logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Καρυστινού που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, συγκροτήθηκε στο Δήμο μας για πρώτη φορά Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄) όπως εκάστοτε ισχύει.

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα με σκοπό τη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών, τη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν την εγκληματική/παραβατική δράση αλλά και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το Δ.Σ. του «Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ)» του Δήμου Διονύσου  αποτελείται από επτά (7) μέλη ως εξής:

1) Τον Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη ως Προεδρεύοντα με αναπληρωτή που θα ορίζει ο ίδιος.
2) Τον Δημοτικό Σύμβουλο 
κ. Σπύρο Γιαννουλάτο με αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωακείμ Αμπαρτζίδη (μετά από ορισμό του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου).
3) Εκπρόσωπο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Στεφάνου.
4) Εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου.
5) την Κοινωνική Λειτουργό του Δήμου Διονύσου.
6) τον Ψυχολόγο του Δήμου Διονύσου.
7) Τον δημότη 
κ. Κωνσταντίνο Χριστόπουλο ως συντονιστή με ειδικές γνώσεις γύρω από το αντικείμενο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, με αναπληρωτή του τον κ. Βασίλη Πασιπουλαρίδη. Ο κ. Χριστόπουλος είναι Ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας εν Αποστρατεία και εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, τηλεπικοινωνιών και υποδομών.

Πιο κάτω παρατίθεται το πλαίσιο λειτουργίας του «Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ)»

Βασικές Ιδέες και Στόχοι
Τέσσερις βασικές ιδέες υποστηρίζονται για το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, οι οποίες είναι:

– Η ιδέα πως η αντιμετώπιση του εγκλήματος πρέπει να γίνεται με πρόληψη, ακόμα και σε περιοχές με μειωμένη εγκληματικότητα και όχι με καταστολή,
– Η πρόληψη του εγκλήματος μπορεί να αφορά τη λήψη μέτρων, είτε για την εξάλειψη των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία, είτε και για την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση προς το έγκλημα ορισμένων συμπολιτών μας, όπως αποφυλακισμένοι, εξαρτημένοι από ουσίες ή απεξαρτημένοι, αλλοδαποί, άνεργοι κλπ.
– Κύριο ρόλο στην πρόληψη του εγκλήματος μπορεί να διαδραματίσει, πέρα από την επίσημη Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ίδιος ο πολίτης,
– Η συμμετοχή των πολιτών στην πρόληψη του εγκλήματος πραγματώνεται, είτε με τη λήψη από τον πολίτη ουσιαστικών πρωτοβουλιών και μέτρων, ώστε να αποφεύγει (σε ατομικό επίπεδο) τη θυματοποίησή του, είτε και με την ενεργό εθελοντική δράση του (σε συλλογικό επίπεδο) για την προώθηση του έργου ενός Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας.

Η σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας έχει ως σκοπό:

– την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης,
– την καταπολέμηση του φόβου της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και ιδίως της καθημερινής παραβατικότητας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη,
– την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες και να αποφεύγουν τα αίτια που οδηγούν στην παραβατικότητα,
– την πρόληψη παραβατικών τάσεων ευπαθών κοινωνικά ατόμων,
– τον σχεδιασμό για την πρόληψη των κοινωνικών κινδύνων που οδηγούν στην παραβατικότητα και την ενίσχυση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην Περιφέρεια του Δήμου που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.

Στο συντονισμό της δράσης των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) καθώς επίσης και στη μελέτη και αξιολόγηση των εκθέσεων και προτάσεων τους συμβάλλουν και οι Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.), οι οποίες λειτουργούν στην έδρα κάθε διοικητικής Περιφέρειας της χώρας.