logo


Τελευταίο ακούστηκε το όνομα του τέως Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, στην προηγούμενη δημοτική θητεία, Δ. Ράικου κατά την εκφώνηση των ονομάτων των δημοτικών συμβούλων Διονύσου στη χθεσινή, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, συνεδρίαση του Σώματος. Κι αυτό γιατί από χτες ο κ. Ράικος έχει και επισήμως ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων, που μετά και από την προηγηθείσα ανεξαρτητοποίηση της Μ. Στυλιανού πριν από 6 μήνες, μετράει πια 10 δημοτικούς συμβούλους.

Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, την οποία απευθύνει προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη, ο κ. Ράικος βάλλει τόσο κατά των διαδικασιών που ακολουθεί στις εσωτερικές διαδικασίες της η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, όσο και κατά της αντιπολιτευτικής τακτικής της, αλλά και κατά του επικεφαλής Δ. Ζαμάνη. Οι λόγοι της ανεξαρτητοποίησης του τέως Αντιδημάρχου σχετίζονται με εργασίες που πραγματοποιήθηκαν (σ. σ. υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες) από την εταιρεία ΠΥΡΑΜΙΣ, ενώ η διαφοροποίησή του από τη μείζονα μειοψηφία ήταν εμφανέστατη εδώ και καιρό, μια που δεν ήταν λίγες οι φορές που υπερψήφιζε τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής σε μια σειρά θεμάτων, στα οποία οι Ανοιχτοί Ορίζοντες προέβαλλαν ισχυρές αντιρρήσεις και καταψήφιζαν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο κ. Ράικος υποστηρίζει στην επιστολή του πως έχει στοχοποιηθεί ως σκανδαλοποιός από τα “γνωστά παπαγαλάκια” της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων- αλλά για έργα που έγιναν σε γνώση, μετά από συνεννόηση και με εντολή του τέως Δημάρχου. Κατά πληροφορίες, μάλιστα της Οδού Διονύσου, εναντίον και των δυο έχει ασκηθεί αγωγή από παρόδιους τουλάχιστον ενός από τα έργα. Απορία, επιπλέον, προκαλεί το γεγονός πως οι Ανοιχτοί Ορίζοντες και ο επικεφαλής τους, αν και η υπόθεση είχε έρθει σε γνώση τους εδώ και μήνες, εντούτοις διατήρησαν στις τάξεις τους τον τέως Αντιδήμαρχο, αφήνοντας σ’ εκείνον την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η δήλωση Ράικου, όπως την ανέγνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος έχει ως εξής:

Με την παρούσα επιστολή μου σας δηλώνω ότι από σήμερα δεν ανήκω στη δημοτική παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων του Δήμου Διονύσου και παραμένω ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Μετά από 20 χρόνια ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ό,τι μικρό ή μεγάλο έχω προσφέρει έως τώρα στον τόπο μας, δεν ανέχομαι από λόγους αξιοπρέπειας πλέον να με αντιμετωπίζουν από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες και τα γνωστά παπαγαλάκια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ως δήθεν σκανδαλοποιό για έργα τα οποία έγιναν στο Δήμο Διονύσου από την εταιρεία ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ. Τα εν λόγω έργα ήταν σε απόλυτη συνεννόηση και σε πλήρη γνώση, και στην ουσία με το “εντέλλεσθε”, του τέως Δημάρχου του κ. Ζαμάνη, ο οποίος τώρα για λόγους τους οποίους δεν αντιλαμβάνομαι ποιεί την νήσσαν. Επιφυλασσόμενος δε κάθε νόμιμου δικαιώματός μου δηλώνω ότι την τιμή και την υπόληψή μου θα την υπερασπιστώ στο ακέραιο ενώπιον πάσης αρμόδιας αρχής και δικαστηρίου.

Κυρία Πρόεδρε, δεν μπορώ να είμαι σε μια παράταξη που μετά την εκλογική ήττα του Μαΐου 2019 δεν έχει ακόμη συζητήσει και αναλύσει τα αίτια της ήττας. Δεν μπορώ να είμαι σε μια παράταξη που όταν συγκαλεί τα όργανά της, εμφανίζονται 5 με 10 άτομα και αντί για συζήτηση ουσίας γίνονται προσωπικές επιθέσεις ο ένας στον άλλον. Δεν μπορώ να είμαι πλέον σε μια παράταξη που έχει χάσει την πλειονότητα του στελεχιακού της δυναμικού, πράγμα για το οποίο κάποιοι ευθύνονται. Δεν μπορώ να είναι σε μια παράταξη που η μόνη αντιπολίτευση που κάνει είναι μηνύσεις και προσφυγές. Δεν μπορώ να είμαι σε μια παράταξη που ο επικεφαλής της είναι ανεύθυνος ή υπεύθυνος, όπως βολεύει κάθε φορά, και μονίμως απλά να προεδρεύει. Τέλος, δεν μπορώ να είμαι σε μια παράταξη που κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας έργα και προμήθειες που θα βελτιώνουν τις υποδομές και τη λειτουργία της πόλης, που τόσο έχει ανάγκη, Πχ. 7,5 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια για ασφαλτοστρώσεις, 3 εκατομμύρια για συντήρηση σχολικών και δημοτικών κτηρίων, 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκομιδή κηπαίων- ογκωδών κ.λπ.

Κυρία Πρόεδρε μ’ αυτά τα λίγα που σας αναφέρω επαναλαμβάνω ότι δεν με συνδέει πλέον τίποτα με την παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων και παρακαλώ να με εγγράψετε στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους. Σας δηλώνω δε ότι από τη θέση αυτή θα ψηφίζω κατά συνείδηση με μόνο γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.

Στα παραπάνω, μακροσκελής ήταν η απάντηση του επικεφαλής της μείζονος, που απέδωσε σκοπιμότητα στον- πρώην πλέον- στενό συνεργάτη του, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τα λεγόμενά του “φθηνές αθλιότητες και προφάσεις εν αμαρτίαις με γεύση απειλής”:

“Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες ως δημοτική παράταξη ουδέποτε αντιμετώπισαν τον κ. Ράικο ως σκανδαλοποιό αναφορικά με την υπόθεση της ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ, όπως ισχυρίζεται αναληθώς για δικούς του προφανείς λόγους σκοπιμότητας. Κάνει λόγο για έργα που έγιναν στο Δήμο Διονύσου από την εταιρεία ΠΥΡΑΜΙΣ, πλην όμως η Τεχνική και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου κάνουν λόγο για έργα που δεν έγιναν. Γι’ αυτό το λόγο- ότι δηλαδή τα έργα στα οποία αναφέρεται ο κ. Ράικος είναι πράγματι ανύπαρκτα αλλά και διότι η Τεχνική Υπηρεσία λέει πως δεν είχε ιδέα για τα συγκεκριμένα έργα- συμφώνησα με την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας να διερευνηθεί η υπόθεση ποινικά και λάβαμε αντίστοιχη απόφαση όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, άσχετα αν μετά κάποια εξ αυτών κατόπιν εισήγησης και παρέμβασης του Δημάρχου ως Προέδρου της Επιτροπής άλλαξαν γνώμη με συνέπεια την ακύρωση αυτής της απόφασης. Ισχυρίζεται ο κ. Ράικος ότι τα εν λόγω έργα ήταν σε απόλυτη συνεννόηση και σε πλήρη γνώση μου και ότι στην ουσία είχα δώσει σχετικό “εντέλλεσθε”. Φτηνές αθλιότητες και προφάσεις εν αμαρτίαις με γεύση απειλής προκειμένου να παύσω να ασχολούμαι με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Γι’ αυτή τη σε βάρος μου συκοφαντία δηλώνω κι εγώ με τη σειρά μου, όπως και ο κ. Ράικος στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του, πως επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου και ότι την τιμή και την υπόληψή μου θα την υπερασπιστώ στο ακέραιο ενώπιον πάσης δημόσιας αρχής και δικαστηρίου. Πώς όμως είναι δυνατόν να επιτευχθεί δικαστικά η πιο πάνω υπεράσπιση χωρίς την αντίστοιχη δικαστική διερεύνηση όπως συναποφάσισαν ο Δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του στην Οικονομική Επιτροπή; Και επιπλέον: Δεν είναι προφανές πως στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος έχει υποστεί ηθική βλάβη, έναντι της οποίας οφείλει να ζητήσει αποζημίωση; Μήπως ο Δήμαρχος να το ξανασκεφτεί, προτείνοντας εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και την αναζήτηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη του Δήμου, σύμφωνα πάντα και με την επιθυμία του κ. Ράικου, που δηλώνει δημοσίως πως επιθυμεί να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του ενώπιον των δικαστηρίων; Εγώ πάντως θα ψηφίσω υπέρ, όπως το έχω πράξει δυο φορές μέχρι σήμερα, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δήμου. Συμφέροντα που είναι καταφανές πως θέλει να θάψει ο Δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του. Είναι χρυσή ευκαιρία και αφορμή να με καθίσει ο Δήμαρχος στο σκαμνί για κακούργημα αξιοποιώντας και τη μαρτυρία του κ. Ράικου. Εγώ εδώ είμαι και περιμένω”, κατέληξε ο κ. Ζαμάνης.

Ευθεία επίθεση προς τον κ. Ράικο εξαπέλυσε αμέσως μετά και ο Θ. Στάικος από τη μείζονα μειοψηφία, που αναρωτήθηκε αν όντως ο τέως Αντιδήμαρχος ήταν μέλος της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων “διότι στην παράταξη που ανήκε και στην οποία έχω την τιμή να ανήκω, δεν τον ξέρω, δεν συμφώνησε ποτέ μαζί μας, ουδέποτε υπήρξε μέλος της εν τοις πράγμασι. Ήταν μια ζωή διαφοροποιούμενος, μια ζωή ψήφιζε εκεί που πρόσκειται”, τόνισε με νόημα ο κ. Στάικος.

“Από το 2010 ήμουν στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, δεν ξέρω αν σήμερα το έμαθε ο κ. Στάικος. Όσο για τις κατηγορίες του κ. Ζαμάνη εναντίον μου, εμμένω στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου και την τιμή και την υπόληψή μου θα την υπερασπιστώ και θα απαντήσω εκεί που πρέπει”, ολοκλήρωσε τη σχετική συζήτηση ο ανεξάρτητος πλέον Δ. Ράικος .