logo


Ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες, που όπως έχει ανακοινωθεί, θα αναρτηθούν στις 26 Φεβρουαρίου, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης στην πρόσφατη, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου. Ο κ. Ζαμάνης, που επανέκαμψε στην Επιτροπή μετά από απουσία ενός μηνός περίπου, υπενθύμισε τη δέσμευση της Διοίκησης του Δήμου να γίνουν κάποιες συζητήσεις ενόψει της ανάρτησης. Τέτοιες συζητήσεις μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά ενημέρωση για το πού βρίσκεται το θέμα, τουλάχιστον για το Δήμο Διονύσου, με βάση το γεγονός πως το θεσμικό πλαίσιο καθορίστηκε με τους δυο πρόσφατους νόμους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης. Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί η θέση του Δασαρχείου και του Υπουργείου, αλλά και αυτή του Δήμου, σε σχέση ακριβώς με το ισχύον πια πλαίσιο.

“Η κατάσταση σάς είναι γνωστή, μια που εσείς τη διαμορφώσατε, στέλνοντας τους χάρτες μόνο με πορτοκαλί περιγράμματα», απάντησε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Δεσμεύτηκε επιπλέον να δρομολογηθούν εντός των ημερών συναντήσεις και με εμπειρογνώμονες, μηχανικούς της πόλης, καθώς και με τους συναδέλφους του αιρετούς, αλλά και συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την ανάρτηση των χαρτών. Συναντήσεις, πάντως, έχουν δρομολογηθεί και με το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- υπουργό και υφυπουργούς-, σε μια ακόμη προσπάθεια να περιγραφεί το οικιστικό και δασικό πρόβλημα της πόλης και να αναδειχθούν όλες οι παράμετροί του.

Καινούργιο στοιχείο εδώ αποτελεί έγγραφο από το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώση, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου, και τίτλο “Προετοιμασία για την ανάρτηση του δασικού χάρτη” που απευθύνονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Στο έγγραφο αυτό γίνεται λόγος για μικρή ανταπόκριση των Δήμων στην αποστολή στοιχείων για τα όρια των περιοχών τους, αλλά και για αποκλίσεις, που οδηγούν στην αναβολή ανάρτησης των χαρτών:

Δεδομένης, όμως, της μικρής ανταπόκρισης των ΟΤΑ, καθώς και των αποκλίσεων που εντοπίζονται στα υποδειχθέντα όρια και προς αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, και της επακόλουθης άσκοπης ταλαιπωρίας πολιτών και υπηρεσιών μέσω υποβολής (ατελώς) αντιρρήσεων, συνδυαστικά με τις ειδικότερες διατάξεις της παρ. 3 αρθ. 23 ν. 3889/2010, κρίνεται σκόπιμο οι περιοχές που υποδείχθηκαν είτε με την προηγούμενη (άρθρο 23 παρ. 1 και 2 του ν. 3889/2010) είτε με την παρούσα διαδικασία (άρθρο 48 ν. 4685/2020 και της ανωτέρω ΥΑ), να εξαιρεθούν, επί του παρόντος, της θεώρησης και ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Οι ανωτέρω περιοχές, θα συμπληρώσουν τον δασικό χάρτη σε επόμενο στάδιο, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η ακριβής χωροθέτηση και ψηφιοποιημένη απεικόνιση των εκτάσεων που εμπίπτουν στις αντίστοιχες διοικητικές πράξεις με σαφή αναφορά στην κάθε μια εξ αυτών και στη συνέχεια θα τύχουν του προβλεπόμενου εκ των κειμένων διατάξεων ειδικού (άρθ. 24 ν. 3889/2020) ή συμπληρωματικού χειρισμού (ανάρτηση).

Το παραπάνω έγγραφο απ’ ό, τι φάνηκε ήταν ήδη σε γνώση των δυο αιρετών, ενώ ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση πως η αναβολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών θα ισχύει και για το Δήμο Διονύσου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ειδικά για την πόλη μας, η διαδικασία για την ανάρτηση των χαρτών ξεκίνησε με προβλήματα: To 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στο σχετικό αίτημα της πολιτείας, μετά από πρόταση του τότε Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, πήρε την πολιτική απόφαση να “βάψει” πορτοκαλί- δηλαδή πολεοδομικώς, ή ακριβέστερα δασικώς, τακτοποιημένα- τα περιγράμματα όλων των οικισμών της πόλης. Προς τούτο ανατέθηκε σχετική μελέτη στο δασολόγο Ν. Χλύκα. Ο τελευταίος έβαλε πάνω στο χάρτη, εκτός από τα πορτοκαλί, και τα κίτρινα αλλά και τα μωβ (ιώδη) περιγράμματα, σε οικισμούς που δεν ήταν πλήρως τακτοποιημένοι πολεοδομικώς. Η μελέτη θεωρήθηκε πως δεν αντιστοιχούσε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- και εδώ ξεκίνησαν επιπλέον προβλήματα: Ο τέως Δήμαρχος χρησιμοποιώντας τους σχετικούς ηλεκτρονικούς κωδικούς απέστειλε στο Κτηματολόγιο (ΕΚΧΑ) τα περιγράμματα με χρώμα πορτοκαλί, βασιζόμενος στην πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Από την άλλη πλευρά η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, ακολουθώντας το νόμο, έστειλε, χειρόγραφα, τα ίδια περιγράμματα αλλά και με τα τρία χρώματα, ανάλογα με το καθεστώς του κάθε οικισμού (σ.σ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, νόμοι 3889/2010 και 4389/2016, ως αρμόδια για την ηλεκτρονική αποστολή  των περιγραμμάτων ορίζεται η Υπηρεσία Δόμησης του κάθε Δήμου, χωρίς πουθενά να προβλέπεται υποκατάστασή της από κάποιον αιρετό πολιτικό προϊστάμενο, σύμφωνα με άποψη που εξέφρασαν στην Οδό Διονύσου τρεις μηχανικοί της πόλης). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, όπως υπογραμμίζουν συνεχώς στελέχη της νυν Δημοτικής Αρχής, εδώ και ένα χρόνο η Διεύθυνση Δασών, έχοντας μπροστά της δυο διαφορετικές εκδοχές περιγραμμάτων, με αλλεπάλληλες επιστολές της ζητάει να μάθει τι τέλος πάντων ισχύει για το Δήμο Διονύσου. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως σε σχετικό ερώτημα της Οδού Διονύσου, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έστειλε ηλεκτρονικά στην ΕΚΧΑ ο τέως Δήμαρχος- κι αυτό ενάμιση χρόνο μετά από την ανάληψη της θητείας τους!   

Το καλοκαίρι, τέλος, ο Δήμος κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης  του περασμένου Ιουλίου (Υ.Α. 64663/2956/03-07-2020 (Β΄ 2773) απέστειλε τις σχετικές πράξεις της Διοίκησης, που διέπουν το καθεστώς του κάθε οικισμού της πόλης, με σαφή αναφορά στην καθεμιά από αυτές, έτσι ώστε- εφόσον εξασφαλίστηκε η ακριβής χωροθέτηση και ψηφιοποιημένη απεικόνιση των εκτάσεων που εμπίπτουν στις παραπάνω διοικητικές πράξεις- η αντίστοιχη Διεύθυνση Δασών να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών και να είναι έτοιμη να τους αναρτήσει.

Με τι περιεχόμενο, άγνωστο. Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή η ανάρτηση θα έχει επίπτωση στη ζωή, την περιουσία και το μέλλον μερικών χιλιάδων κατοίκων της πόλης- σε 15.000 τους υπολόγιζε ο μηχανικός Γ. Λαγκαδινός σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου.