logo


Εξαιρετικά σημαντικά κρίνονται τα 4 από τα πέντε θέματα που θα απασχολήσουν το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου στην επόμενη με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασή του, την προσεχή Τρίτη 2 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Τα δυο από αυτά αφορούν έμμεσα ή άμεσα στην πρόσφατη κακοκαιρία και έρχονται με εισηγήσεις των τοπικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής Κ. Μπομπή και Δ. Ιατρού, το τρίτο αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχών, και ειδικά στην κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων, και έρχεται με εισήγηση του κ. Μπομπή, και το τέταρτο αφορά σε παλαιότερη εξαγγελία για τη διερευνητική τοποθέτηση τριών γεννητριών αιολικής ενέργειας σε καθένα από τους τρεις ορεινούς όγκους της Αττικής, γνωστή και ως “σχέδιο Αθήνα 3χ3”, που έρχεται με εισήγηση του τοπικού συμβούλου Θ. Κατσανεβάκη. Η Ημερήσια Διάταξη ολοκληρώνεται με τις συνήθεις παρατάσεις ταφής.

Πιο συγκεκριμένα:

*Δώδεκα προτάσεις καταθέτει στο Τοπικό Συμβούλιο ο Κ. Μπομπής, για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στο Δήμο Διονύσου, όπως χιονοπτώσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ. Ανάμεσά τους:

-Η σύσταση κεντρικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα έχουν ως σημείο αναφοράς οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (ΔΕΔΔΗΕ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ένοπλες Δυνάμεις κ.ά) αλλά και τοπικού συντονιστικού κέντρου ανά Κοινότητα, με συνεχή επικοινωνία ανάμεσα στα δυο κέντρα.

-Η άμεση μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στις Κοινότητες

-Ο άμεσος ορισμός τοπικών Αντιδημάρχων (σ.σ. η νυν Διοίκηση Καλαφατέλη έχει ορίσει μόνον θεματικούς Αντιδημάρχους, σε αντίθεση και με την πρακτική που είχε ακολουθηθεί τα προηγούμενα 9 χρόνια του καλλικρατικού Δήμου)

-Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο για οδηγίες αντιμετώπισης επικίνδυνων φαινομένων

-Οι περιοδικές ασκήσεις προσομοίωσης όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση κρίσεων

-Η προμήθεια γεννητριών για όλα τα Δημοτικά Καταστήματα και τα αντλιοστάσια ύδρευσης

-Ο προληπτικός έλεγχος και καθαρισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού

-Οι συμβάσεις με εργολάβους εφόσον αυτός ο εξοπλισμός δεν επαρκεί

*Παραμένοντας στο κεφάλαιο “Μήδεια”, η Δ. Ιατρού ζητεί να συνταχθεί επιστολή με αποδέκτη το Δήμαρχο Διονύσου για άμεση ενημέρωση αναφορικά με:

>Το χρονοδιάγραμμα κοπής όσων κλαδιών αιωρούνται μετά το πέρασμα της καταστροφικής θεομηνίας, αλλά και τον αριθμό των συνεργείων-μηχανημάτων και προσωπικού που θα ασχοληθούν

>Την εξασφάλιση απρόσκοπτης υδροδότησης όλων των περιοχών της Κοινότητας, ακόμη και αυτών που υδροδοτούνται από όμορες Κοινότητες

>Τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από την κακοκαιρία και τον τρόπο που μπορούν να τις διεκδικήσουν, μια που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, παρά τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, οι οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι δηλώνουν πως δεν έχουν σχετική ενημέρωση. Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί πως ήδη χτες Παρασκευή 26/2 ανακοινώθηκε από το Δήμο όλη η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις εφόσον επλήγησαν από τη “Μήδεια”.

*Ίσως σε 2 χρόνια από τώρα, που θα ξαναγίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτές- τουλάχιστον για το μεγαλύτερο αριθμό των Δήμων της Αττικής- θα αφορούν μόνο στην εκλογή Δημοτικών Συμβουλίων, σύμφωνα, τουλάχιστον, με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών με κεντρική αλλαγή την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Εισήγηση πάνω στο θέμα αυτό, καταθέτει ο κ. Μπομπής, υπενθυμίζοντας πως η παράταξη που διοικεί σήμερα το Δήμο- (σ.σ. με την οποία έχει εκλεγεί τοπικός σύμβουλος και από την οποία φαίνεται να κρατάει αποστάσεις)- είχε δεσμευθεί προεκλογικά να μεταβιβάσει αρμοδιότητες στις Κοινότητες, ανταποκρινόμενη στις προβλέψεις του καλλικρατικού νόμου, ζήτημα που μέχρι σήμερα παρέμενε ανοιχτό”. Υπενθυμίζεται εδώ πως για την αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων είχε συσταθεί ειδική Επιτροπή, στην οποία μετείχαν ο πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου Π. Βορριάς και ο τέως δημοτικός σύμβουλος Σπ. Σπηλιώτης. Η Επιτροπή, μετά από διαβούλευση με τα Τοπικά Συμβούλια, ετοίμασε και παρέδωσε πριν από μήνες στη Δημοτική Αρχή το χάρτη και τα βήματα αυτής της αποσυγκέντρωσης, χωρίς όμως έκτοτε να υπάρξει καμιά συνέχεια.

Στην εισήγησή του ο κ. Μπομπής προτείνει τη συνεργασία με τα υπόλοιπα Τοπικά Συμβούλια της πόλης, αλλά και με τα Συμβούλια άλλων Δήμων, ώστε να υπάρξει κοινή απόφαση διαμαρτυρίας για την κατάργηση που μεθοδεύεται από την κεντρική Διοίκηση, καθώς και τη συνεργασία με το Πανελλαδικό Κοινοτικό Δίκτυο που έχει συσταθεί πρόσφατα για τον ίδιο σκοπό.

*Το “σχέδιο Αθήνα 3χ3”, τέλος, φέρνει με εισήγησή του στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου ο Θ. Κατσανεβάκης. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για πρόσφατη, το καλοκαίρι του 2020, επαναφορά παλαιότερης πρότασης της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας για εγκατάσταση τριών μικρών αιολικών σταθμών, με τρεις ανεμογεννήτριες ο καθένας, σε Πεντέλη, Πάρνηθα και Υμηττό, ώστε «να διευρυνθεί η αποδοχή τους από το ευρύ κοινό», χωρίς πάντως να διευκρινίζεται για ποιο σημείο της Πεντέλης, τουλάχιστον, αναφέρεται η παραπάνω πρόταση. Κεντρικό σκεπτικό είναι πως “η υλοποίηση, έστω και μικρών, αιολικών σταθμών στις περιοχές αυτές έχει επιδεικτικό σκοπό και πιο συγκεκριμένα αποσκοπεί στη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας µε στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό”, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του περασμένου Αυγούστου.

Ο κ. Κατσανεβάκης ρωτά αν η Δημοτική Αρχή γνωρίζει για το παραπάνω σχέδιο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, αν το θέμα πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση, αν έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ. ενώ την καλεί, μετά από τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

Θέμα 1ο: Κατάργηση Δημοτικών Κοινοτήτων

Θέμα 2ο: Προτάσεις αντιμετώπισης κρίσεων στο Δήμο Διονύσου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.)

Θέμα 3ο: Τοποθέτηση τριών ανεμογεννητριών στην Πεντέλη

Θέμα 4ο: Αποστολή Επιστολής προς το Δήμαρχο

Θέμα 5ο: Αιτήσεις για παρατάσεις ταφής