logo


Στην παραδοχή πως φέτος πρόκειται να επιχορηγηθούν μόνο  8-10 μαζικοί φορείς- αυτοί των οποίων τα δικαιολογητικά ελέγχθηκαν και βρέθηκαν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις- προχώρησε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης στη χθεσινή (17/11) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Τη σχετική συζήτηση- και την αντιπαράθεση που ακολούθησε- προκάλεσε ερώτηση (σ.σ. η πολλοστή και σε κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα) του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, με το δεδομένο πως αν και οι επιχορηγήσεις για το 2020 έχουν εγκριθεί από τον περασμένο Αύγουστο, δεν έχουν ακόμη δοθεί στους δικαιούχους τους, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

“Βρισκόμαστε στις 17 Νοεμβρίου, το lockdown λήγει στις 30, τι είδους δράσεις θα προλάβουν να διοργανώσουν τα σωματεία μέχρι τέλους του χρόνου; Έχετε καταλήξει πως φέτος δεν θα δοθούν επιχορηγήσεις, ναι ή όχι;” ρώτησε ο κ. Ζαμάνης, ζητώντας μια οριστική και ξεκάθαρη απάντηση από τη Διοίκηση.

“Κάποιοι Σύλλογοι, 4-5, έχουν ήδη πάρει τα χρήματα. Πιστεύω πως τελικά θα επιχορηγηθούν 8 με 10 Σύλλογοι, το 1/3 δηλαδή, γιατί οι υπόλοιποι δυστυχώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Για τους υπόλοιπους γίνεται ακόμη έλεγχος στα δικαιολογητικά, που δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω συνθηκών εργασίας εν μέσω πανδημίας, αλλά έρχονται από την Υπηρεσία αναφορές αμφισβητήσεων των χρηματικών ενταλμάτων. Τα στοιχεία που έχουν δοθεί εκ μέρους τους δεν καλύπτουν δυστυχώς την Ταμειακή Υπηρεσία και αυτά που προβλέπει ο νόμος”, απάντησε ο Δήμαρχος.

Πρώτη φορά στα 10 χρόνια του καλλικρατικού Δήμου η μεγάλη πλειοψηφία των Συλλόγων μένουν χωρίς επιχορηγήσεις, ειδικά σε μια χρονιά που θα χρειάζονταν τη στήριξη λόγω πανδημίας, που δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε, αντιγύρισε ο τέως Δήμαρχος, τον οποίο αμέσως μετά ο κ. Καλαφατέλης κατηγόρησε για λαϊκισμό: “Ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει με τα Σωματεία. Άλλωστε εγώ ήμουν ο πρώτος που έδωσε επιχορηγήσεις επί καλλικρατικού Δήμου. Αλλά η νομιμότητα δεν μπορεί να παραβιασθεί από την Ταμειακή Υπηρεσία- κι εγώ δεν είμαι πάνω από την Υπηρεσία.”

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που υπενθύμισε στον κ. Ζαμάνη την άκαιρη “θεσμική αλλαγή” που έχει προκύψει με την κατάργηση του Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με τον έλεγχο δαπανών των ΟΤΑ, και την ανάθεση του ελέγχου αυτού στις δημοτικές Υπηρεσίες, που με τη σειρά τους εμφανίζονται απρόθυμες να εγκρίνουν άνευ ετέρου τις δαπάνες αυτές. Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε επιπλέον πως η ευθύνη από τη δικαστική εξουσία έχει μετακυλισθεί στην υπαλληλική ιεραρχία και κατηγόρησε τον τέως Δήμαρχο πως σκόπιμα παραβλέπει την πραγματικότητα αυτή. Προέτρεψε μάλιστα το νυν Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης πάνω στο πρόβλημα, ώστε να μην υπάρχει πλέον έδαφος για παραπληροφόρηση.

Αμετακίνητος στις απόψεις του εντούτοις εμφανίστηκε ο κ. Ζαμάνης που κάλεσε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει και να καλύψει τους υπαλλήλους από τυχόν συνέπειες, δίνοντας εντολή- το περίφημο “εντέλλεσθε»- για την υπογραφή των ενταλμάτων “εφόσον θεωρείτε πως τα Σωματεία είναι νόμιμα. Αλλά είναι δική σας απόφαση. Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας σου και ο κύριος Υφαντής έχουν κάνει καταγγελία για τα Σωματεία. Λοιπόν, τα θεωρείτε ή όχι νόμιμα;”ρώτησε ο επικεφαλής της μείζονος.

Για απαραίτητη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να επιχορηγούνται οι Σύλλογοι σύμφωνα με τους τρέχοντες απολογισμούς δράσεων, μίλησε εν συνεχεία ο Δήμαρχος, που επανέλαβε πως δυστυχώς σήμερα επιχορηγούνται οι δράσεις του περασμένου χρόνου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν ποσά με την ισχύουσα νομολογία. “Για το θέμα έχω ήδη μιλήσει με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ώστε να πιέσουμε στην αλλαγή πλαισίου, γιατί πράγματι- και το σέβομαι- χωρίς αυτές τις επιχορηγήσεις πολλοί Σύλλογοι έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Και βέβαια θα επωμισθώ και το πολιτικό κόστος”, ολοκλήρωσε τη συζήτηση ο Δήμαρχος.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο το ποσόν που είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή για τους 39 συνολικά μαζικούς φορείς- αθλητικούς και πολιτιστικούς- που είχαν υποβάλει αίτηση επιχορήγησης, ανερχόταν στις 138.000 ευρώ, ενώ με 12.000 είχαν ήδη ενισχυθεί τα Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της πόλης. Κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, εικόνα για το ποιοι τελικά από τους παραπάνω φορείς θα επιχορηγηθούν (σ.σ. οι ίδιες πληροφορίες θέλουν αριθμό Συλλόγων να μην έχουν καν καταθέσει δικαιολογητικά περιοριζόμενοι στην αίτηση για επιχορήγηση), θα έχει διαμορφωθεί προς το τέλος της εβδομάδας, όταν ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των δικαιολογητικών .