logo


Το πέρασμα της “Μήδειας”, που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 40 ετών, άνοιξε πληγές που θα χαίνουν για καιρό στο Δήμο Διονύσου- άλλες ορατές και άλλες όχι.

Οι εκατοντάδες δέντρα- σε πάνω από 1200 τα ανεβάζει Δελτίο Τύπου του Δήμου- που έπεσαν χτυπημένα από το χιονιά, κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα, έκλεισαν δρόμους εμποδίζοντας τον αποχιονισμό, έκοψαν καλώδια της ΔΕΗ κόβοντας στην αρχή την ηλεκτροδότηση, και μετά και το νερό, για ολόκληρα 24ωρα.

Δυο ημέρες διήρκεσε η ασταμάτητη χιονόπτωση- και ήταν αρκετές για να τινάξουν στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό είχε προαναγγείλει και μετά προσπάθησε να  εφαρμόσει ο μηχανισμός του Δήμου. Τα λόγια του Προέδρου της Κοινότητας Διονύσου Τ. Μπάση αλλά και του εντεταλμένου Πολιτικής Προστασίας Χ. Πέππα από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, όταν η πόλη κοβόταν σε κομμάτια, είναι χαρακτηριστικά: “Δεν θ’ αντέξουμε, βγαίνει εκτός ελέγχου”.

Κι όμως: Από την ίδια κιόλας ημέρα, όταν είχε γίνει φανερό πως αντίπαλος δεν θα ήταν το χιόνι αλλά τα δέντρα που έπεφταν σαν ντόμινο, υπήρχαν φωνές στους κόλπους της που καλούσαν τη Δημοτική Αρχή να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή, τι ήλπιζε, και πού βασιζόταν- άγνωστο.

Το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας περιγράφουν, πιο γλαφυρά δεν γίνεται, οι Πρόεδροι των 4 από τις 7 Κοινότητες (σ.σ. με τους οποίους κατάφερε να επικοινωνήσει η Οδός Διονύσου, γιατί οι υπόλοιποι δεν σήκωναν τα τηλέφωνά τους, προφανώς επειδή τους είχε τελειώσει η μπαταρία και γεννήτριες στα Δημοτικά καταστήματα δεν υπήρχαν- εξαρχής!) που κυριολεκτικά έλιωσαν στα πόδια τους μαζί με το προσωπικό τους και τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, με μια και μόνο λέξη: Δράμα.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή έστω να μετριασθεί;

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην ερώτηση, την ίδια πάντα, του Δ. Πιτιανούδη από το Κλιμάκιο Εθελοντών Διονύσου, στη διάρκεια των αλλεπάλληλων τηλεδιασκέψεων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας: Τι θα γίνει με τα δέντρα που θα πέσουν;

Προφανώς η ερώτηση δεν αξιολογήθηκε σωστά. Τα εκατοντάδες δέντρα που έπεσαν, και συνεχίζουν να πέφτουν, το αποδεικνύουν. Αυτοί που τα έβλεπαν- τα Τοπικά Συμβούλια, οι Εθελοντές, το προσωπικό των Κοινοτήτων, αλλά και πολίτες-, που έβλεπαν πως όλα τα καλώδια της ΔΕΗ είναι αγκαλιασμένα με κλαδιά από πεύκα,  ήξεραν ή μπορούσαν να προβλέψουν τι θα γίνει σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας ή καλοκαιρινής πυρκαγιάς και ενημέρωναν με κάθε ευκαιρία τη Δημοτική Αρχή.

Η τελευταία δια στόματος Δημάρχου στα τηλεοπτικά κανάλια υπογράμμιζε πως γι’ αυτά που ήταν αρμόδια, δηλαδή για τον αποχιονισμό των δρόμων, είναι ικανοποιημένη. Τα άλλα, τα δέντρα, είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ.

Δηλαδή ο αναρμόδιος έστω Δήμος όλο το προηγούμενο διάστημα, ενήμερος όμως για την επικινδυνότητα αυτή, πώς ακριβώς και με ποιες ενέργειες και σε ποιους απευθυνόμενος και ποιους πιέζοντας και ξανά πιέζοντας, επιδίωξε να προλάβει, ή να ελαχιστοποιήσει, την καταστροφή που φανέρωσε ο ήλιος της επόμενης ημέρας; Γιατί κατέρρευσε ο όποιος προγραμματισμός και ο όποιος προβλεπόμενος συντονισμός ενεργειών; Πώς η κακοκαιρία ξεπέρασε την ετοιμότητα που διατυμπάνιζαν και για την οποία διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι του Δήμου σε δυο τηλεδιασκέψεις και σε αντίστοιχα Δελτία Τύπου;

Προφανώς η απάντηση θα δοθεί στον – απαραίτητο-  “μεθεόρτιο” απολογισμό. Και τότε θα φανεί αν η Δημοτική Αρχή έχει συνειδητοποιήσει τα κενά, τα λάθη και τις αβελτηρίες της ή ένιψε τας χείρας της, γιατί “η ΔΕΗ είναι αρμόδια”.