logo


Η πρόσφατη κακοκαιρία επηρέασε αναπόφευκτα τη συνεδρίαση και του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, προχθές Τρίτη 23 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, το μοναδικό θέμα προς συζήτηση, ήταν αυτό της αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, όπου προβλέφθηκε ένα κονδύλι 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ώστε άμεσα να αποκατασταθούν ζημιές από τη “Μήδεια” και μακροπρόθεσμα να επιλυθούν χρόνια προβλήματα της πόλης, όπως επανειλημμένα υπογράμμισε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης.

Ο ίδιος, παίρνοντας το λόγο, έκανε μια μικρή ανασκόπηση εκείνων των δύσκολων ημερών που βίωσε η πόλη, και των χειρισμών της Διοίκησής του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Θα τα συζητήσουμε όλα εκτενέστερα σε ξεχωριστό Δημοτικό Συμβούλιο, προς το παρόν όμως επιτρέψτε μου να πω λίγα πράγματα. Ο Δήμος μας ήταν χωρίς αμφιβολία ο Δήμος της Αττικής που χτυπήθηκε περισσότερο από την πρόσφατη θεομηνία, μια από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις των μετεωρολόγων, του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ.λπ. Εκτός από την έντονη και αναμενόμενη χιονόπτωση, αυτό που δεν αναμενόταν, ήταν η πτώση 2000 και πλέον δένδρων, που προκάλεσε την ολοσχερή σχεδόν κατάρρευση των υποδομών ενέργειας, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αλλά και εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε αυλές σπιτιών και κτηρίων, σε αυτοκίνητα, σε ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό, καθώς και σε άλλες υποδομές του Δήμου. Η πολυήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης, των επικοινωνιών, αλλά και της υδροδότησης σε ένα βαθμό, λόγω της διακοπής λειτουργίας των αντλιοστασίων, οδήγησε σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να θερμανθούν και να ικανοποιήσουν βασικές βιοτικές ανάγκες τους. Παράλληλα υπήρξαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν προσωρινά και άλλοι που κινδύνεψαν, χωρίς ευτυχώς να χαθεί ανθρώπινη ζωή. Μέσα σε αυτές τις απελπιστικές και τριτοκοσμικές συνθήκες, η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη και κατανοητή. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δήμος Διονύσου δέχτηκε άμεσα το σφοδρό κύμα των παραπόνων αυτών, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής ρεύματος και των παρεπόμενων αρνητικών συνεπειών. Δεν θα μιλήσω σήμερα για τα προβλήματα που σημειώθηκαν και τις ενέργειες επίλυσης- όλα όσα πρέπει να ειπωθούν, θα τα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για όσες περιπτώσεις και για οποιονδήποτε λόγο δεν καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε άμεσα, και ήταν πολλές, πάρα πολλές αυτές, εγώ ζητώ- ζητούμε- ειλικρινά συγγνώμη. Και βέβαια δεσμευόμαστε να επανεξετάσουμε, και ίσως είναι μια ευκαιρία αυτή, τις διαδικασίες μας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο μέλλον”.

Ο κ. Καλαφατέλης δεν ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε στη “Μήδεια”.

Για τη διακριτικότητα και την ευαισθησία που επέδειξε η παράταξή του, κρατώντας χαμηλούς τόνους σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, μίλησε ο επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων Δ. Ζαμάνης, καλώντας παράλληλα τη Δημοτική Αρχή να μην εκμεταλλεύεται μια επείγουσα κατάσταση για να περάσει άρον άρον αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” υπενθύμισε πως το ίδιο πρωί, της Τρίτης, και στη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής, είχε ήδη ζητήσει τη σύγκληση, άμεσα, του Δημοτικού Συμβουλίου, με live streaming, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και οι συμπολίτες, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κακοκαιρία , “όπου με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα συζητηθούν οι καταστάσεις που βιώσαμε και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον”.

“Πρωτόγνωρες ήταν αυτές οι καταστάσεις”, τόνισε αμέσως μετά ο επικεφαλής της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” και Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Χ. Τσεβάς, κρίνοντας πως μια τέτοια συνεδρίαση θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες, “τι έγινε, τι έφταιξε, τι κάναμε, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, τι δεν κάναμε και πώς θα κινηθούμε στο εξής”. Πρότεινε λοιπόν αφενός “σφιχτές” διαδικασίες στη σχετική συνεδρίαση και αφετέρου συνάντηση- σε δεύτερο χρόνο- των επικεφαλής των παρατάξεων, για καλύτερο συντονισμό, ιδιαιτέρως ενόψει του κύματος και δεύτερης κακοκαιρίας, που πιθανολογείται για τις αρχές Μαρτίου, και εν συνεχεία και του καλοκαιριού.

Ο καλύτερος συντονισμός προγραμματίζεται από πριν, που δεν είχε προσκληθεί κανείς, και όχι εκ των υστέρων, τόνισε αμέσως μετά ο κ. Ζαμάνης.

Είναι αλήθεια, πάντως, πως στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συγκαλείται τουλάχιστον στις αρχές της αντιπυρικής και της χειμερινής περιόδου, ποτέ κανείς εκπρόσωπος παρατάξεων της μειοψηφίας δεν είχε συμμετάσχει, όπως μαρτυρούν παλαιότερα σχετικά Δελτία Τύπου του Δήμου, ακόμη και από τις ημέρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018.

Αυτό είναι καιρός να αλλάξει.