logo


ΚΑΛΕΣΜΑ

Νέες μητέρες, νέοι γονείς,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σας καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Πλατεία Κλαυθμώνος) στις 3 Νοέμβρη 2020 στις 6.00 μμ  για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους γονείς και τους εργαζόμενους και να απαιτήσουμε να παρθούν από την κυβέρνηση όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την υγεία  των παιδιών μας και των εργαζομένων στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απλόχερα χαρίζει δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, μονοπωλιακούς ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας, που δίνει ετησίως 4 δις ευρώ από τις θυσίες των εργαζόμενων και του λαού στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δε μπορούν τα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μαθητών, γονιών, εργαζόμενων στην προσχολική αγωγή και τα σχολεία γιατί … κοστίζουν (!!!) και αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις τους  με τις συκοφαντίες, με τα χημικά και τα γκλομπ, με συλλήψεις 14χρονων παιδιών.

Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις λογαριάζουν ως κόστος την προσχολική αγωγή και τη μόρφωση των παιδιών μας, την υγεία τους. Γι’ αυτό κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές:

• για ακόμα μια χρονιά στερούν σε χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, είτε αναγκάζουν τους γονείς να το ακριβοπληρώσουν. 

• δεν εξασφαλίζουν μόνιμο και επαρκές προσωπικό για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ζουν με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

• στοιβάζουν τους μαθητές στα σχολεία σε τμήματα των 25-27. Δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για εύρεση και αξιοποίηση νέων, κατάλληλων χώρων για αραίωση των τμημάτων ούτε για ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Διατηρούν την τραγική κατάσταση με τα ακατάλληλα, απαρχαιωμένα, ασυντήρητα σχολικά κτίρια, τις σχολικές αίθουσες «κλουβιά», τις μικρές αυλές. Δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών όπου χρειάζεται.

• ανέστειλαν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας. Αλλά και εκεί που εφαρμόζεται, στοιβάζουν τα παιδιά μας σε προκάτ και κοντέινερ μέσα στα σχολικά προαύλια (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων). Κλείνουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων για να βρουν μια σπιθαμή γης και να λειτουργήσουν όπως – όπως τα νηπιαγωγεία.

• δεν προσέλαβαν ούτε μία (!) παραπάνω καθαρίστρια.Διατηρούν τον ίδιο με πέρυσι αριθμό, παρά τις αυξημένες ανάγκες, και συνεχίζουν να κρατάνε αυτές τις εργαζόμενες σε καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ σχεδόν οι μισές είναι μερικής απασχόλησης. Κυβέρνηση και μια σειρά δημοτικές αρχές προκλητικά  δίνουν οδηγίες για συχνό και επίμονο καθαρισμό, όταν σε κάθε καθαρίστρια αναλογούν ως και δεκαοκτώ σχολικές αίθουσες, βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι, προαύλια και γραφεία. Σε αυτήν τη συγκυρία, οι  καθαρίστριες αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι την εξόντωσή τους!

• δεν προχώρησαν ούτε σε μία πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την παρακολούθηση της υγείας του μαθητικού πληθυσμού. Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας υπολειτουργούν, κλείνουν, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των οικογενειών μας για πρόληψη και θεραπεία.

• κάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο στο όνομα της «εφαρμοσιμότητας».

Δεν ανεχόμαστε να μην εξασφαλίζονται σήμερα, τον 21ο αιώνα, η μόρφωση, η αγωγή, η φροντίδα και η υγεία με ευθύνη του κράτους. Υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες να καλύπτονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας και των εργαζομένων σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Παλεύουμε για το σχολείο που έχουν σήμερα ανάγκη και τα παιδιά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς και τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων για την αποφυγή του συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.

• Προσλήψεις  όλου του αναγκαίου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενοι όροι υγιεινής για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου,

• Καμία απόλυση συμβασιούχων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ

• Διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης και προσλήψεις παιδιάτρων  και ιατρών εργασίας, ενταγμένων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

• Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των Σχολικών Καθαριστριών, οι οποίες εργάζονται με καθεστώς εργασιακής ομηρίας και επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενοι  όροι υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

• Χορήγηση με επάρκεια όλων των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας,για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, καθώς και του παιδαγωγικού προσωπικού, όρος αναγκαίος για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.