logo


Η υποδειγματική, κατά γενική ομολογία, διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, για την προτεραιοποίηση στην εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων επί δυο ημέρες, σταμάτησε χθες Τρίτη 7 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σταμάτησε όταν αίφνης παρουσιάστηκε στην εισήγηση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Γ. Φωτάκη πλήρης καταγραφή στους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις μόνο για την Κοινότητα Διονύσου, και για καμιά άλλη Κοινότητα. Αποτέλεσμα αυτής της κατ’ εξαίρεση αναφοράς ήταν και οι εντονότατες διαμαρτυρίες για την άνιση μεταχείριση και η αποχή- τελικά- του Θ. Κρητικού από την ψηφοφορία, που θα μείνει με την απορία.

Σταμάτησε όταν στη συζήτηση, πάλι για την Κοινότητα Διονύσου, μπήκαν στη μέση οι αόριστες αναφορές του ίδιου Αντιδημάρχου για πιέσεις και συζητήσεις με τοπικούς παράγοντες της περιοχής, αναφορικά με τη θέση της Διοίκησης στο χειρισμό του αιωνόβιου δάσους, στην καρδιά της πόλης. Όταν δεν ζητήθηκε- ή τουλάχιστον δεν έγινε γνωστό κάτι τέτοιο- η γνώμη τοπικών παραγόντων και από τις άλλες 6 Κοινότητες, για τα δικά τους Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Σταμάτησε όταν δεν μπήκε για ψηφοφορία η δεύτερη πρόταση, που κατατέθηκε από πλευράς Εύπολι, όταν μάλιστα ο επικεφαλής της Κ. Κουριδάκης είχε συμμετάσχει εξ αρχής προσφέροντας ουσιαστικές παρατηρήσεις στο σχετικό διάλογο και είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της προτεραιοποίησης. Μπορεί να μην υπερψηφιζόταν, όπως έδειχναν εκείνη την ώρα οι συσχετισμοί των δυνάμεων, με τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους. Η κίνηση όμως της Διοίκησης να την απορρίψει εκ προοιμίου δείχνει την πρόθεσή της να πάρει στα σοβαρά ή όχι τη διαβούλευση των προγραμματικών της δεσμεύσεων, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιεί.

Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι παρατάξεις τάχθηκαν υπέρ της υποβολής πρότασης του Δήμου στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, με μοναδική εξαίρεση τη μείζονα μειοψηφία που πρότεινε στάση αναμονής.

Για την ιστορία, να σημειωθεί πως ο Δήμος Διονύσου θα πάει τελικά στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ με πρόταση που ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία. Στην κατηγορία της πολύ υψηλής προτεραιότητας για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου εντάχθηκε μόνο η Δροσιά, σε αυτή την υψηλής προτεραιότητας ο Άγ. Στέφανος, η Άνοιξη, η Σταμάτα, ο Διόνυσος και η Ροδόπολη, και στη μέση προτεραιότητα το Κρυονέρι.

Απολύτως αρνητική στην ένταξη του Δήμου Διονύσου στο εν λόγω πρόγραμμα στην παρούσα φάση, ήταν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, που ζήτησε αναμονή 6 μηνών, ώστε πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους στόχους του Υπουργείου, να φανούν τα αποτελέσματα του προγράμματος σε άλλους Δήμους και εν συνεχεία να κατατεθεί η όποια πρόταση από πλευράς Διονύσου. Ήταν και η μοναδική παράταξη που- αν και όχι αντίθετη με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως τόνιζαν όλοι οι ομιλητές της- εντούτοις προέβαλε ισχυρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις μέχρι τέλους: Τόσο για τους στόχους του Υπουργείου, όπως προαναφέρθηκε, όσο και για το είδος των προβλημάτων που τα Σχέδια θα λύσουν, τη συνεχή εναλλαγή των δεδομένων εκ μέρους του ΥΠΕΝ, καθώς και για τη δυνατότητα- αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής- του Δήμου να ελέγχει και να δίνει κατευθύνσεις στους μελετητές, αλλά και την ελλιπή, όπως τη χαρακτήρισαν, εισήγηση. Από τις τοποθετήσεις της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων δεν έλειψαν οι φραστικές εκρήξεις, για απόπειρα μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μεσίτη εργολάβων και μελετητών, καθώς και για ακροβατισμούς, πειραματισμούς και ακτιβισμούς, ειδικά στην αντιμετώπιση της Δροσιάς ως Κοινότητα υψηλής προτεραιότητας.

Στις αρνητικές ψήφους της μείζονος μειοψηφίας προστέθηκαν και αυτές της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, που αν και επεδίωξε να τεθεί σε ψηφοφορία και η δική της πρόταση για την προτεραιοποίηση, εντούτοις αυτό απορρίφθηκε άνευ ετέρου από τον προεδρεύοντα Στ. Κριεμάδη με παρέμβαση και του Δημάρχου Διονύσου. Αρνητική ψήφο έδωσε και η ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού, ζητώντας Τοπικά Σχέδια για όλες τις Κοινότητες χωρίς καμιά προτεραιοποίηση.    

Η τελική πρόταση της Διοίκησης, με βάση τα κριτήρια που όρισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σ.σ. και όχι κατηγοριοποίηση με βάση τη σπουδαιότητα της κάθε περιοχής, όπως πολλές φορές τονίσθηκε στη διάρκεια του προηγούμενου διήμερου) υπερψηφίστηκε από τη Δύναμη Ευθύνης, με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου να συντάσσεται τελικά με την εισήγηση παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις του, αλλά τον Θ. Κρητικό να απέχει διαμαρτυρόμενος για την άνιση μεταχείριση των περιοχών. Θετική ψήφο έδωσαν και οι ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, αλλά και ο τέως Αντιδήμαρχος Δ. Ράικος, σε ακόμη μια πλήρη διαφοροποίησή του από τη μείζονα μειοψηφία και τη στάση αναμονής που η τελευταία πρότεινε. Ο κ. Ράικος μάλιστα υπογράμμισε πως αν ο Δήμος Διονύσου δεν υποβάλει πρόταση για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων “θα είμαστε αυτοί που θα βλέπουν τα τρένα να περνούν και την ανάπτυξη να φεύγει”.

Αξίζει, τέλος, εδώ να τονισθεί πως από τη συζήτηση, εκτός από τις μεμονωμένες απουσίες, απουσίαζε και μια ολόκληρη παράταξη, “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, ενώ ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από την ψηφοφορία.