logo


Σε μείζον θέμα και αφορμή οξείας αντιπαράθεσης με τη Διοίκηση του Δήμου Διονύσου έχει εξελιχθεί το πρόβλημα με τις επιχορηγήσεις προς τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία της πόλης. Όπως είχε πρόσφατα καταγράψει η Οδός Διονύσου, κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών που τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να προσκομίσουν για να τύχουν επιχορήγησης, οι Υπηρεσίες του Δήμου διαπίστωσαν πως δεν πληρούνταν οι όροι νομιμότητας και οι προϋποθέσεις, που θέτει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Έτσι, σύμφωνα και με την παραδοχή του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνη, μόνο το 1/3 περίπου από το σύνολο των 39 Συλλόγων- αθλητικών και πολιτιστικών- που είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα, θα επιχορηγηθούν τελικά. Το πρόβλημα συνδέεται με την κατάργηση του Επιτρόπου, που ήλεγχε μέχρι πέρυσι τις σχετικές δαπάνες, οπότε και ο αντίστοιχος έλεγχος πέρασε στην Ταμειακή Υπηρεσία. Η τελευταία, σε άλλους Δήμους προχωρεί στην έγκριση των επιχορηγήσεων προς συλλογικούς φορείς, και σε άλλους- όπως εν προκειμένω στο Δήμο Διονύσου- όχι, με αποτέλεσμα να επκρατούν δυο μέτρα και δυο σταθμά στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει εδώ να τονισθεί πως η επιχορήγηση προς τα σωματεία, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική για τους Δήμους, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των αρμοδιοτήτων τους στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών. Για το Δήμο Διονύσου διαχρονικά αποτελούσε σημείο τριβής, με κορύφωση τον Αύγουστο του 2017, όταν δυο δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξάρτητοι τότε, προερχόμενοι από την απελθούσα Διοίκηση Ζαμάνη, οι Η. Υφαντής και Σπ. Γιαννουλάτος, είχαν προσφύγει κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να επιχορηγηθούν τα σωματεία της πόλης με το ποσόν των 212.500 ευρώ, μια που η κατανομή των επιχορηγήσεων έγινε χωρίς ποσοτικά ή ποιοτικά κριτήρια, χωρίς ένδειξη για το αν ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά που έπρεπε να προσκομίσουν οι φορείς για να δικαιούνται την επιχορήγηση και χωρίς κανένα στοιχείο για το ποιοι φορείς υπέβαλαν δικαιολογητικά και ποιοι από αυτούς δικαιούνται να επιχορηγηθούν, όπως αναφέρεται συνοπτικά στην προσφυγή. Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι Υφαντής και Γιαννουλάτος είχαν τότε λοιδορηθεί και στοχοποιηθεί άνευ προηγουμένου με ως συνήθως ανώνυμα δημοσιεύματα.

Τα πράγματα στη σωστή τους βάση επιχειρεί σήμερα να βάλει η Δημοτική Αρχή, με ανακοίνωση που ακολουθεί- και ενώ τις προηγούμενες ημέρες το θέμα των επιχορηγήσεων πρωτοστατούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Με αφορμή ανακρίβειες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και κακοήθειες που διατυπώνονται δημόσια, σε σχέση με την παροχή των ετήσιων επιχορηγήσεων προς τους Συλλόγους του Δήμου Διονύσου (Αθλητικούς και Πολιτιστικούς) και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων που ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στους πολίτες, θεωρώντας ότι μέσα από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας θα μπορέσουν να αποκομίσουν (μικρο)πολιτικά οφέλη, οφείλουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους δημότες για τα πιο κάτω:

1. Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 202 του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α΄, 114), ορίζεται ότι:

«Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (πλέον Ο.Ε.) είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων». Απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να επιχορηγηθεί κάθε σύλλογος, είναι μεταξύ των άλλων η υποβολή σχετικής αίτησης και η επισύναψη αναλυτικού προϋπολογισμού συγκεκριμένων κοινωνικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που προτίθεται να πραγματοποιήσει και για τις οποίες αιτείται την επιχορήγηση (αναλυτικά το κόστος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ανά δράση).

2. Η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου, έχοντας την πεποίθηση ότι οι σύλλογοι του Δήμου μας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν και να επιχορηγηθούν, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν στην πλειονότητά τους δημιουργικά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας μας που λειτουργούν προς όφελος των δημοτών, εισηγήθηκε θετικά την παροχή επιχορήγησης προς 38 συλλόγους (15 Αθλητικούς και 23 Πολιτιστικούς & Ιερούς Ναούς) μέσω του Προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2020, συνολικού ποσού 138.000 ευρώ. Η Οικονομική Επιτροπή, με την υπ’αριθμ. 365/2020 Απόφασή της που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην 40ή συνεδρίαση από 1/9/2020 (μειοψηφούντος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για λόγους που αναφέρονται στα Πρακτικά) ενέκρινε την καταβολή των σχετικών πιστώσεων για τις επιχορηγήσεις.

3. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, οι αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου ανέλαβαν να ελέγξουν τα χρηματικά εντάλματα, προκειμένου να εγκρίνουν (ή όχι) την εκταμίευση των ποσών των επιχορηγήσεων προς τους συλλόγους. Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, οι Υπηρεσίες ήταν υποχρεωμένες να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, το κατά πόσο τα χρήματα των επιχορηγήσεων που είχαν δοθεί για το 2019, χρησιμοποιήθηκαν από τα σωματεία για τις δράσεις που τα ίδια είχαν δηλώσει. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί εδώ ότι έχει καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος (Επίτροπος) και πλέον ισχύει η παρ.1 του άρθρου 125 του Ν.4611/2019 ενώ, παράλληλα, διεξάγεται υποχρεωτικά κατασταλτικός έλεγχος των λογαριασμών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο οποίος συνίσταται στον έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας της διαχείρισης (παρ.1, άρθρο 276 του Ν.3852/2010 & παρ.1 άρθρο 51 του Ν.4129/2013).

4. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που προσκόμισαν οι Υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου, εκδόθηκαν 26 χρηματικά εντάλματα (σε σύνολο 38) από τα οποία: πληρώθηκαν τα 6, συντάχθηκαν Πράξεις Αμφισβήτησης Νομιμότητας για 16, ενώ άλλα 4 είναι σε διερεύνηση.

5. Οι κύριοι λόγοι των Πράξεων Αμφισβήτησης Νομιμότητας Δαπάνης, σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία, είναι η μη τήρηση των αρχών της ειδικότητας των πιστώσεων και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Ειδικότερα: α) δεν προκύπτει από τους απολογισμούς των επιχορηγούμενων δράσεων του 2019, που κατατέθηκαν από τους εν λόγω συλλόγους, ότι είναι οι ίδιες δράσεις για τις οποίες είχαν αιτηθεί την επιχορήγηση, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων αναφέρονται άλλες δράσεις οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις αιτήσεις επιχορήγησης που είχαν σταλεί για έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή & β) δεν προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία ότι οι δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς δεν έχουν υποβληθεί αντίγραφα παραστατικών δαπανών (ή έχουν υποβληθεί και δεν επαρκούν) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι επιχορηγούμενες δράσεις.
Όλοι αυτοί οι λόγοι καθιστούν την επιχορήγηση μη νόμιμη.

6. Από τα πιο πάνω, είναι προφανές ότι παρά την εκπεφρασμένη και αδιαμφισβήτητη βούληση της Διοίκησης του Δήμου Διονύσου να στηρίξει οικονομικά όλους τους ενεργούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, αυτό δυστυχώς δεν είναι εφικτό για αρκετούς από αυτούς, χωρίς δική της υπαιτιότητα, εξαιτίας σοβαρών παραλείψεων σε σχέση με τους απολογισμούς δράσεων και τα παραστατικά.

7. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε, απαντώντας και σε όσους ανεύθυνα παραπληροφορούν συλλόγους και δημότες, διαδίδοντας ότι θα μπορούσε δήθεν ο Δήμαρχος Διονύσου να υπογράψει τα εντάλματα για τα οποία υπάρχει Πράξη Αμφισβήτησης Νομιμότητας, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το «εντέλλεσθαι» ισοδυναμεί με άμεσο καταλογισμό. Τρέφουν όμως αυταπάτες όλοι εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν πολιτικά τη Δημοτική Αρχή και να χειραγωγήσουν κάποιους συλλόγους, με ψέματα και συκοφαντίες, στρέφοντάς μάλιστα ορισμένους «παράγοντες» όχι μόνο κατά αιρετών αλλά και κατά υπηρεσιακών στελεχών και υπαλλήλων που κάνουν τη δουλειά τους και μόνο… Η μία και μοναδική αλήθεια είναι ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και συνολικά τα μέλη της Διοίκησης του Δήμου Διονύσου, δεν ξεχωρίζουν σε καμία περίπτωση τους συλλόγους σε «ημέτερους» και μη. Το μόνο που κάνουν είναι να εφαρμόζουν τους νόμους της Πολιτείας, διασφαλίζοντας το που καταλήγουν τα χρήματα των δημοτών.

8. Καταλήγοντας υπογραμμίζουμε ότι η παρούσα Διοίκηση, σε αντίθεση με κάποιους θιασώτες του ανεύθυνου λαϊκισμού και της ανέξοδης παροχολογίας, έχει επιλέξει να λειτουργεί θεσμικά και υπεύθυνα, επιθυμώντας την ουσιαστική στήριξη των συλλόγων με πράξεις και όχι κούφια λόγια και υποσχέσεις. Άλλωστε, για κάποιους που έχουν κοντή μνήμη, είναι εκείνη που πρώτη το επιχείρησε και το έπραξε επί προηγούμενης θητείας της. Για αυτό το λόγο αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία προς κάθε αρμόδιο φορέα, προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση του σημερινού δυσλειτουργικού και περιοριστικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο είναι δεσμευτικό και κρατάει «δεμένα» τα χέρια των Οικονομικών Υπηρεσιών. Παράλληλα, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχεται, σε συνεργασία με τους ίδιους τους Συλλόγους, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Δεν πρόκειται όμως να υποχωρήσει σε απειλές και πιέσεις ορισμένων τοπικών παραγόντων, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να πολιτεύονται ως «φερέφωνα» παρατάξεων. Σε αντιδιαστολή με όλα αυτά, το συμφέρον του πολίτη για εμάς είναι πάνω απ’όλα.