logo


Διευκρινίσεις για την παρέμβασή του, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τις παραχωρήσεις σχολικών αθλητικών χώρων στα Σωματεία, δίνει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου Στ. Μιχιώτης, αναφερόμενος στο σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου:

Απαραίτητη διευκρίνιση

Αγαπητή κα Χαζάπη

Σε σημερινό σας ρεπορτάζ για τις παραχωρήσεις σχολικών γυμναστηρίων στην «Οδό Διονύσου», αναφέρετε ότι «έθεσα επιφυλάξεις και ερωτηματικά αναφορικά με τη σκοπιμότητα της συνεδρίασης και ζήτησα την αναβολή της».

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από το κείμενο της παρέμβασής μου, τα ερωτηματικά που έθεσα προς τα μέλη της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής δεν αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα της συνεδρίασης, αλλά τη σκοπιμότητα της λήψης απόφασης. Το έπραξα αυτό στηριζόμενος σε όσα η ίδια η κ. Τόκα ανέφερε στην εισήγησή της, που αφορούσαν έλλειψη στοιχείων και δεσμεύσεων από τους δυνητικούς χρήστες.

Το σκεπτικό της παρέμβασής μου αφορούσε την αναβάθμιση της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών και ήταν το ακόλουθο:

Κάθε φορά που τα μέλη ενός συλλογικού οργάνου καλούνται να ψηφίσουν, πρέπει να έχουν λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα που απαιτούνται και να τα έχουν σταθμίσει υπεύθυνα. Αλλιώς, είναι καλό να αναπέμπουν το ζήτημα στις υπηρεσίες του δήμου, στέλνοντας παράλληλα ένα διακριτικό μήνυμα για τη βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό, βρήκα πολύ εποικοδομητική την τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων.

Μπορώ δε να προσθέσω ότι στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, τυχόν αναβολή της εξέτασης του θέματος και άρα και της απόφασης, δεν θα είχε καταλυτικό χαρακτήρα, αφού η τοποθέτηση της Σχολικής Επιτροπής είναι γνωμοδοτική.

Όσο για την αναφορά σας ότι η παρέμβασή μου αυτή έγινε μόνο προς την Πρωτοβάθμια Επιτροπή (κ. Τόκα) και όχι και προς τη Δευτεροβάθμια (κ. Κώνστα), φαντάστηκα ότι η εξήγηση που σας έδωσα προφορικά ήταν κατανοητή. Όντας σε διακοπές, δεν είχα αντιληφθεί τη συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και φυσικά την ημερήσια διάταξή της. Προφανώς, όσα είπα για την Πρωτοβάθμια ισχύουν και για τη Δευτεροβάθμια.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσίευση της παρούσας

Στέφανος Μιχιώτης

Γ. Γραμματέας Δ. Διονύσου

Από την πλευρά μας σημειώνουμε τα παρακάτω:

Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα συνίστατο σε τρία ερωτήματα:

“Πρόκειται για παραχώρηση (σ.σ. των σχολικών αθλητικών χώρων) άνευ δικαιολογητικών, που όμως ακόμα δεν διατίθενται, αν και ζητούνται;

Πρόκειται για παραχώρηση υπό συνθήκες, που όμως δεν κατονομάζονται;

Ή πρόκειται για γενική (κατ’ αρχάς) παραχώρηση, που θα εξειδικευτεί αργότερα (και από ποιους;) σε ημέρες και ώρες;

Και κατέληγε: “Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρώ επιβεβλημένη την αναβολή λήψης απόφασης”.

Η συνεδρίαση τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής ήταν έκτακτη και κατεπείγουσα, με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για τις παραχωρήσεις των σχολικών αθλητικών χώρων και πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς λόγω της πανδημίας. Συνεπώς, αν αμφισβητεί ο κ. Μιχιώτης τη σκοπιμότητα στη λήψη οιασδήποτε απόφασης, τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά ότι αμφισβητεί και τη σκοπιμότητα της ίδιας της συνεδρίασης; Όταν μάλιστα έχει προηγηθεί διαβούλευση της Διοίκησης του Δήμου με τα Σωματεία για το θέμα επί δυο μήνες;

Επιπλέον, μπορεί η απόφαση των Σχολικών Επιτροπών να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, τούτο όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι και περιττή, μια που η σχετική νομοθεσία, που απ’ όσο γνωρίζουμε τέθηκε υπόψη των δημοτικών παραγόντων, προβλέπει πως αυτή η απόφαση- όποια και αν είναι, είτε απορριπτική είτε εγκριτική- πρέπει να συνοδεύει την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επί της ουσίας: Είναι αλήθεια πως οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί για τις ελλείψεις στο θέμα, που περιέχονταν στην κοινή εισήγηση των Προέδρων των δυο Σχολικών Επιτροπών, ήταν σοβαροί- και γίνονται ακόμη σοβαρότεροι με τις επιπλέον επισημάνσεις της Ένωσης Γονέων. Το ίδιο σοβαρή, από την άλλη πλευρά, είναι και η ανάγκη των Σωματείων να ρυθμίσουν και να δηλώσουν αρμοδίως τα της έδρας τους, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Αυγούστου, με δεδομένη μάλιστα τη μη κανονικότητα λόγω του κορονοϊού. Εντούτοις οι εισηγήσεις των Σχολικών Επιτροπών, και τελικά οι αποφάσεις τους, διαμορφώθηκαν με βάση την αρχική εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημαρχίας. Με αυτήν την εισήγηση θα έρθει το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σ’ αυτήν την εισήγηση προφανώς αναφέρονται και οι επιφυλάξεις και τα ερωτήματα του κ. Μιχιώτη. 

Είναι, τέλος, απολύτως κατανοητή η θεσμική πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να προφυλάξει από ολισθήματα τόσο τις Υπηρεσίες του Δήμου όσο και τα δυο Νομικά Πρόσωπα, παρόλο που τα τελευταία αυτά δεν αποτελούν προσωρινά μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου κομμάτι των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με απόφαση Δημάρχου τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Μιχιώτης, όπως είναι γνωστό, είχε και στο παρελθόν εμπλακεί ιδιαιτέρως ενεργά, από τη θέση του ενεργού πολίτη αλλά και του μέλους Σχολικής Επιτροπής επί Διοίκησης Ζαμάνη, με το θέμα των Σωματείων, τόσο των παραχωρήσεων χώρων όσο και των επιχορηγήσεων που- Κυριακή κοντή γιορτή- συζητούνται αύριο στην Οικονομική Επιτροπή. Είχε από παλιά επιμείνει με αταλάντευτη θέση, και με σχετική αρθρογραφία του στον τοπικό Τύπο, στην ύπαρξη σαφών κριτηρίων και για τα δυο παραπάνω θέματα. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι πως την ίδια αταλάντευτη θέση έχει και τώρα από το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα.