logo


Με τη συμμετοχή αιρετών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου συνάντηση της διαπαραταξιακής Επιτροπής, με στόχο τη διαμόρφωση πρότασης την οποία ο Δήμος θα καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου, η πρόταση του κάθε Δήμου θα πρέπει να βασίζεται στην προτεραιοποίηση των Δημοτικών Κοινοτήτων, αναφορικά με την εκπόνηση των Σχεδίων και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ΥΠΕΝ, ενώ η προθεσμία υποβολής των προτάσεων των Δήμων λήγει στις 10 Ιουλίου.

Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου και Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, από τη μείζονα μειοψηφία Δ. Ζαμάνης τέως Δήμαρχος, Δ. Ράικος τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Α. Πέππα τέως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κ. Κουριδάκης επικεφαλής του Εύπολι, Ν. Κλήμης και Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ενώ για λίγο παρακολούθησαν τη συζήτηση οι Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και Στ. Κριεμάδης Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Την πρόταση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου πάνω στην προτεραιοποίηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων παρουσίασε η Μ. Αναγνωστοπούλου, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο τοπογράφος μηχανικός Γ. Λαγκαδινός, με τοποθέτηση και διαπιστώσεις που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν- όπως και αυτές της κ. Φέρμελη- ως οδηγός.

Η σημερινή συζήτηση της διαπαραταξιακής Επιτροπής, μοναδική ως φαίνεται για το συγκεκριμένο θέμα μια που η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει σε 4 ημέρες, επιβεβαίωσε πως καθεμιά από τις 7 Κοινότητες, που συναπαρτίζουν τον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου, έχει τα δικά της απολύτως διακριτά χαρακτηριστικά, και μαζί μ’ αυτά και μεγάλα προβλήματα. Μέσα στις επόμενες ώρες, οπότε το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αύριο Τρίτη 7/7 στις 9 το πρωί, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 8 το βράδυ, θα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να συζητήσουν, να συνθέσουν και τελικά να συναινέσουν αν ο Δήμος θα υποβάλει προτάσεις για μεμονωμένες -και με ποια προτεραιοποίηση- Κοινότητες, στις οποίες η πολεοδομική οργάνωση σήμερα είναι αδύνατη γιατί στερούνται των σχετικών “εργαλείων”- σ.σ. σ’ αυτή την κατηγορία, για παράδειγμα, ανήκουν ο Διόνυσος και η Δροσιά, που δεν έχουν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο- ή θα προχωρήσουν σε ομαδοποίηση των Κοινοτήτων, με βάση ομοειδή χαρακτηριστικά (σ.σ. εδώ ανήκουν ο Άγ. Στέφανος και η Άνοιξη), ώστε η μελέτη που τελικά θα εγκριθεί από το ΥΠΕΝ για το Δήμο Διονύσου να αφορά σε ευρύτερη περιοχή, άρα και σε μεγαλύτερο όφελος.

Και όλα τα παραπάνω, με το μυαλό στην προστασία του περιβάλλοντος, στα όρια των οικισμών, που παραμένουν αγκάθι στα πλευρά της πόλης, σε συνδυασμό με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την εμπλοκή της δασικής νομοθεσίας σε οικιστικές περιοχές, που αποτελεί διαρκή απειλή για το Δήμο Διονύσου, καθώς και με ένα θολό ακόμη τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Για τα παραπάνω θέματα, που συνθέτουν αυτό που είναι γνωστό ως οικιστικό πρόβλημα του Δήμου Διονύσου, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη συναντήσεις της διαπαραταξιακής Επιτροπής, μια που μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το χωροταξικό Νομοσχέδιο.