logo


Οι απολογισμοί και το κλείσιμο τριών χρήσεων – 2017, 2018, 2019 – της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου, έφεραν στη χθεσινοβραδινή (Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, και τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερό, και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη. Οι κρισιμότερες άλλωστε ερωτήσεις από αυτόν τον τελευταίο προέρχονταν. Παρίστατο τέλος και ο τέως λογιστής της Σχολικής Επιτροπής Α. Ιωάννου, ο οποίος επιμελήθηκε τους απολογισμούς και το κλείσιμο των εν λόγω χρήσεων.

Αναλυτικά, και όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, η Σχολική Επιτροπή κλήθηκε χθες να εγκρίνει τους απολογισμούς για τις τρεις περασμένες χρονιές, και το κλείσιμο των αντίστοιχων χρήσεων, “με στόχο να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και να πάμε πια μπροστά”, όπως πολλά από τα μέλη υπογράμμιζαν.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Προέδρου Α. Τόκα, αλλά και τη χθεσινή της τοποθέτηση, για τη σύνταξη των απολογισμών και τη διαδικασία μέχρι να φτάσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής, υπήρξε συνεχής αλληλογραφία και στενή συνεργασία της με τον Επίτροπο, του οποίου τις οδηγίες ακολούθησε πιστά. Η αλληλογραφία αυτή κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη.

Ο Επίτροπος λοιπόν στο πλαίσιο αυτής της αλληλογραφίας ρητά ορίζει πως για κάθε απολογισμό, υπόλογος είναι ο κάθε φορά Πρόεδρος και αυτός τον υπογράφει. Στο Δήμο Διονύσου όμως φαίνεται πως τα πράγματα δεν ακολουθούν πάντα τα αυτονόητα. Το 2017 Πρόεδρος, και υπόλογη για την υπογραφή του αντίστοιχου απολογισμού, ήταν η Ε. Καγιαλή. Το ίδιο και για το 2018. Το ίδιο και για μερικές ημέρες το 2019. Κανένας όμως από τους τρεις απολογισμούς δεν φέρει την υπογραφή της, όπως διαπιστώθηκε μετά από ερώτηση του Γενικού Γραμματέα, μάλιστα οι απολογισμοί του 2017 και του 2018 φέρουν την υπογραφή τής μετέπειτα προέδρου Λ. Κανακάρη που ανέλαβε καθήκοντα μέσα στο 2019 . Σύμφωνα με την κ. Τόκα, η κ. Καγιαλή- η οποία απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω προβλήματος υγείας- δεν θέλησε να υπογράψει τους απολογισμούς των θητειών της, ενώ ενημέρωσε πως μετά από οδηγίες του δικηγόρου της θα καταθέσει στον Επίτροπο υπόμνημα για τη χρήση του 2018, πριν το κλείσιμο του οποίου είχε ήδη φύγει στο εξωτερικό.

“Τίποτα δεν είναι αμφισβητούμενο για κανέναν απολογισμό”, υποστήριξε από την πλευρά της η κ. Κανακάρη: “Του 2017 τον πήρα φύλλο φύλλο, τιμολόγιο τιμολόγιο, απόφαση απόφαση τον έλεγξα εξονυχιστικά και ενδελεχώς, γι’ αυτό και τον υπογράφω με πλήρη συνείδηση. Του 2018, όπου βοήθησα το λογιστή και έχει σχηματιστεί ένα καλό αρχείο, τώρα έγιναν οι διασταυρώσεις και δεν χρειάζεται την υπογραφή της τότε Προέδρου, γιατί όταν έφυγε στο εξωτερικό δεν είχαν προλάβει να στείλουν τους απολογισμούς τους για εκείνη τη χρονιά οι Διευθυντές όλων των σχολείων. Μη αμφισβητούμενο είναι και το 2019, χωρίς αναλήψεις, χωρίς χρεωστικές κάρτες μέχρι που παρέδωσα το Νοέμβριο”.

Το πρόβλημα με την απουσία της υπογραφής του κατά νόμο υπολόγου, πάντως, θα καταγραφεί και στα πρακτικά ενώ παραπέμπεται στον Επίτροπο για να αποφασίσει σχετικά, είπε η νυν Πρόεδρος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Επίτροπος, στην παραπάνω αλληλογραφία παραπέμπει τη Σχολική Επιτροπή στο νομικό σύμβουλο του Δήμου για συνδρομή αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα. Τέτοια γνωμάτευση πάντως στα συνημμένα της εισήγησης δεν υπήρχε.

Επόμενο θέμα, που κι αυτό προκλήθηκε από ερώτημα του κ. Μιχιώτη, ήταν ο έλεγχος που διενεργήθηκε στα στοιχεία των απολογισμών από Επιτροπή που είχε συσταθεί για αυτόν το λόγο. Όπως παραδέχθηκε η Χ. Τσολάκου, ούτε η ίδια ούτε η Ε. Μουλού, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου, που συμμετείχαν στην επιτροπή ελέγχου, είχαν τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις για να ελέγξουν ουσιαστικά τα στοιχεία, γι’ αυτό και περιορίστηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, ενώ από όσο φάνηκε δεν ζητήθηκε η συνδρομή του νέου λογιστή της Σχολικής Επιτροπής.

Παρούσα στον έλεγχο των στοιχείων ήταν με φυσική παρουσία η νυν Πρόεδρος, ενώ ως μέλος της επιτροπής ελέγχου παρίστατο διαδικτυακά η προκάτοχός της- γεγονός που οδήγησε σε ένα ακόμη ερώτημα του Γενικού Γραμματέα: Πώς είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος να είναι και μέλος επιτροπής ελέγχου, κάτι που συνιστά ενδεχομένως σύγκρουση συμφερόντων. “Ο λόγος που ήμουν εκεί, διαδικτυακά, ήταν για να λύσω απορίες, βοηθητικά δηλαδή”, δήλωσε η κ. Κανακάρη, με τη νυν Πρόεδρο να συμπληρώνει πως διάθεση για συμμετοχή στην επιτροπή ελέγχου δεν υπήρξε από πολλά μέλη της Σχολικής Επιτροπής για διάφορους λόγους, γι’ αυτό, και σε συμφωνία με την τέως Πρόεδρο, προχώρησαν στη διαδικασία του δειγματοληπτικού έστω ελέγχου.

Τα θέματα, τελικά, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία- και μάλιστα χωρίς επιφυλάξεις, παρά την αντίθετη εισήγηση της Προέδρου για τα οικονομικά στοιχεία ειδικά του 2018. Για όσες μάλιστα διαπιστώσεις και παρατηρήσεις συνοδεύουν τους απολογισμούς- απουσία υπογραφών, ακαταχώρητα τιμολόγια, διαφορές κ.λπ.- θα ενημερωθεί ο Επίτροπος, ώστε αυτός πλέον να αποφασίσει για το δέον γενέσθαι.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρόντα ήταν τα 8 από τα συνολικά 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής και θετική ψήφο έδωσαν η νυν και η τέως Πρόεδρος, καθώς και οι Στ. Κριεμάδης, Μ. Τσιλιγκίρης (με ενστάσεις, «αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά”) και Σπ. Αρνής, όλοι δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της Διοίκησης, ενώ καταψήφισαν η Χ. Τσολάκου από την Ένωση Γονέων Διονύσου, η Ε. Μουλού (τα στοιχεία για το 2018 και το 2019) και η Λ. Μαγκλάρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, με πολιτική τοποθέτηση:

Ερχόμαστε στην σημερινή συνεδρίαση να εγκρίνουμε απολογισμούς προηγουμένων ετών που δεν κατατέθηκαν στην ώρα τους.

Να εγκρίνει δηλαδή η σημερινή σύνθεση του ΔΣ, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στην σημερινή Δημοτική Αρχή, αποφάσεις προηγούμενων ΔΣ των οποίων η πλειοψηφία ανήκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 

Φαίνεται λοιπόν καθαρά η συνέχεια και η συμφωνία σε μια πολιτική που αποτυπώνεται και με αριθμούς, της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών που δεν έχει αναδειχθεί από καμία πλειοψηφία, κάτι που μόνο από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει αναδειχθεί τόσο στις συνεδριάσεις των σχολικών επιτροπών όσο και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Μέσα από τους απολογισμούς αποτυπώνεται και με αριθμούς αυτό που επανειλημμένα τονίζουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι αντί να διεκδικούμε μαζί με την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής, επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος, χρήματα που στην ουσία έχουν δώσει οι γονείς μέσα από την κρατική  φορολογία, ζητάμε έκτακτες επιχορηγήσεις από το δημοτικό ταμείο, στην ουσία χρησιμοποιώντας τους γονείς να χρηματοδοτούν δύο φορές την λειτουργία των σχολείων.

Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και οδηγεί, κατά την δική μας άποψη, στην είσοδο των χορηγών στα σχολεία.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σαν αντιπολίτευση η σημερινή δημοτική αρχή καταψήφιζε τους απολογισμούς που έφταναν στα δημοτικά συμβούλια.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει σήμερα τους απολογισμούς αντιμετωπίζοντας το θέμα καθαρά πολιτικά.