logo


Με πολλές απουσίες και με 5 ερωτήσεις, οι δυο από αυτές πάντως βασισμένες σε ανώνυμες επιστολές- καταγγελίες, προσήλθε στην  προχθεσινή, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου.

Η πρώτη, χειρόγραφη και προερχόμενη αορίστως από κατοίκους Προκονήσου και Αμυγδαλέζας, ψηφοφόρους κατά δήλωσή τους της παράταξης της μειοψηφίας, αφορούσε σε περιβαλλοντική καταστροφή, όπως την περιγράφουν, που σημειώνεται σε καθημερινή βάση από την εναπόθεση τόνων στερεών αποβλήτων, μεταξύ αυτών και νοσοκομειακών(!), που αδειάζονται στην απορροή της λίμνης. Σύμφωνα με την καταγγελία, όλα αυτά τα απόβλητα μεταφέρονται με κάδους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν σε βιομηχανική περιοχή, στο ΧΥΤΑ κλπ. Μετά από ερώτηση των κατοίκων σε αστίατρο, συνεχίζει η επιστολή, ο τελευταίος τούς διαβεβαίωσε πως τα απόβλητα αυτά είναι επικίνδυνα και ανακυκλώνουν τον κορονοϊό στην περιοχή μας. Παρόμοιες καταγγελίες είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα, κι έτσι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, τονίζεται στην επιστολή όπου επιπλέον αναφέρεται πως- σύμφωνα με πληροφορίες- το Δασονομείο Αγ. Στεφάνου καλύπτει τους υπαίτιους.

Η επιστολή αυτή, κατά τον επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη, “δείχνει πως, ενώ ο κόσμος βλέπει τα προβλήματα και την κατάφωρη παραβίαση των περιβαλλοντικών κανόνων και την ηθική του καθενός που απορρίπτει μπάζα ή ό,τι άλλο επικίνδυνο απόβλητο όπου να ‘ναι, φοβάται να βγει προς τα έξω με το όνομά του. Και απευθύνθηκαν προς εμάς γιατί θεωρούν προφανώς πως ίσως είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να έχουμε λόγο και δεν φοβούμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους”.

Η δεύτερη, δακτυλογραφημένη αυτή τη φορά επιστολή με ημερομηνία Οκτωβρίου 2020, απευθύνεται “προς κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη αυτής της πόλης και όχι μόνο” και καταφέρεται κατά της Δημοτικής Αστυνομίας, την οποία κατηγορεί για πλημμελείς ελέγχους των παραβάσεων εν μέσω πανδημίας αλλά και για απραξία.

Οι παραπάνω επιστολές, αν και ανώνυμες, δεν έμειναν ασχολίαστες από τη Διοίκηση. Τόσο η αρμόδια Αντιδήμαρχος Γ. Λακαφώση όσο και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης κάλεσαν το συνάδελφό τους να μη μείνει μόνο στην καταγγελία αλλά να απευθυνθούν μαζί στον εισαγγελέα, μια που ειδικά η καταγγελία για την απόρριψη των νοσοκομειακών αποβλήτων έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνεχίζοντας με τις ερωτήσεις του ο κ. Κουριδάκης, αναφέρθηκε στην προσωρινή κυκλοφοριακή τροποποίηση λόγω έργων αποχέτευσης στην περιοχή της οδού Πιπεροπούλου, υπογραμμίζοντας πως σχετική ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη μονοδρόμηση της οδού Ειρήνης κατόπιν δικής του πρότασης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Για το θέμα, για το οποίο- υπενθυμίζεται- η παράταξη του Εύπολι έχει εκδώσει και σχετικό Δελτίο Τύπου, επισημαίνοντας πως αποφάσεις συλλογικών οργάνων δεν τηρούνται- διευκρινίσεις έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης και Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Οι δυο αιρετοί υποστήριξαν πως η μονοδρόμηση της οδού Ειρήνης είναι αδύνατη, μια που θα έπρεπε για εργασίες 15 ημερών να αλλάξει πλήρως η κυκλοφοριακή μελέτη στην περιοχή. Η απόφαση που ελήφθη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τη μονοδρόμηση ήταν εξαρχής λανθασμένη, και θα διορθωθεί με την πρώτη ευκαιρία, τόνισε ο κ. Κριεμάδης, και προσέθεσε πως με τις παρακάμψεις που ήδη γίνονται αποφεύγεται ο κυκλοφοριακός φόρτος. Πιθανολόγησε μάλιστα πως το έργο στην περιοχή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Παραμένει, τέλος, αναπάντητο εδώ και σχεδόν ένα μήνα το αίτημα της παράταξης της μειοψηφίας να της δοθούν πλήρη στοιχεία για όσους αιρετούς οφείλουν χρήματα στο Δήμο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το άρθρο 12 του αυτοδιοικητικού νόμου «Κλεισθένης» (Ν.4555/2018) προβλέπει το ασυμβίβαστο για το αξίωμα Δημάρχου, Αντιδημάρχου, δημοτικού και τοπικού συμβούλου και Προέδρου Κοινότητας για εκείνους «που είναι, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του οικείου δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτού, των κοινωφελών επιχειρήσεών του καθώς και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του (Δ.Ε.Υ.Α.), εφόσον η συνολική οφειλή τους υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ». Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Εύπολις είχε αναδείξει πρώτος το ζήτημα με την οφειλή του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου προς το Δήμο από δικαστικά έξοδα για παλαιότερη υπόθεση διεκδίκησης δημοτικού ακινήτου. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, και με το δεδομένο πως ο κ. Παπαβασιλείου είχε από την αρχή παραιτηθεί από κάθε αξίωση πάνω στο διεκδικούμενο ακίνητο, ο Δήμος Διονύσου δέχθηκε το αίτημά του για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς.