logo


Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, που παρουσιάστηκε από την πλευρά των Κλιμακίων Εθελοντών της πόλης, δεν θα μπορούσε να λείπει η θέση του Δήμου, που σήμερα παρουσιάζεται από τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Θ. Κρητικό, στην πρώτη αντιπυρική περίοδο που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση. Σε δικό του μάλιστα έγγραφο, που πρότεινε την πρόσληψη 14 τετραμηνιτών για την ενίσχυση της πυρορποστασίας στο Δήμο Διονύσου, ο κ. Κρητικός θίγει και το πρόβλημα της υποστελέχωσης- μηδαμινής, καλύτερα, στελέχωσης- στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, που από συστάσεώς του λειτουργεί με δυο μόνο υπαλλήλους- έναν οδηγό και έναν υπάλληλο δασοπυρόσβεσης. Όλο το υπόλοιπο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, καλύπτεται στο μεγαλύτερο βαθμό από το ανθρώπινο δυναμικό- “το ανεκτίμητο κεφάλαιο, το στράτευμα”- των πέντε Κλιμακίων Εθελοντών, αλλά και των εθελοντών κατοίκων. Αυτό ήταν και η αφετηρία της συνέντευξης που ακολουθεί:

Οδός Διονύσου: Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είπατε πως η πρόσληψη συμβασιούχων για την Πολιτική Προστασία είναι ένα προσωρινό μέτρο, μέχρι να έρθει ο νέος Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών, που θα τη στελεχώσει με επάρκεια. Τι σημαίνει αυτό και πόσο έτοιμη είναι με τα σημερινά δεδομένα η Πολιτική Προστασία, για να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο, όπως όλοι εκτιμούν, καλοκαίρι;

Θανάσης Κρητικός: Το πρώτο δεδομένο είναι πως ο Δήμος Διονύσου έχει έκταση 68 τετραγωνικά χιλόμετρα. Καταλαβαίνετε συνεπώς ότι αυτό το μέγεθος, που έχει και αστικό και περιαστικό δάσος, είναι τεράστιο. Το δεύτερο δεδομένο είναι πως μέσα στα καθήκοντα της Πολιτικής Προστασίας κάθε Δήμου είναι η πρόληψη, και το υπογραμμίζω, για τυχόν έκτακτες ανάγκες- φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.λπ. Αυτό την καθιστά Υπηρεσία με ύψιστη σημασία για την πόλη. Στο δικό μας Δήμο, με τις τεράστιες εκτάσεις πρασίνου, που είναι μια ομορφιά αλλά και μια ιδιαιτερότητα, αυτή η Υπηρεσία πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο για την προστασία του. Αυτή τη στιγμή η στελέχωσή της είναι ελλιπέστατη- ένας οδηγός και ένας υπάλληλος δασοπυρόσβεσης, που έχει και διοικητικά καθήκοντα- και δεν επαρκούν για το παραμικρό. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή ο Δήμος Διονύσου έχει 20 πυροσβεστικά οχήματα, ενεργά, σε άριστη κατάσταση, μια δύναμη τεράστια στον τομέα πρόληψης αλλά και κατάσβεσης πυρκαγιών. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Σύμφωνα με το σχέδιο επέμβασης που έχουμε καταρτίσει, προβλέπεται πως- εφόσον εκδηλωθεί συμβάν- μέσα σε 2-7 λεπτά το όχημα πρέπει να έχει φτάσει στο σημείο εκδήλωσης. Έτσι ο Διόνυσος, η Σταμάτα, η Ροδόπολη και η Δροσιά καλύπτονται από πυροσβεστικό όχημα του Δήμου επανδρωμένο με τους δυο υπαλλήλους που σας προανέφερα. Μέχρι να προσληφθούν οι 14 τετραμηνίτες, υπάρχει ακόμη ένα όχημα στη βόρεια πλευρά του Δήμου που εποπτεύει και ελέγχει τον Άγ. Στέφανο, την Άνοιξη και το Κρυονέρι. Αυτό το δεύτερο όχημα κινείται με ένα οδηγό του Δήμου και ένα υπάλληλο από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Παράλληλα δυο οχήματα της Πυροσβεστικής- με την οποία υπάρχει άψογη συνεργασία- σταθμεύουν και περιπολούν, ένα στο Διόνυσο και ένα στον Προφ. Ηλία στον Άγ. Στέφανο. Όταν με το καλό έρθουν οι 14 συμβασιούχοι, θα επανδρώσουν τα οχήματα που θα είναι σε καθημερινή περιπολία. Καταλαβαίνετε πως πρώτη προτεραιότητά μας είναι να στελεχωθούν τα δικά μας οχήματα για άμεση πρόληψη και επέμβαση.

Ο.Δ.: Μου μιλήσατε για τις δυνάμεις του Δήμου, που ενισχύονται με αυτές της Πυροσβεστικής. Ο Δήμος Διονύσου βρίσκεται απλωμένος ανάμεσα σε δυο βουνά, με τους αντίστοιχους Συνδέσμους προστασίας τους στους οποίους είναι μέλος, στην Πεντέλη με τον ΣΠΑΠ και στην Πάρνηθα με τον ΣΥΝΠΑ. Δίνουν- και ποια- βοήθεια αυτοί οι Σύνδεσμοι, στους οποίους μάλιστα η ετήσια συνδρομή του Δήμου είναι χιλιάδες ευρώ; Για παράδειγμα, τα Κλιμάκια ζητούν από τους Συνδέσμους πυροφύλακες, ώστε να συμπληρωθούν οι βάρδιες 7 ημέρες την εβδομάδα για τους επόμενους δυο μήνες τουλάχιστον, μια που είτε οι ίδιοι θα εξουθενωθούν είτε τα πυροφυλάκια θα μείνουν ανενεργά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Τι βοήθεια λοιπόν έχουμε από τους Συνδέσμους;

Θ.Κ.: Ο ΣΠΑΠ, στον οποίο πληρώνουμε 18.000 ευρώ ετήσια συνδρομή, εδώ και αρκετά χρόνια μάς παρέχει δυο πυροσβεστικά οχήματα, που όμως πρέπει να τα οδηγούν υπηρεσιακοί. Υπηρεσιακούς δεν έχουμε, έτσι τα οδηγούν Εθελοντές από τα Κλιμάκια. Ο ΣΠΑΠ μάς δίνει επίσης ένα πυροφύλακα για το Διονυσοβούνι, στην Κοινότητα Διονύσου, αλλά και εργάτες για την αποψίλωση των χόρτων στους Κοινόχρηστους Χώρους. Δράττομαι της ευκαιρίας εδώ για να σας πω ότι πριν από λίγες ημέρες τοποθετήσαμε και νέο πυροφυλάκιο, αξίας 13.000 ευρώ, στην Αχλαδούλα, πάνω από το χώρο λειτουργίας του κλαδοφάγου του Δήμου, ένα όνειρο ζωής για μένα για το οποίο θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ, τον Βλάση το Σιώμο, που ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το αίτημα. Το πυροφυλάκιο αυτό θα επανδρώσουν Εθελοντές από τα Κλιμάκια Αγ. Στεφάνου και Ροδόπολης. Στο σημείο αυτό να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να συνδράμουν στις βάρδιες φύλαξης στα πυροφυλάκια, στο πλαίσιο της πρόληψης και της επαγρύπνησης. Όπως είπατε κι εσείς, τα Κλιμάκια των Εθελοντών δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους.

Ο.Δ.: Ο ΣΥΝΠΑ τι μας δίνει;

Θ.Κ.: Για τον ΣΥΝΠΑ δεν μπορώ να σας πως τα ίδια. Στο Σύνδεσμο αυτό δίνουμε 94.000 ευρώ το χρόνο για συνδρομή, πολύ περισσότερα από όσα στον ΣΠΑΠ, αλλά τα οφέλη και οι παροχές εκ μέρους του είναι ελάχιστα. Ήδη έχω στείλει δυο έγγραφα, το Μάρτιο και το Μάιο, για παραχώρηση ατόμων σε όλους τους τομείς της πυροπροστασίας- πυροφύλακες, οδηγούς, εργάτες αποψίλωσης- και η απάντηση ήταν να στείλει ένα οδηγό και έναν εργάτη για πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος στο Κλιμάκιο Εθελοντών Κρυονερίου.

Ο.Δ.: Πρόσφατα το Κλιμάκιο αυτό είχε δημοσιοποιήσει διαμαρτυρία- καταγγελία για τη στάση και την πρακτική του Αντιπροέδρου του ΣΥΝΠΑ, που είναι συνάδελφός σας στη Διοίκηση του Δήμου, ο οποίος κατηγορήθηκε για εξυπηρέτηση δικών του ανθρώπων. Μου κάνει εντύπωση που δεν υπήρξε είτε διάψευση της καταγγελίας είτε επιβεβαίωσή της και εντολή για έρευνα, για παράδειγμα.

Θ.Κ.: Ήδη αυτές τις ημέρες έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου για να δούμε επισήμως τι έχει συμβεί.

Ο.Δ.: Ας περάσουμε στις υποχρεώσεις των πολιτών τώρα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμαρχος μίλησε για μια λίστα 150 οικοπέδων, που έχει καταρτίσει η Δημοτική Αστυνομία. Οικοπέδων ακαθάριστων, αν και οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν εκ του νόμου να τα καθαρίσουν στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου. Την ίδια περίοδο, 1 Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου, απαγορεύεται και το κλάδεμα. Η πόλη όμως έχει και πάλι, όπως κάθε καλοκαίρι, γεμίσει με σωρούς κηπαίων, σε κάθε γωνιά. Τι συμβαίνει μ’ αυτά τα προβλήματα; Θα μπει ο Δήμος να καθαρίσει τα οικόπεδα; Θα βάλει πρόστιμα στους ασυνεπείς ιδιοκτήτες; Ποια κλαδέματα μπορούν και ποια δεν μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι; Και πού να απευθυνθούν για να τα απομακρύνουν;

Θ.Κ.: Να το ξεκαθαρίσουμε: Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την Μαϊου, και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, θα πρέπει οι πολίτες- και δεν το λέει ο Δήμος αυτό, αλλά ο νόμος- να σταματήσουν τα κλαδέματα.

Ο.Δ.: Γενικά και αόριστα, ή κάποια επιτρέπονται και είναι αναπόφευκτα ενώ άλλα απαγορεύονται;

Θ.Κ.: Σωστή ερώτηση. Τα κλαδέματα που απαγορεύονται είναι στα δέντρα, πεύκα κ.λπ. που δημιουργούν μεγάλους όγκους. Όχι δηλαδή τις συνήθεις αποψιλώσεις στα χόρτα και τα φυτά του κήπου. Τα μεγάλα κλαδέματα είναι που δημιουργούν τα προβλήματα και είναι δυνητικές βόμβες ανά δρόμο- φωτιάς, μόλυνσης, εμποδίων στην κυκλοφορία κ.λπ. Καθημερινά ο Δήμος καλείται να απομακρύνει 250 κυβικά πράσινης ύλης και να τα πάει στον κλαδοφάγο. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Περιβάλλοντος, αναλογούν μέχρι 3 κυβικά ανά σπίτι. Τόσα είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να απομακρύνει από κάθε σπίτι, δωρεάν και μετά από τηλεφώνημα ή μήνυμα στο novoville. Αν οι πολίτες βγάλουμε τα μεγάλα κλαδέματα έξω και τα ξεχάσουμε, τότε δημιουργούμε τεράστιο πρόβλημα. Και ξέρετε πως όπου εναποτίθενται κλαδέματα από έναν, σύντομα ακολουθούν και άλλοι και οι όγκοι γίνονται τεράστιοι. Συνυπολογίστε και τις ανάγκες της Υπηρεσίας που δημιουργήθηκαν λόγω κορονοϊού. Οι άδειες ειδικού σκοπού ανακλήθηκαν μόλις προχτές, μέχρι προχτές δουλεύαμε με ελάχιστο προσωπικό. Επαναλαμβάνω λοιπόν: Όχι κλαδέματα μεγάλων δέντρων μέσα στο καλοκαίρι, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνονται το χειμώνα, μέχρι 3 κυβικά ανά οικία απομακρύνει δωρεάν κατόπιν ειδοποίησης ο Δήμος, όλοι συγχρονιζόμαστε στον τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας και φροντίζουμε την πόλη σαν το σπίτι μας.

Ο.Δ.: Πάμε στα αδόμητα τώρα. Κάθε χρόνο, και ο καλλικρατικός Δήμος, και από πριν κάθε Κοινότητα, στέλνει εκατοντάδες επιστολές σε ιδιοκτήτες που έχουν αδόμητα οικόπεδα, σε όσους υπήρχαν στοιχεία τέλος πάντων, στην πόλη αλλά δεν τα καθαρίζουν, όπως έχουν υποχρέωση. Ο Δήμαρχος μίλησε γι’ αυτή τη λίστα με τα 150 αδόμητα. Το νούμερο, συγχωρέστε με, μου φαίνεται μικρό, αλλά ας πούμε πως είναι τόσα. Τι θα γίνει φέτος λοιπόν;

Θ.Κ.: Υποχρέωση του ιδιοκτήτη, με βάση πυροσβεστική διάταξη εδώ και 10 χρόνια, είναι ο καθαρισμός του οικοπέδου του, στείλει δεν στείλει ειδοποίηση ο Δήμος. Αν ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί, τότε η ίδια πυροσβεστική διάταξη επιτρέπει στους Δήμους να το καθαρίσουν αυτεπάγγελτα, να χρεώσουν τον καθαρισμό, να επιβάλλουν πρόστιμο και να υποβάλουν μήνυση για παράβαση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την προφύλαξη από φωτιά. Καταλαβαίνετε πως αυτή είναι από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις των πολιτών. Όντως ο Δήμος Διονύσου, με βάση τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, έχει αποστείλει επιστολές, αλλά αντιλαμβάνεστε πως η αποστολή αυτών των ειδοποιήσεων απαιτεί εργατοώρες…

Ο.Δ.: Να σας διακόψω και να κάνω εδώ το συνήγορο του διαβόλου. Κάποιοι πολίτες, ιδιοκτήτες, μπορεί να δείχνουν σε πολλά θέματα ασυνέπεια, κι έτσι να παραλείπουν τη βασική αυτή υποχρέωση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους. Ο Δήμος κανονικά, με όποιο κόστος απαιτείται, θα έπρεπε να καλύψει το κενό αυτό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορεί, για την προστασία των πολλών έναντι των ασυνεπών. Και πριν καθαρίσει, να υπενθυμίσει κιόλας την υποχρέωση των ιδιοκτητών.

Θ.Κ.: Σωστή η παρατήρησή σας. Ο Δήμος έχει αναθέσει σε εργολάβο να καθαρίσει και τους Κοινόχρηστους Χώρους αλλά και τα αδόμητα ιδιωτικά οικόπεδα, με χρήματα που παίρνει για δράσεις πυροπροστασίας. Σε αυτή την περίπτωση, δυο είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, όπως απορρέουν από την πυροσβεστική διάταξη που προανέφερα: Μια για τον καθαρισμό του οικοπέδου του από το Δήμο, και εν συνεχεία το πρόστιμο μη συμμόρφωσής του, που βεβαιώνεται από τη Δημοτική Αστυνομία, 0,80 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο συνολικά. Φέτος λοιπόν, θα μπουν τα συνεργεία μας να καθαρίσουν ιδιωτικά οικόπεδα και θα κοπούν τα πρόστιμα, που εν συνεχεία θα βεβαιωθούν στην Εφορία. Όσο για την υπενθύμιση, απ’ όσο γνωρίζω οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ύδρευσης θα στείλουν σχετικό έγγραφο μαζί με τους λογαριασμούς του νερού. Αν και είναι αυτονόητο πια…

Ο.Δ.: Δεν υπάρχει αυτονόητο κύριε Αντιδήμαρχε. Δείτε με τον κορονοϊό- φοράνε όλοι μάσκα όπου πρέπει, ας πούμε;

Θ.Κ.: Επιτρέψτε μου, όσα έγγραφα και να έρθουν και όσα μηνύματα και να γραφτούν και όσα πρόστιμα και να κοπούν, εάν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίσουμε να διασφαλίσουμε το σπίτι μας, την πόλη μας δηλαδή, το Δήμο Διονύσου, δεν πρόκειται να τον διασφαλίσει κανείς. Και κάτι άλλο: Το Μάτι. Από εκεί πρέπει να πάρουμε μαθήματα και μηνύματα και να τα αξιοποιήσουμε. Για παράδειγμα: Αν συμβεί περιστατικό με φωτιά, και χρειαστεί επέμβαση πυροσβεστικού, πώς θα περάσει από τους μισούς δρόμους της πόλης, όταν όλοι παρκάρουμε στο δρόμο και κανείς στο γκαράζ του; Ή τρέχουμε όλοι να δούμε τι γίνεται; Και όταν το σχέδιο επέμβασης, για να προλάβουμε τη φωτιά στη γένεσή της δηλαδή, μιλάει για δυόμιση τρία λεπτά;

Ο.Δ.: Έχετε δίκιο, μου το είχαν επισημάνει και τα Κλιμάκια αυτό το πρόβλημα.

Θ.Κ.: Ασφαλώς! Γιατί όταν δυσκολεύεται η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, τότε είναι που χάνεται ο έλεγχος πολλές φορές. Αφήστε που εμποδίζεται και η διαφυγή των πολιτών, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να εκκενώσουμε περιοχές της πόλης.

Ο.Δ.: Μια που μιλήσατε για διαφυγή. Έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, και ειδικά μετά από τη φωτιά στο Μάτι, πολλή κουβέντα για σχέδιο εκκένωσης του Δήμου Διονύσου: Υπάρχει, δεν υπάρχει, είναι εγκεκριμένο ή όχι από την Περιφέρεια, πώς θα γίνεται η εκκένωση κ.λπ.;

Θ.Κ.: Έχουμε καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, που κάθε χρόνο σχεδόν είναι το ίδιο, πάντα με τις οδηγίες της Περιφέρειας που είναι αρμόδια. Έχει ήδη πάει στην Εκτελεστική Επιτροπή και επίκειται η έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο.Δ. Δεν ρωτώ γι’ αυτό, αλλά για σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, που άκουγα τα προηγούμενα χρόνια πως είχε πάει στην Περιφέρεια για έγκριση. Αλλά ουδέποτε επεστράφη εγκεκριμένο, ώστε να δημοσιοποιηθεί και να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει και να μην περιμένει να ακούσει τις καμπάνες για να φύγει από το σπίτι του- ή να μη γνωρίζει πού να πάει και πώς.

Θ.Κ.: Κατ’ αρχάς σε κάθε Δημοτική Κοινότητα υπάρχουν και λειτουργούν από το 2016, με πρωτοβουλία μου την εποχή που ήμουν Αντιδήμαρχος, σειρήνες Πολιτικής Προστασίας που ενημερώνουν τους κατοίκους για έκτακτα περιστατικά- πυρκαγιές και καταστροφές. Μάλιστα στη Ροδόπολη, μετά από έλεγχο, διαπιστώσαμε πως η σειρήνα δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια γιατί δεν έχει τριφασικό ρεύμα, έτσι υπογράψαμε σύμβαση με τη ΔΕΗ για τη σχετική εγκατάσταση, οπότε καλύφθηκε και η Ροδόπολη. Όσο για το σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών, μας ήρθε εγκεκριμένο από την Περιφέρεια στις 20 Ιουνίου. Το σχέδιο αυτό το έχουμε εντάξει στο γενικό σχεδιασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που θα έρθει σύντομα για συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χρήση λεωφορείων του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, αφού πρώτα συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, κατόπιν υπόδειξης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας.

Ο.Δ. Μιλήσαμε πιο πάνω για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και των οικοπέδων. Με τους δασικούς δρόμους, που παίζουν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό πυροπροστασίας, τι γίνεται;

Θ.Κ.: Συμφωνώ για το ρόλο τους, επειδή μάλιστα οι περισσότερες φωτιές στο Δήμο Διονύσου ήταν αυτό που λέμε “εισαγόμενες”, εκδηλώθηκαν αλλού, έγιναν ανεξέλεγκτες και ήρθαν στην πόλη μας, κυρίως από τα βόρεια, τον Ωρωπό και τον Μαραθώνα. Οι δασικοί δρόμοι πρέπει να καθαρίζονται για να υπάρχει ταχύτατη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και για την ανάσχεση της φωτιάς μια που λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και μάλιστα με μεγάλη λεπτομέρεια, και με τη βοήθεια κλαδευτικού οχήματος του Δήμου με χειριστή συμβασιούχο. Από τα χρήματα που μας έδωσε η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 131.700 ευρώ, οι 70.000 ευρώ πήγαν στον εργολάβο για την αποψίλωση χόρτων στους κοινόχρηστους χώρους και στα ιδιωτικά οικόπεδα και τα υπόλοιπα θα πάνε στη διάνοιξη δασικών δρόμων, σε στολές για τα Κλιμάκια…

Ο.Δ.: Έχουν γίνει αυτές οι και προμήθειες;

Θ. Κ.: Όχι ακόμη, γιατί μεσολάβησε η τρίμηνη καθυστέρηση λόγω του κορονοϊού, και οι διαδικασίες είναι αρκετά δυσκίνητες. Έχουμε πάντως ελέγξει όλους τους κρουνούς και προσθέσαμε και 20 νέους, καθώς και τις δεξαμενές ανεφοδιασμού ελικοπτέρων και οχημάτων, που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη. Θα παραλάβουμε επιπλέον εντός των ημερών 4 αντλητικά συγκροτήματα, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα νέα οχήματά μας που θα μοιραστούν στις Κοινότητες. Θέλω εδώ να σταθώ στο ρόλο των Εθελοντών μας. Σας είπα πιο πάνω ότι θα αγοράσουμε στολές πυρόσβεσης για τα Κλιμάκια. Πριν λίγες ημέρες με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δώσαμε και πάλι στους Εθελοντές επιχορήγηση, πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια. Τα Κλιμάκια του Διονύσου, κυρία Χαζάπη, είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας. Βραβευμένα και πιστοποιημένα, με εκπαίδευση από την Πυροσβεστική και μάλιστα με αρκετά βραβεία και από την ΠΥ αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ένα κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας, ένα στράτευμα, που αποτελείται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι χωρίς να σκεφτούν τον προσωπικό τους χρόνο, τον αφιερώνουν στην προστασία της πόλης. Θωρακίζουν το Δήμο Διονύσου και πάντα συνδράμουν με τη συνεννόηση και τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Πυροσβεστικής σε ό,τι τους ζητηθεί. Δηλώνω απερίφραστα πως θα κάνουμε με τη σειρά μας ό, τι είναι δυνατόν- είτε με νέα πυροφυλάκια, είτε με συντήρηση οχημάτων είτε με στολές- για να τους βοηθήσουμε στο έργο τους.

Ο.Δ.: Μιλήσατε στην αρχή της κουβέντας μας για τη στελέχωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του νέου ΟΕΥ του Δήμου. Πόσοι θα χρειαστούν για τη στελέχωση αυτή; Υπάρχει σκέψη οι Εθελοντές που είναι ήδη εκπαιδευμένοι, πιστοποιημένοι, έμπειροι, να ενταχθούν- εφόσον το επιθυμούν βέβαια- στο Τμήμα αυτό;

Θ.Κ.: Για τις ανάγκες του Τμήματος έχω ζητήσει στο νέο ΟΕΥ τουλάχιστον 12 άτομα για να καλύπτονται οι βάρδιες και το κέντρο ελέγχου. Μέσα στις σχετικές προτάσεις μας προς την Περιφέρεια, πριν από 5 μήνες, είχαμε συμπεριλάβει και την περίπτωση να τυγχάνουν οι πιστοποιημένοι Εθελοντές μοριοδότησης ώστε να μπορούν να προσλαμβάνονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Μέχρι στιγμής απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει αποκλεισθεί αλλά και δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η δυνατότητα, παραμένει πάντως σταθερή η δική μας πρόθεση γιατί έχουν την εκπαίδευση, έχουν τη γνώση, και είναι πολύτιμοι για το Δήμο, παράδειγμα προς μίμηση.

Ο.Δ.: Σας ευχαριστώ πολύ!

Θ. Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ!