logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα…»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του Δήμου Διονύσου που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική Αρχή ΚαλαφατέληΟ προϋπολογισμός υποτάσσεται όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός στις ανάγκες των λίγων, αγνοώντας τις ανάγκες των πολλών. Ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού «κορσέ» που έχουν προσδιοριστεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018 – 2022 προκειμένου να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος, στις πλάτες του λαού.

Η Διοίκηση Καλαφατέλη αποδέχεται πλήρως αυτό το θεσμικό πλαίσιο, γι’ αυτό είναι συνένοχη. Η εισηγητική δε ομιλία του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, αποτέλεσε μνημείο ενός έργου που δεν είδαμε εδώ και 16 μήνες και θα δούμε στους επόμενους 12 αφού όλος ο Δήμος θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Αυτό που είδαμε για μια φορά ακόμα είναι η στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της ΕΕ μέσα από την φορομπηχτική αντίληψη των ανταποδοτικών τελών και των δημοτικών φόρων και την πολιτική επιλογή και τακτική του «βλέποντας και κάνοντας».

Καμιά πρόνοια και ευαισθησία, πέραν των επιβαλλόμενων από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τα λαϊκά στρώματα εν μέσω πανδημίας και τη χειρότερης οικονομικής κρίσης ακόμα και με τα μνημόνια καθώς η ύφεση ξεπερνά επίσημα (Κρατικός Προϋπολογισμός) το 10,4%, το δημόσιο χρέος να αγγίζει το 207% και η ανεργία (ΕΛΣΤΑΤ) το 20%.

Ο προϋπολογισμός τελικά πέρασε με τις ψήφους των συμβούλων της Διοίκησης, των συνοδοιπόρων της παρευρισκομένων και μη καθώς και με την Θεσμική Υποστήριξη των ρυθμίσεων του κου. Θεοδωρικάκου που οι 18 θετικές ψήφοι που έλαβε δεν είναι το 50+1 του σώματος του ΔΣ όπως ισχύει για τον προϋπολογισμό του Κράτους και ίσχυε πριν και για τους Δήμους.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι Συνεχίζουν να Παρακρατούνται Παράνομα από την Κυβέρνηση και η Χρηματοδότηση για Επενδύσεις Συνεχίζει να Μειώνεται

Σταθερή παραμένει η επιβάρυνση των δημοτών στην κάλυψη των αναγκών του Δήμου αφού στο σύνολο των εσόδων η συμμετοχή τους αγγίζει το 50% με αυξητική τάση μέχρι και 70%, όπως φαίνεται από την εκτίμηση των εισπραχθέντων 31-12-2020, αν λάβουμε υπόψη μας την διαχρονικά χαμηλή επίδοση του Δήμου στην αξιοποίηση και εξασφάλιση κρατικών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις.

Τα προϋπολογιζόμενα τακτικά έσοδα του 2021 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2020 παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 6% που δείχνει αφενός την εισπρακτική αδυναμία της διοίκησης και αφετέρου την συνεχιζόμενη παράνομη παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

«Ολα Τριγύρω Αλλάζουνε (το εισόδημα μας προς το χειρότερο), κι Ολα τα Ιδια Μένουν (οι φόροι και τα τέλη του Δήμου)»

Την ώρα που το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών μειώνεται δραματικά, η Διοίκηση Καλαφατέλη απαιτεί τα ίδια και παραπάνω ποσά από την τσέπη των δημοτών! Αυτό συνιστά νέα επίθεση!

Η επιφανειακή μείωση των προϋπολογιζομένων ανταποδοτικών τελών του 2021 έναντι του 2020  κατά 17% είναι ένα από τα παράδοξα του φετινού Π/Υ όταν οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών παραμένουν σχεδόν Αμετάβλητοι, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ την οποία και καταψηφίσαμε.

Και βεβαίως δεν έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα που θα προκύψουν από τα Αδήλωτα τετραγωνικά, με προφανή στόχευση να υπάρχει και «Μαξιλαράκι» αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Τεχνικό Πρόγραμμα «Όλος ο Δήμος ένα Εργοτάξιο…»

Είναι πλασματικό και στερείται έργων που θα ξεπεράσουν τα συνήθη και θα δώσουν μια νέα προοπτική στην οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των δημοτών. Κινείται στην αντίληψη του «βλέποντας και κάνοντας» και φυσικά στην τακτική επαιτείας από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση να εκχωρήσουν πόρους για την εκτέλεση έργων πελατειακής προοπτικής κατά κύριο λόγο.

Τα προϋπολογιζόμενα έκτακτα έσοδα του 2021 έναντι του 2020  κυριολεκτικά κατακρημνίζονται σε ποσοστό 33% καθώς μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για επενδύσεις κατά 36% ενώ αντίθετα τα έσοδα από πρόστιμα και προσαυξήσεις αυξάνονται κατά 13%.

Το τεχνικό πρόγραμμα 2021 δεν λαμβάνει υπόψη του τις λαϊκές ανάγκες γιατί είναι εγκλωβισμένο στις προεκλογικές υποσχέσεις και φυσικά στην αδυναμία της διοίκησης να κινηθεί με ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό (!!!) που να απαντά  για την επόμενη μέρα πώς, γιατί, για ποιους και πόσο θα κοστίσει να δημιουργηθεί ένας υποδειγματικός Δήμος των Δημοτών του και όχι των συμφερόντων μιας ολιγάριθμης ομάδας ανθρώπων που ζουν από αυτόν χρόνια και χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα συγκρίνοντας το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 έναντι του 2021 έχουμε:

  • μείωση της αξίας των νέων δράσεων κατά 64%
  • μείωση της αξίας των συνεχιζόμενων έργων κατά 13%
  • και συνολική μείωση κατά 27%
  • μείωση της πίστωσης για νέες δράσεις σε σχέση με το 2020 κατά 73%
  • μείωση των πιστώσεων χρηματοδοτούμενων έργων κατά 16%
  • μείωση των πιστώσεων για τα συνεχιζόμενα έργα κατά 51%
  • και συνολική μείωση της πίστωσης του Τεχ. Προγ/τος κατά 50%

Επίσης χωρίς καμιά αιτιολόγηση αλλά και αυτοκριτική της διοίκησης Καλαφατέλη έχουμε:

  • απένταξη 25 νέων έργων του 2020 από το νέο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 ύψους 2,5 εκ. ευρώ περίπου,
  • μεταφορά 10 έργων συνεχιζόμενων και νέων του 2020 και στο 2021 με μείωση της εκτίμησης δαπάνης κατά 8 εκ. ευρώ περίπου,
  • απολογισμό μόνο του οικονομικού αντικειμένου για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 από 23,2 εκ. ευρώ έχουμε 15,3 εκ. ευρώ περίπου και αυτό ως εκτίμηση.

Χρηματοδότηση Σχολείων και Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας

Τα ποσά που δίνονται από την Κυβέρνηση για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τις επισκευές στα σχολεία είναι σχεδόν ίδια με πέρσι και πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ενώ υπάρχουν σχολεία του δήμου μας που έχουν ανάγκη – ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας – από ουσιαστικές παρεμβάσεις στις μονώσεις, στους αύλειους χώρους, στις αίθουσες κ.λπ.

Η διοίκηση Καλαφατέλη και εδώ υποτασσόμενη στις κυβερνητικές εντολές και επιλογές καλεί για πρώτη φορά (!) και πάλι τους δημότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη, μέσω της περαιτέρω αύξησης βάσει του Ν.1892/90 του δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ακινήτων κατά  81 χιλ. ευρώ περίπου για την χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.

Δεν προβλέπεται τίποτα καινούργιο στο τεχνικό πρόγραμμα όπως Νέες προτάσεις για ανέγερση σχολείων και νηπιαγωγείων ενώ τα νηπιαγωγεία ασφυκτιούν λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και ακόμα δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και στην κατάρτιση ολιγομελών τμημάτων (μέχρι 15 παιδιά).

Οι πολύχρονες διεκδικήσεις των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών ανάγκασαν να ενταχτούν στο τεχνικό πρόγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση έστω και μιας Σχολικής Μονάδας και τα μέτρα για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων. Ο αγώνας τους είναι αυτός που θα πιέσει ώστε να μην γίνει «γιοφύρι της Άρτας».

Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι δεν γίνεται καμιά πουθενά αναφορά σε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό για τον αντισεισμικό έλεγχο και τη θωράκιση των δημόσιων κτιρίων και πολύ περισσότερο των Σχολικών Μονάδων.

Στήριξη των Μικρομεσαίων Επαγγελματιών

Η Διοίκηση Καλαφατέλη δεν πήρε κανένα επιπλέον μέτρο πέραν αυτών που δια νόμου επιβλήθηκαν για το διάστημα που οι μικρομεσαίοι κάθε κατηγορίας δοκιμάζονται από το  lockdown, παρά τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στον προϋπολογισμό του 2021 δεν περιλαμβάνεται καμία περαιτέρω στήριξη παρά μόνο η μείωση τελών και φόρων για όσο διάστημα ισχύει η σχετική απαγόρευση και αυτή βέβαια δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί όπως καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου.

Στήριξη και Μέριμνα των Εργαζομένων στο Δήμο

Η συνολική κρατική επιχορήγηση προς το δήμο (5,1 εκ. ευρώ) είναι τόσο μικρή που δεν φτάνει ούτε για τις αμοιβές των εργαζομένων του (είναι 9,5 εκατ. ευρώ). Αποτέλεσμα είναι η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (5μηνα, 8μηνα, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργολάβοι κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει έρθει από το Νοέμβριο του 2019, που έγινε η πρώτη ενημέρωση των παρατάξεων, για συζήτηση ο νέος Ο.Ε.Υ και οι θέσεις εργασίας που θα προβλέπονται  προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Επίσης δεν έχει συνταχθεί ακόμα ούτε το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για την περίοδο 2019 – 2023 το οποίο θα έπρεπε σύμφωνα με το Ν. 3463/2006 να έχει συνταχθεί μέσα στο 1ο 6μηνο της δημοτικής περιόδου (Φεβρουάριος 2020) ώστε να γίνουν ξεκάθαρες οι πολιτικές επιλογές της διοίκησης Καλαφατέλη τι Δήμο θέλει να έχουμε μετά από την λήξη της 4ετίας της.

Συνεχίζουμε να Προτείνουμε και να Διεκδικούμε Μαζί με τους Δημότες

  • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και όλα τα μέσα.
  • Την ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών. Αύξηση της δημοτικής φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για μικροχρέη στο Δήμο.
  • Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Ανέγερση νέων σχολείων και νηπιαγωγείων.
  • Την οριστική επίλυση του οικιστικού προβλήματος συγκεκριμένων δημοτικών ενοτήτων και περιοχών ώστε να σταματήσει η ιδιότυπη ομηρία των δημοτών που με νόμιμες πράξεις της κεντρικής διοίκησης έκτισαν.
  • Βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Τη δωρεάν πρόσβαση για όλους στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου.
  • Την ενίσχυση από το κράτος των δομών υγείας και πρόνοιας στην Πόλη μας.
  • Την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση της Πόλης μας.
  • Την αναβάθμιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου σε κάθε γειτονιά.
  • Την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος με κριτήριο την υγεία του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολάβων.
  • Σύγχρονες συγκοινωνίες που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλης της Πόλης, με χαμηλό κόμιστρο. Αναβάθμιση του προαστιακού και επέκταση του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες.
  • Ένα σύγχρονο νεκροταφείο που να σέβεται τη μνήμη των ανθρώπων.

Τέλος,

Ευχόμαστε σε όλους του Συμπολίτες μας μια Νέα Χρονιά Γεμάτη με Υγεία, Εργασία, Αγωνιστική Διάθεση για μια Καλύτερη Ζωή, Εξάλειψη των Ανισοτήτων και του Ρατσισμού καθώς  και Εκπλήρωση των Προσδοκιών τους!!!

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος