logo


Με τρεις κατηγορίες στην προτεραιοποίηση για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα το βράδυ στις 8, η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις και τις διαπιστώσεις από τη χθεσινή (6/7) συνάντηση της διαπαραταξιακής για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι 330 Δήμοι της χώρας εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα, για την πολεοδόμηση των περίπου 1135 Δημοτικών Ενοτήτων ανά την επικράτεια, θα πρέπει να τις κατατάξουν σε τρεις κατηγορίες: πολύ υψηλής, υψηλής και μέσης προτεραιότητας.

Μετά και από τη χθεσινή συνάντηση της διαπαραταξιακής Επιτροπής, αυτές οι κατηγορίες για το Δήμο Διονύσου, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στην κατηγορία της πολύ υψηλής προτεραιότητας εντάσσεται η περιοχή της Κοινότητας Δροσιάς. Η περιοχή δεν διαθέτει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ πρόσφατη (2018) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακύρωσε την απόφαση Νομάρχη με την οποία καθορίζονταν οι χρήσεις γης, με αποτέλεσμα πλέον να επιτρέπονται τα πάντα παντού.

Στην κατηγορία της υψηλής προτεραιότητας εντάχθηκαν οι Κοινότητες Διονύσου, Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Σταμάτας. Ο Άγ. Στέφανος και η Άνοιξη ενώ διαθέτουν Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, με ενσωματωμένα τα όρια των οικισμών προ του ‘23, εντούτοις βρίσκονται όμηροι αμφισβητήσεων από πολιτειακούς φορείς για τα όρια αυτά. Πρέπει συνεπώς να προηγηθεί πολιτικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ. ίσως με το επικείμενο χωροταξικό νομοσχέδιο ή με την εκπόνηση αυτοτελών μελετών, ειδικά για τον καθορισμό δημοτικών οδών και την οριοθέτηση οικισμών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου). Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Σταμάτα, με Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά και με προβλήματα στους οικισμούς της, ενώ για το Διόνυσο το πρόβλημα είναι διαφορετικό: Η περιοχή δεν έχει ΓΠΣ και όλες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της βασίζονται σε ανενεργό εδώ και ένα αιώνα Προεδρικό Διάταγμα του ’28, που ρυμοτομεί το Δάσος στην καρδιά της πόλης. Στόχος είναι η προστασία του ως υπερτοπικής σημασίας πνεύμονα πρασίνου, όπως έχουν διαχρονικά επιτύχει όλες οι τοπικές Αρχές, προ και μετά καλλικρατικής ένωσης.

Στη μέση προτεραιότητα, τέλος, εντάσσονται το Κρυονέρι και η Ροδόπολη, συμπληρώνοντας το σύνολο των Κοινοτήτων της πόλης. Το Κρυονέρι πρόσφατα, το 2008, απέκτησε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, διαθέτει και Ρυμοτομικό, ενώ έχει σε εξέλιξη πολεοδομική μελέτη επέκτασης, άρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Στην ίδια κατηγορία, η Ροδόπολη πρόσφατα είδε πολυετή αγώνα να δικαιώνεται με την απόφαση του ΣτΕ που νομιμοποίησε τον οικισμό και άνοιξε το δρόμο για τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής όσον αφορά στις χρήσεις γης.

Η παραπάνω κατηγοριοποίηση, γράφει στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης, βασίστηκε τόσο στις οδηγίες του ΥΠΕΝ όσο και στις απόψεις και τους προβληματισμούς από τη χθεσινή διαπαραταξιακή επιτροπή, και πιο συγκεκριμένα όσα αποτέλεσαν κοινή διαπίστωση:

*Μείζον πρόβλημα που αναζητά λύση αποτελεί το γεγονός πως μεγάλες περιοχές του Δήμου διαμορφώθηκαν σε πόλεις χιλιάδων πληθυσμού, με άπειρες διοικητικές πράξεις και άρα ευθύνη της Διοίκησης, χωρίς την αντίστοιχη χωροταξική πολεοδομική οργάνωση, με αποτέλσμα να εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

*Βασική προϋπόθεση επίλυσης του προβλήματος αποτελεί, να προηγηθεί η οριοθέτηση των οικισμών, με την οποία θα ορίζεται με σαφήνεια η οικιστική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση.

*Βασική Διοικητική Πράξη άμεσα σχετιζόμενη από το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί η Υπουργική Απόφαση έγκρισης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία μάλιστα ενσωματώνει και τις όποιες πράξεις οριοθέτησης οικισμών.

*Το γεγονός ότι πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί εμπλοκή στην επίλυση του προβλήματος δεν είναι αποδεκτό.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ και η τελική τοποθέτηση του Κ. Κουριδάκη, επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, που επεσήμανε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει ο Δήμος, με έξυπνο τρόπο, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης: “Εκμεταλλευόμενοι τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να τακτοποιήσει το πολεοδομικό χάος- γιατί αυτά πρέπει να τα βλέπουμε παράλληλα- να διαμορφώσουμε μια δική μας ξεκάθαρη και σταθερή θέση και πολιτική βούληση και να την υποστηρίξουμε με επιμονή. Δηλαδή τον περιβαλλοντικό νόμο για το δασικό πρόβλημα, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για την πολεοδομική οργάνωση και ρύθμιση οικισμών είτε με τον  περιβαλλοντικό νόμο είτε με τις ειδικές μελέτες. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε μια πολύ καλή συγκυρία σε μικρό βάθος χρόνου, αν όχι για να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον για να προχωρήσει η επίλυση των προβλημάτων”, υπογράμμισε ο κ. Κουριδάκης.