logo


Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα παρακολουθεί και θα μελετά το θέμα του καθορισμού των ορίων οικισμών και τις σχετικές εξελίξεις, πιθανή συνεννόηση και “συμμαχία” και με άλλες περιοχές πανελλαδικά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ώστε να δημιουργηθεί συμπαγής αντίδραση, σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ, επιδίωξη για πολιτική λύση με την πίεση και την ενημέρωση προς το κεντρικό πολιτικό σύστημα, επιστράτευση των μηχανικών του Δημοτικού Συμβουλίου- και όποιου άλλου μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο θέμα- για επαναξιολόγηση όλων των δεδομένων, εντατική προετοιμασία του Δήμου ενόψει της κατάθεσης προτάσεων για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανά Κοινότητα με προτεραιοποίηση των περιοχών, και όλα αυτά με το μυαλό στο οικιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και που κατά πληροφορίες δίνει κάποια λύση στο πρόβλημα, αν και άγνωστο προς το παρόν σε ποιο βαθμό.

Με τα παραπάνω συντάχθηκαν ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλο το φάσμα των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην προχθεσινή (29/6) συνεδρίαση που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που αφορούσε στην επικαιροποίηση της θέσης του Δήμου Διονύσου αναφορικά με τον καθορισμό ορίων στους οικισμούς της πόλης. Η συζήτηση αποτύπωσε την αυτονόητη βούληση όλου του Σώματος, να δοθεί λύση για τους οικισμούς της πόλης, που με ευθύνη της πολιτείας βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ταλαιπωρώντας επί δεκετίες χιλιάδες ιδιοκτητών, και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τη χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση του Δήμου, χωρίς την εμπλοκή της δασικής νομοθεσίας. Και- κόντρα στις πιθανότητες- διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο, μια που ο προεδρεύων Θ. Στάικος επιστράτευσε την εμπειρία του, αλλά και το χιούμορ, που βοήθησαν στην ομαλότατη πραγματοποίηση της συνεδρίασης, παρά τα συχνά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονταν.

Η συσπείρωση του Δήμου γύρω από το πρόβλημα με τους οικισμούς, με τα χαρακτηριστικά του ο καθένας, και την επίλυσή του με τον καλύτερο  και αποτελεσματικότερο τρόπο ξεκινά από σήμερα με άτυπη σύγκληση, δια ζώσης μάλιστα, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από τον Πρόεδρό της και αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γ. Φωτάκη, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι μηχανικοί- μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα συμμετέχει επίσης όποιος επιπλέον κρίνεται πως θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην υπόθεση, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται εντατικές συναντήσεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με το Υπουργείο.

“Η συζήτηση τώρα ξεκινάει”, τόνισε επανειλημμένως στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ζητώντας από τους συναδέλφους του σύνθεση, συνεννόηση και συναίνεση “ώστε να βγούμε κερδισμένοι από την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Να κινούμαστε όλοι με στόχο τη χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της πόλης μας άπαξ και δια παντός”, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιγραμματικά οι θέσεις των παρατάξεων, που επέδειξαν “ανώτατη συναίνεση, παρόλη τη διαφορετική προσέγγιση”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάικος, ήταν:

“Αν δεν πετύχουμε να εξαιρεθούν οι οικισμοί από τη δασική νομοθεσία, τότε τους βάζουμε ταφόπλακα. Εφόσον ένας οικισμός είναι νόμιμος, τότε προσδιορίζεται από την πολεοδομική νομοθεσία και όχι από το Δασάρχη”, υπογράμμισε ο Δ. Ζαμάνης από τη μείζονα μειοψηφία, που επιπλέον υπεραμύνθηκε της γραμμής που ακολούθησε η Διοίκησή του τα προηγούμενα χρόνια.

“Για μας τα όρια των οικισμών είναι αδιαπραγμάτευτα και πλήρως προσδιορισμένα, χωρίς δασικό χαρακτήρα”, τόνισε ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, ζητώντας τη δημιουργία στμπαγούς αντίδρασης με όλες τις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

“Μπροστά μας έχουμε μια παγιωμένη πραγματικότητα που δημιουργήθηκε με την ανοχή των Αρχών και την πίεση συμφερόντων και οδήγησε σε ομηρία χιλιάδες δημότες, χωρίς μεθοδική και συστηματική προσπάθεια από πλευράς Δήμου για να λυθεί το πρόβλημα των οικισμών των προϋφιστάμενων του 1923. Η λύση, στο θέμα που φαίνεται να το πιάνουμε από την αρχή, πρέπει να περνάει μέσα και από γνωμοδότηση εξειδικευμένου νομικού γραφείου, τον προσδιορισμό των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουμε, και ασφαλώς της διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα λειτουργήσει συνεκτικά, ώστε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Π. Πανάγος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

“Ξεκινάμε τη συζήτηση σχεδόν από την αρχή, συνεπώς απαραίτητη είναι η συνδρομή τόσο εξειδικευμένου νομικού όσο και πολεοδόμου, για να υπάρξει τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά και η συνεργασία με άλλες περιοχές της άλλης χώρας. Έτσι θα διαμορφωθεί ενιαίο πλαίσιο για να δικεδικήσουμε το δίκαιο των κατοίκων που επί δεκαετίες είναι εγκλωβισμένοι σ’ αυτήν την ιδιότυπη ομηρία αλλά και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον. Παράλληλα καιρός είναι να δούμε το ζήτημα όλων των οικισμών της πόλης, για πολλούς από τους οποίους το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο”, τόνισε η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν και τα εξής:

Θέμα νομιμότητας της οιασδήποτε απόφασης για το θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έθεσε ο κ. Ζαμάνης, υποστηρίζοντας πως πιθανόν να ήταν άκυρη, μια που η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στη συνεδρίασή της στις 12 Μαϊου με θέμα και τους οικισμούς δεν πήρε καμιά απόφαση παραπομπής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για “νόθευση πρακτικών” μάλιστα μιλούσε ημιανώνυμο blog, καλλιεργώντας εντυπώσεις παραμονές της συνεδρίασης. Εντούτοις τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Επιτροπής, που διάβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος, δεν άφηναν αμφιβολία για την παραπομπή αυτή, ενώ πολύ γρήγορα έγινε ξεκάθαρο πως προχτές ήταν η πρώτη συζήτηση, και μάλιστα μετά το 2016, για τους οικισμούς, από μια σειρά που θα ακολουθήσουν, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική απόφαση. Οι τόνοι ανέβηκαν, με χαρακτηρισμούς ένθεν και ένθεν, αλλά ευτυχώς πρυτάνευσε η ψυχραιμία στο μείζον, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους, θέμα που ταλανίζει την πόλη.

Η τραγωδία στο Μάτι με την εκατόμβη νεκρών στην πυρκαγιά του, και η νομοθετική πρωτοβουλία που ελήφθη για την πολεοδόμηση της περιοχής με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο καθώς και η αντιμετώπιση δασικών προβλημάτων της εκεί περιοχής, ήταν ένα από τα παραδείγματα που κατά κόρον αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση: «Όταν η κυβέρνηση θέλει, τότε μπορεί- αλλά εκεί είχαμε πάνω από 100 νεκρούς για να ξεπεράσουμε τη δασική νομοθεσία», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Όπως έδωσε λύση στο Μάτι, έτσι καλείται τώρα να δώσει λύση και για τους οικισμούς του Δήμου Διονύσου», συμπλήρωσε λίγο αργότερα ο Δήμαρχος.