logo


Διεκπεραιωτική και μόνο ήταν η σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας στην προχθεσινή- Τρίτη 24 Νοεμβρίου- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μάλιστα σημειώθηκε δυσκολία να συμπληρωθεί ο αριθμός των προβλεπόμενων μελών.

Στη συζήτηση κυριάρχησε επιπλέον το δίλημμα αν ο εκπρόσωπος φεμινιστικού συλλόγου, που θα μετέχει ως μέλος, θα πρέπει να προέρχεται από αποκλειστικά τοπικό φορέα, με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, ή φορέα εθνικής εμβέλειας με τοπικό παράρτημα:

Από τη μια πλευρά οι δυο Σύλλογοι Γυναικών- Αγ. Στεφάνου και Κρυονερίου- με πλούσια πολιτιστική δράση από τη δεκαετία του ’80 οπότε και συστάθηκαν, και από την άλλη πλευρά το τοπικό παράρτημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αντίστοιχα πλούσια δράση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των λαϊκών οικογενειών. Ψευτοδίλημμα το χαρακτήρισε πάντως ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου μια που, όπως ανέφερε, οι δυο τοπικοί Σύλλογοι είναι οργανικά συνδεδεμένοι με την έτερη γυναικεία οργάνωση εθνικής εμβέλειας, την ΕΓΕ (Ένωση Γυναικών Ελλάδας), “η οποία έχει συγκεκριμένο πολιτικό ρόλο και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση”. Ο ίδιος προσέθεσε πως και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας αποτελεί εφαρμογή των ευρωπαϊκών αντιλαϊκών πολιτικών, που με το πρόσχημα του αγώνα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, τα καταστρατηγούν στην πράξη, ενώ δήλωσε πως η παράταξη θα καταψηφίσει το θέμα μια που «αν ο Δήμος ήθελε να στηρίξει τις γυναίκες, θα το έκανε και χωρίς την Επιτροπή”.

Εντύπωση προκάλεσε επιπλέον τόσο η απουσία πρότασης από πλευράς των μειοψηφιών να προτείνουν κάποιο δημοτικό σύμβουλό τους ως μέλος της Επιτροπής, με αποτέλεσμα τη θέση αυτή να καταλάβει η Γ. Κριεμάδη, δημοτική σύμβουλος της Διοίκησης, όσο και η απροθυμία γυναικών αιρετών να συμμετάσχουν στην Επιτροπή: Πλην της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, που ορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής, τόσο η Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” όσο και η ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού αρνήθηκαν την πρόταση που τους έγινε, η μεν πρώτη τονίζοντας πως δεν συμμετέχει σε τέτοιες “φορετές” Επιτροπές, ενώ η δεύτερη επικαλούμενη έλλειψη χρόνου.

Το θέμα δεν τελειώνει εδώ, υπογράμμισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός. «Σήμερα συστήνουμε την Επιτροπή ώστε να είμαστε συνεπείς με τις προθεσμίες, αλλά σε επόμενη φάση θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της», δεσμεύθηκε ο Αντιδήμαρχος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η “πολιτικώς ορθή” παρέμβαση του τέως Δημάρχου Δ. Ζαμάνη για την ανάγκη να εκσυγχρονισθεί το πλαίσιο που διέπει τα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, μια που στην Ελλάδα σήμερα η ισότητα δεν περιορίζεται στην αναγνώριση των δυο φύλων μόνο: “Ουσιαστική Ισότητα: η ισότητα των φύλων, μέσω της οποίας διευρύνεται και κατοχυρώνεται στην πράξη η τυπική νομική ισότητα και η προστατευτική και διορθωτική ή επανορθωτική διάσταση της ισότητας των φύλων διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες σε κάθε έκφανση του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, αίρονται οι διακρίσεις και ανισότητες πολλαπλών μορφών και βελτιώνονται ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των γυναικών ή των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου”, προβλέπει ο Ν. 4604/2019.

Η σύνθεση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, που θα ολοκληρωθεί με τις προτάσεις για τον ορισμό μελών από τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ένωση Γονέων Διονύσου και έναν από τους Συλλόγους Γυναικών Αγ. Στεφάνου και Κρυονερίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και είναι η εξής:

Γ. Λακαφώση, Αντιδήμαρχος- Πρόεδρος

Σ. Ριακοτάκη, υπάλληλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, εξειδικευμένη στα θέματα ισότητας των φύλων

Σπ. Σπηλιώτης, τέως δημοτικός σύμβουλος, και Λ. Κανακάρη, τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δυο τελευταίοι προτάθηκαν από τη Διοίκηση και τη μείζονα μειοψηφία αντιστοίχως ως εμπειρογνώμονες, κατηγορία μελών στην οποία απαιτείται ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, όπως περιγράφεται στη νομοθεσία, α) σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο, β) διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, γ) συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο, δ) συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.