και εξειδικευμένη ενημέρωση των πολιτών- αυτά είναι τα σημεία στα οποία στέκεται ο εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας Χ. Πέππας, στον προσωπικό απολογισμό του για τη θεομηνία που έζησε η πόλη πριν από λίγες ημέρες. Με μόλις δυο άτομα στην Πολιτική Προστασία, με το συντονισμό να χάνεται όταν τα δέντρα ξεκίνησαν να πέφτουν σαν ντόμινο, με ανεπαρκή για τις συγκεκριμένες συνθήκες εξοπλισμό του Δήμου και με τους πολίτες σε πλήρη άγνοια γιατί δεν είχαν ενημερωθεί από πριν για το πώς πρέπει να προετοιμαστούν, μαζί και η υποεκτίμηση της έντασης της κακοκαιρίας- αυτά ήταν τα λάθη που εντοπίζει στη διαχείριση της “Μήδειας” ο κ. Πέππας, ανατρέχοντας στις 4 ημέρες- 7 για πολλές γειτονιές της πόλης και χιλιάδες συμπολίτες- που σημάδεψαν το Δήμο Διονύσου. Συμφωνεί πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, δηλώνει πως ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών και ζητάει με τη σειρά του συγγνώμη από όλους τους δημότες και κατοίκους της πόλης για τα λάθη που συνέβαλαν στην ταλαιπωρία τους.

Χρήστος Πέππας: Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα τον αρχικό σχεδιασμό γιατί, παρόλο που είμαι δεύτερος τη τάξει εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, δεν συμμετείχα στις κρίσιμες συσκέψεις.

Οδός Διονύσου: Συμπτωματικά παρακολούθησα δυο από τις τηλεδιασκέψεις ενόψει της κακοκαιρίας, την Παρασκευή και την Κυριακή που ξεκίνησαν τα φαινόμενα. Στην πρώτη δεν ήταν κανείς από τους δυο εντεταλμένους ενώ στη δεύτερη σας θυμάμαι να παίρνετε το λόγο.

Χ.Π.: Ακριβώς. Και τα μόνα που είχα σαν εφόδια τότε ήταν το δεύτερο τηλέφωνο που μου έδωσαν, αυτό που είχαν ανακοινώσει και ως τηλέφωνο επικοινωνίας, και το ρόλο του επόπτη, μαζί με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος. Αυτό όμως από μόνο του δεν λέει τίποτα: Εφόσον είμαι εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας, εγώ έπρεπε να κάνω και το σχεδιασμό, μαζί με τον Θανάση τον Κρητικό βέβαια.

Ο.Δ.: Ενημερωθήκατε για τα συμπεράσματα και το σχεδιασμό της πρώτης σύσκεψης, ώστε στη δεύτερη και όσες ακολουθούσαν να είστε προετοιμασμένος;

Χ.Π.: Όχι, στη δεύτερη σύσκεψη μάλιστα άκουσα πως υπεύθυνοι για το συντονισμό θα ήταν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων.

Ο.Δ.: Ξεκινάει λοιπόν η χιονόπτωση την Κυριακή και πιάνετε δουλειά. Τι συνέβη από κει και πέρα;

Χ.Π.: Την πρώτη ημέρα λοιπόν, η ένταση του φαινομένου ήταν απολύτως διαχειρίσιμη. Η επικοινωνία με τον κόσμο, που ακόμη τότε ζητούσε γενικές πληροφορίες, διεξαγόταν χωρίς προβλήματα- τι μαθαίνετε για τον χιονιά, ο τάδε δρόμος χρειάζεται αποχιονισμό, απολύτως διαχειρίσιμα πράγματα. Τη Δευτέρα η ένταση του χιονιά μεγαλώνει και τα δέντρα αρχίζουν να πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο.

Ο.Δ.: Αυτό το ντόμινο των δέντρων, πότε το διαπιστώσατε;

Χ.Π.: Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας που ήμουν στους δρόμους έβλεπα δέντρα αλλά και κολόνες της ΔΕΗ να πέφτουν συνεχώς. Πρέπει να σας πω ότι κυκλοφορούσα και με ακατάλληλο για τις καιρικές συνθήκες αυτοκίνητο, ένα συμβατικό μικρό που μου έχει παραχωρηθεί στο πλαίσιο της άλλης μου αρμοδιότητας, της διαχείρισης της καθημερινότητας, τη στιγμή που σε τέτοιες περιπτώσεις και τέτοιες μέρες οι εντεταλμένοι Πολιτικής Προστασίας θα έπρεπε να έχουν ένα 4χ4 το λιγότερο. Η μέρα προχωράει και βλέπω πως με τα μέσα που έχουμε δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κακοκαιρία, όπως εξελίσσεται και με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάστηκαν. Το μεσημέρι της Δευτέρας όπως θυμάστε μίλησα μαζί σας και με ρωτήσατε τι βλέπω και τι μέλλει γενέσθαι. Τότε σας είπα πως πρέπει να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο.Δ.: Ακριβώς. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε αυτό το ενδεχόμενο, μου είπατε μάλιστα επί λέξει “μ’ αυτά που συμβαίνουν στην πόλη, το να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι καθόλου κακή ιδέα”.

Χ.Π.: Ναι, οι καταστάσεις ήταν ήδη ακραίες. Μόλις λοιπόν κλείσαμε το τηλέφωνο, επικοινώνησα με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τον Στέφανο τον Μιχιώτη, που κι ο ίδιος ήταν αποκλεισμένος. Του είπα πως είμαστε εκτός ελέγχου, πως δεν θα αντέξουμε, πως χρειαζόμαστε βοήθεια και πως πρέπει να κηρυχθεί ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκη. Συμφώνησε αμέσως και το μετέφερε, απ’ όσο γνωρίζω, στο Δήμαρχο. Μετά αρχίσαμε να μένουμε από ρεύμα, σε όλες τις περιοχές, τα δέντρα και οι κολόνες συνέχιζαν να πέφτουν, έκλειναν οι δρόμοι- κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι το χιόνι- κι έτσι εγκλωβιστήκαμε. Τέτοιας έκτασης καταστροφές δεν τις περίμενε κανείς ούτε και τις είχε προβλέψει. Είμαι 58 χρόνων, πάντα έμενα στη Σταμάτα, τέτοια κακοκαιρία και τέτοια καταστροφή δεν είχαμε δει εδώ και 45 χρόνια ή και περισσότερα.

Ο.Δ.: Τα μηχανήματα που είχε ο Δήμος, μαζί με αυτά των ιδιωτών που συνέδραμαν, ήταν αρκετά, τουλάχιστον για τον αποχιονισμό;

Χ.Π.: Αναμφίβολα- τα δικά μας ήταν περίπου 19 και οι ιδιώτες έβαλαν πάνω από από 20. Ακόμα και ένα μέτρο να ήταν το χιόνι, δεν θα είχαμε κανένα θέμα. Θα ανοίγαμε τους δρόμους κανονικά.

Ο.Δ.: Δέντρα, καλώδια, κολόνες κάτω, το ρεύμα να κόβεται στη μια περιοχή μετά την άλλη, το τηλέφωνο σας φαντάζομαι δεν θα σταματούσε να χτυπάει, ο κόσμος να ρωτάει τι γίνεται, βοηθήστε μας, και έτσι προχώρησε η Δευτέρα. Την ίδια ημέρα βγαίνει Δελτίο Τύπου και μιλάει για 300 δέντρα πεσμένα. Και ξημερώνει η Τρίτη με το χιόνι αμείωτο, ενώ καινούργιο Δελτίο Τύπου μιλάει για 1500 δέντρα, μέχρι που φτάσαμε στα 2000, μόνο στο οδικό δίκτυο, γιατί τα υπόλοιπα κανείς δεν ξέρει πόσες χιλιάδες είναι.

Χ.Π.: Όταν μιλούσε ο Δήμος για τα πρώτα 300, είχε μια γενική ιδέα. Προσωπικά, επειδή ήμουν έξω και έβλεπα τι γινόταν, επέμενα- ήταν τουλάχιστον διπλάσια.

Ο.Δ.: Από τη Δευτέρα λοιπόν το μεσημέρι μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι, με όλες τις γειτονιές αποκλεισμένες και χωρίς ρεύμα, κάποιες και χωρίς νερό, συζητάτε αν θα κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πόσο νομίζετε ότι επιβάρυνε το Δήμο αυτή η μιας ημέρας καθυστέρηση, όταν το πράγμα εκτινάχθηκε από ένα διαχειρίσιμο φαινόμενο σε ένα εκτός ελέγχου;

Χ.Π.: Σίγουρα επιβαρύνθηκε η κατάσταση.

Ο.Δ.: Έρχεται η Τετάρτη και το χιόνι επιτέλους σταματάει. Εντωμεταξύ όλες οι Κοινότητες του Δήμου έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, κάποιες και χωρίς νερό, για μέρες, και τότε βλέπουμε την “εμπόλεμη” κατάσταση. Πώς πλέον συνεχίζετε να λειτουργείτε ως εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας;

Χ.Π.: Παραμένω στους δρόμους, γιατί ήδη τα προβλήματα έχουν μεγαλώσει. Εκτός από τη διακοπή ηλεκτροδότησης, που πλήττει τους πάντες, έχουμε και συμπολίτες με ιδιαίτερες ανάγκες που χρειάζονται βοήθεια. Έτσι με τα μηχανήματα του Δήμου, τη συνδρομή της δικής μας Πολιτικής Προστασίας, των Κλιμακίων Εθελοντών, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, ξεκινάει η απομάκρυνση των δέντρων για να εκχιονίσουμε και να ανοίξουν οι δρόμοι ώστε να μπει η ΔΕΗ για να αποκαταστήσει το ρεύμα. Μπροστά τα αλυσοπρίονα, από πίσω τα εκχιονιστικά και τέλος τα συνεργεία της ΔΕΗ. Σ’ όλη τη Σταμάτα, τη Ροδόπολη και τη Δροσιά, στο Διόνυσο.

Ο.Δ.: Καταλαβαίνω, και το ακούω και από πολλούς συνδημότες, πως στη διάρκεια της κακοκαιρίας πηγαίνατε παντού, όπου μπορούσατε, γυρνούσατε όλες τις γειτονιές….

Χ.Π.: Όσο μου επιτρεπόταν με τα μέσα που είχα, ακόμη και με τα πόδια, και ανάλογα με την κατάσταση των δρόμων.

Ο.Δ.: Ασφαλώς. Τότε λοιπόν με ποιους συνεργαστήκατε;

Χ.Π.: Συνεργάστηκα με την Πυροσβεστική, με τα παιδιά τα δικά μας της Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια, με τη ΔΕΗ, συνέχεια…

Ο.Δ.: Υπήρχε κάπου κάποιο συντονιστικό κέντρο, που να δέχεται την πληροφορία και να τη διαχειρίζεται αναλόγως;

Χ.Π.: Υπήρχε- και στο Δήμο και εν συνεχεία μεταφέρθηκε αλλού, όταν κόπηκε το ρεύμα και στο Δημαρχείο. Προσωπικά, επειδή δεχόμουν συνεχώς τηλεφωνήματα, διαχειριζόμουν όλη αυτή την κατάσταση μόνος μου, με τους Εθελοντές, την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ, όταν ήρθε. Ενεργούσα ως εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Χωρίς να ζητάω κάθε φορά οδηγίες, επικοινωνούσα με τα Κλιμάκια και επεμβαίναμε.

Ο.Δ.: Στο Δήμο υπάρχουν δυο εντεταλμένοι σύμβουλοι για την Πολιτική Προστασία. Μεταξύ σας υπήρχε συνεργασία; Να χωριστεί για παράδειγμα η πόλη στα δυο και να αναλάβει ο καθένας σας από ένα κομμάτι;

Χ.Π.: Ναι, υπήρξε τέτοια απόφαση από το Δήμαρχο.

Ο.Δ.: Απέδωσε;

Χ.Π.: Θα σας πω. Σε διαχειρίσιμη κατάσταση θα απέδιδε. Σ’ αυτό που ζήσαμε όμως, έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότεροι, και όχι μόνο οι δυο εντεταλμένοι.

Ο.Δ.: Απαιτούνταν δηλαδή η συνδρομή ποιων; Κι άλλων αιρετών; Χρειαζόταν καλύτερος συντονισμός με αυτούς που τελικά συνεργαστήκατε; Τι τελικά πήγε στραβά;

Χ.Π.: Ήθελε άλλο συντονισμό, άλλο πλάνο, άλλη οργάνωση και σας το λέω ξεκάθαρα, δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Και είναι αλήθεια πως με τον κ. Κρητικό, που είναι ο πρώτος τη τάξει εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας, η συνεργασία μας ήταν ελάχιστη μια που ήταν υπεύθυνος για τις άλλες τρεις Κοινότητες. Με τους Προέδρους των Κοινοτήτων από την άλλη πλευρά υπήρξε άψογη συνεργασία- και με τον κ. Μπάση στο Διόνυσο, και με τον κ. Κλεφτάκη στη Ροδόπολη, και με τον κ. Ποτίδη στη Δροσιά και με τον κ. Κόκκαλη στη Σταμάτα, μέχρι βέβαια τη στιγμή που κόπηκαν οι επικοινωνίες. Με ρωτήσατε τι πήγε στραβά. Αυτό που έζησα εκείνες τις ημέρες με βοήθησε να καταλάβω τις κινήσεις που έπρεπε να είχαν προβλεφθεί, πολύ νωρίτερα, έξι μήνες πριν. Είτε πρόκειται για το χειμώνα είτε για τις φωτιές το καλοκαίρι.

Ο.Δ.: Τι δηλαδή κατά τη γνώμη σας έπρεπε να είχε γίνει; Γιατί μπορεί να μην ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή, ή μπορεί να έρθει και χειρότερη, το σημαντικό όμως είναι να προλαβαίνουμε αντί να τρέχουμε πίσω από τις θεομηνίες.

Χ.Π.: Κατ’ αρχάς πλάνο. Πρέπει να σας πω ότι λόγω της δουλειάς μου έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και γνωρίζω πώς πρέπει να κινούμαι ανάλογα με τις συνθήκες- χιόνια, πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί και ό, τι άλλο. Αυτές οι, λίγες, γνώσεις μου δεν αξιοποιήθηκαν. Έτσι λοιπόν, θεωρώ πως τέτοια σεμινάρια, τέτοια ενημέρωση δηλαδή, χρειάζεται να δώσουμε και στους πολίτες εδώ, να τους εκπαιδεύσουμε για τις ενέργειες σε περίπτωση όποιας ανάγκης, ώστε να μας γίνει βίωμα. Ήταν και παλαιότερη πρόταση του Κλιμακίου Εθελοντών του Διονύσου και του Δ. Πιτιανούδη, που έχει μεγάλη πείρα. Μετά είναι η οργάνωση και το ποιοι θα εμπλακούν σε κάθε κρίση και με ποιες αρμοδιότητες. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος έχει μόνο δυο υπαλλήλους Πολιτικής Προστασίας, όταν θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 50 με 60. Παράλληλα χρειάζεται εμπλοκή και όλων των φορέων, να ενημερωθούν και να ξέρουν πώς θα κινηθούν. Για παράδειγμα, αν εκείνες τις ημέρες της “Μήδειας” είχαμε επόπτες, όχι την Αντιδήμαρχο ή τον όποιον σύμβουλο, αλλά δέκα ανά Κοινότητα, γνώστες της περιοχής με πλήρη ενημέρωση κάθε στιγμή, θα ήταν πολύ πιο γρήγορη η αποκατάσταση. Ας μην ξεχνάμε και τον εξοπλισμό του Δήμου, που μπορεί να είναι αρκετός για άλλο Δήμο, αλλά όχι για το Δήμο Διονύσου με τέτοια έκταση και τόσο πράσινο, που αντιμετωπίζει έντονα καιρικά φαινόμενα και κινδύνους χειμώνα καλοκαίρι και χρειάζεται, πιστεύω, διπλάσια μηχανήματα το λιγότερο.

Ο.Δ.: Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει, αλλά δεν έγιναν. Έγιναν όμως λάθη. Ποια;

Χ.Π.: Πρώτον έλλειψη συντονισμού, αλλά και αρμοδιότητες σε ανθρώπους χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις. Όμως κυρία Χαζάπη η Πολιτική Προστασία είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας, εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές, και ήμασταν τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα. Μετά η μη ορθή αξιολόγηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε. Υποεκτιμήσαμε τη Μήδεια και καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε. Τέλος, μπήκαμε στην κακοκαιρία με εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί, όπως τα χιλιάδες δέντρα που έπεσαν αλλά θα έπρεπε να έχουν κλαδευθεί.

Ο.Δ.: Έχει γίνει πολύς λόγος και για την ευθύνη σε σχέση με αυτά τα επικίνδυνα δέντρα, για τα οποία υπάρχουν δεκάδες αναφορές εδώ και χρόνια, είτε από τα Κλιμάκια των Εθελοντών είτε από μεμονωμένους πολίτες, ειδικά για όσα ακουμπούν στα καλώδια. Θα μπορούσε ο Δήμος να έχει αφουγκραστεί και να ανταποκριθεί σε εκείνες τις αναφορές, άρα να προλάβει τις επιπτώσεις που βιώσαμε;

Χ.Π.: Ο Δήμος από μόνος του όχι, γιατί στο θέμα των ηλεκτροφόρων καλωδίων έχει αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη η ΔΕΗ, από την οποία έχουμε- και η Πολιτική Προστασία και η Καθημερινότητα αλλά και οι Κοινότητες, ακόμη και τοπικοί Σύλλογοι- επανειλημμένως ζητήσει να προβεί στα απαραίτητα κλαδέματα όσων δέντρων ακουμπούν σε καλώδια, σε μετασχηματιστές κ.λπ. Και δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο.Δ.: Υπάρχει όμως έγγραφο που εστάλη από τη ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου όπου ζητούν από το Δήμο να υποδείξει ποια δέντρα πρέπει να κλαδευθούν…

Χ.Π.: Ναι, το πληροφορήθηκα, όπως επίσης έμαθα πως το έγγραφο μας ήρθε τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες μόνο πριν την κακοκαιρία, όταν τα δικά μας αιτήματα για τα κλαδέματα εκκρεμούν από το Μάιο του 2020, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ο Δήμος, το ξαναλέω, μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί θα βρει απέναντί του το Δασαρχείο. Θα κάνω μια παρένθεση για να σας πω ότι, έχουμε ζητήσει επέκταση δημοτικού φωτισμού, στη Σταμάτα, στο Διόνυσο, στην Άνοιξη, και το Δασαρχείο αρνείται θεωρώντας τις περιοχές αμφισβητούμενες.

Ο.Δ.: Ας πάμε τώρα στο καλοκαίρι. Στην πόλη σήμερα έχει συγκεντρωθεί, παντού, απίστευτος όγκος ξυλείας από τα πεσμένα κλαδιά και τα δέντρα. Κάποια απομακρύνονται από την Πολιτική Προστασία, κάποια από την Περιφέρεια, κάποια θα πάρει ο Δήμος. Όμως θα παραμείνουν τα πεσμένα μέσα στα αδόμητα και μέσα στο περιαστικό πράσινο, που το καλοκαίρι θα αποτελούν καύσιμη ύλη. Πώς σκοπεύει ο Δήμος να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;

Χ.Π.: Έχετε δίκιο, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε σε λίγο καιρό. Αν μείνουν και αρχίσουν να ξεραίνονται, τότε ένα σπίρτο- ο μη γένοιτο- θα είναι αρκετό. Έτσι λοιπόν, επιστρέφω σ’ αυτό που σας είπα προηγουμένως: Τώρα, κι όχι σε δυο μήνες, πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας για το καλοκαίρι. Να υπάρξει συνεννόηση εντεταλμένων, Προέδρων και Εθελοντών και ό,τι αποφασίσουμε να μεταφερθεί στο Συντονιστικό που θα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα για τον τελικό προγραμματισμό. Όσο για τα δέντρα στα ιδιωτικά οικόπεδα, επιστολές στους ιδιοκτήτες, όπως κάνουμε και στην αντιπυρική περίοδο, για να καθαρίσουν την ιδιοκτησία τους. Αλλιώς πρόστιμο, ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες.

Θα ήθελα τέλος, αν μου επιτρέπετε, να προσθέσω δυο πράγματα: Πιστεύω πως σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, όλες οι παρατάξεις, οι σύμβουλοι και οι επικεφαλής, θα έπρεπε να είναι μαζί με το Δήμαρχο.

Ο.Δ.: Μα νομίζω πως όλες οι παρατάξεις άρθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, κράτησαν πολύ χαμηλούς τόνους και απέφυγαν τη λεγόμενη στείρα αντιπολίτευση ή τη μικροπολιτική εκμετάλλευση της κακοκαιρίας…

Χ.Π.: Συμφωνώ, αλλά μόνο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Τεύκρος ο Παντέλογλου, γνωρίζω ότι βγήκε έξω στους δρόμους και βοήθησε ουσιαστικά τον κόσμο. Αυτό εννοώ- τη συνδρομή για το καλό της πόλης, όχι βέβαια του Δημάρχου, όσο κρατούσε η θεομηνία. Και την επόμενη ημέρα να ασκήσουν όση κριτική θέλουν και να ζητήσουν ευθύνες.

Ο.Δ.: Να αντιστρέψω το ερώτημα: Δεν θα έπρεπε και ο Δήμαρχος, βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει, να καλέσει τις παρατάξεις και να ζητήσει τη συνδρομή τους;

Χ.Π.: Ναι, σε μια αμφίδρομη επικοινωνία. Τελειώνοντας: Ως εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας και στο μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, θέλω να ζητήσω χίλια συγγνώμη από τους γονείς μου, και όλους τους υπερήλικες του Δήμου Διονύσου, από τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου, και όλες τις οικογένειες της πόλης, από όλους τους δημότες και τους κατοίκους, για αυτό που συνέβη.

Ο.Δ.: Σας ευχαριστώ πολύ.

Χ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ!