logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημοσίου συστήματος Υγείας που ξεγυμνώθηκαν την περίοδο της πανδημίας, είναι για όλες μας εδώ και την επόμενη μέρα.

Η πανδημία που ζήσαμε και που είναι ακόμα σε εξέλιξη ανέδειξε ότι ο καπιταλισμός σαπίζει και είναι επικίνδυνος πλέον ακόμη και για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Τα  συστήματα Υγείας όλων των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών κατέρρευσαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Κανένα από αυτά δεν κατάφερε να προστατεύσει το λαό, όποια κυβέρνηση κι αν είχε. Εξάλλου, παρά τις διαφορές στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης, κοινή πολιτική συνισταμένη όλων των αστικών κυβερνήσεων την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας, ήταν και είναι, η προσπάθεια να μας πείσουν ότι πολεμάμε τον «αόρατο εχθρό», προκειμένου να κρύψουν ότι ο εχθρός είναι ορατός και μας επιτίθεται από καιρό. Γι’ αυτό και τα δεινά που πληρώσαμε ως ασθενείς και που θα πληρώσουμε στη συνέχεια ως εργαζόμενοι είναι μεγάλα.

Την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση μας είπε: «μη συνωστίζεστε στα νοσοκομεία», χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει τις υποδομές Κέντρων Υγείας για να απευθυνθούμε. Μας είπαν: «απευθύνσου στον οικογενειακό γιατρό», χωρίς το υποβαθμισμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να τον εξασφαλίζει… Μας είπαν: «μην κάνετε χρήση φαρμάκων μόνοι σας», αλλά κατά τα άλλα ήμασταν υποχρεωμένες μόνες μας να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας μας, με ή χωρίς κορονοϊό και να χρυσοπληρώνουμε για το τεστ και τις άλλες εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Νέες γυναίκες σπρώχνονταν στον ιδιωτικό τομέα για τις αναγκαίες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, γιατί τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων μαιευτικών κλινικών είχαν κλείσει.

Μας υποχρεώνουν να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς, να πληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα.  Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες μας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ που αποδεικνύει πόσο βλαπτική για τις ζωές μας είναι η πολιτική που μετατρέπει την Υγεία από κοινωνικό αγαθό, σε εμπόρευμα.

Ενώ τα Κέντρα Υγείας έχουν τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, ο Υφυπουργός Υγείας αναφερόμενος στις προσλήψεις σε όλο το δημόσιο σύστημα, μόλις 381 επικουρικών γιατρών,  είπε χαρακτηριστικά ότι τελικά, και αυτές δεν τις χρειαστήκαμε!!!

Στο  Δήμο μας, το ΙΚΑ του Αγίου Στεφάνου που μετονομάστηκε σε ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ, σε Κέντρο Υγείας Αγίου Στεφάνου, και όπως αλλιώς θα μπορούσε στο μέλλον να ονομαστεί, δεν έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας.  Ενώ θα έπρεπε να έχει 24ωρη λειτουργία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μιας πολύ μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, έχει 12ωρη, ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών όπως οφθαλμίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος κ.ά., ελλείψεις σε υποδομές όπως λειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου, ακτινολογικού εργαστηρίου, παροχή ασθενοφόρου κ.λπ. και οι μισοί γιατροί των ειδικοτήτων που παρέχονται είναι επικουρικοί με διετή σύμβαση εργασίας.

Σήμερα τον 21ο αιώνα με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχει δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορωνοϊό, μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα.

Γι’ αυτό απορρίπτουμε αυτή την πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας στην Υγεία, στη μητρότητα με τη λογική του «κόστους» για το κράτος και του «οφέλους» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς και οι οικογένειές μας, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μη χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα διάφορα «ευαγή ιδρύματα» και «εθνικοί ευεργέτες» που με το φερετζέ της «φιλανθρωπίας» δώρισαν σα χαρτζιλίκι ένα μικρό μέρος από τα δισεκατομμύρια που αποθησαυρίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα τον αγώνα μας δυναμικά, και σας καλούμε στο πλευρό μας, βάζοντας τις ανάγκες μας στο προσκήνιο. Γιατί το μέλλον μας δεν χωράει σε μία κοινωνία που έχει για Θεό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Ο δικός μας ο δρόμος είναι η πάλη για ένα σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους,  στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η Ομάδα μας το προσεχές διάστημα θα προβεί και στη Συλλογή Υπογραφών προκειμένου να διεκδικήσουμε τη σωστή λειτουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή μας.