logo


Ασυνήθιστη σε διάρκεια αποδείχθηκε η προχθεσινή, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΤΙΑΣ, του Νομικού Προσώπου στο οποίο υπάγονται οι παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Διονύσου.

Αιτία τα ερωτήματα, η συζήτηση και η αντιπαράθεση σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί το Νομικό Πρόσωπο υπό τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία έχει προγραμματικά δεσμευθεί για απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο σε ό, τι αφορά στο δημοτικό χρήμα.

Ο προβληματισμός ξεκίνησε από… την αρχή, όταν ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Κοκκαλάς θέλησε να μεταθέσει την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία στο τέλος. Και χρειάστηκε να του υπενθυμίσουν οι παριστάμενοι, ανάμεσά τους και ο τέως Πρόεδρος Θ. Στάικος, πως η ΕΣΤΙΑ ακολουθεί τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Και πως κανείς δεν νομιμοποιείται να τον αλλάξει επειδή “έτσι θέλει”.

Απορίες δημιουργήθηκαν αλλά δεν λύθηκαν επαρκώς, μετά και από την παρέμβαση και τις ερωτήσεις της Χ. Χατζηκωνσταντίνου, μέλους που έχει ορισθεί από τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με την απευθείας ανάθεση σε ορκωτό λογιστή του ελέγχου του ισολογισμού της ΕΣΤΙΑΣ για το 2018, με αμοιβή 5580 ευρώ. Την καλή συνεργασία με το συγκεκριμένο ορκωτό, που συνεργάζεται και με το Δήμο, αλλά και με την ΕΣΤΙΑ από την ίδρυσή της, επικαλέστηκαν τόσο οι δυο Πρόεδροι- νυν και τέως- όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, για να δικαιολογήσουν την απευθείας ανάθεση, η οποία, όπως επεσημάνθηκε, μπορεί και άνευ ετέρου να γίνει αν το ποσόν, χωρίς ΦΠΑ, είναι κάτω των 20.000 ευρώ. “Γι’ αυτό δεν θεωρήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει δεύτερη και τρίτη προσφορά”, υπογράμμισε ο κ. Κοκκαλάς, που προσέθεσε πως η αμοιβή που πληρώνει η ΕΣΤΙΑ στον ορκωτό υπολείπεται εκείνων που πληρώνουν άλλοι Δήμοι για την ίδια δουλειά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τέως Πρόεδρος τόνισε πως μέχρι σήμερα το Νομικό Πρόσωπο, που διαχειρίζεται πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, ήταν απολύτως ικανοποιημένο από την παροχή υπηρεσιών του συγκεκριμένου ορκωτού, γι’ αυτό και στο κομμάτι και το διάστημα που τον αφορούσε δεν θεωρούσε απαραίτητο να αναζητήσει εναλλακτική λύση. Σ’ αυτά συμφώνησε και η Ρ. Πανουργιά από την παράταξη «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», λογίστρια η ίδια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΤΙΑΣ επί χρόνια, επιβεβαιώνοντας πως η συνεργασία με τον ορκωτό ήταν άψογη. “Η πρακτική αυτή, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της νυν Δημοτικής Αρχής για διαφάνεια και έλεγχο, που είχε γίνει σημαία του προεκλογικού αγώνα και καλείται το Νομικό Πρόσωπο να την εφαρμόσει”, αντέταξε η κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Η μόνιμη επιλογή του ίδιου συνεργάτη είναι που δημιουργεί κατεστημένα, προσέθεσε ο επρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χ. Παπαναστασάτος, υπενθυμίζοντας πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. «Με τις περισσότερες προσφορές, θα είμαστε και πιο καθαροί απέναντι στον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασάτος. Στα παραπάνω συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος από τη Διοίκηση Μ. Τσιλιγκίρης, με αποτέλεσμα ο νυν Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ να δεσμευθεί για την αναζήτηση τουλάχιστον τριών προσφορών για τις προμήθειες και τις εργασίες του Νομικού Προσώπου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο καλύτερος έλεγχος. Εν προκειμένω, πάντως, ο κ. Κοκκαλάς υπογράμμισε πως η σύμβαση με τον ορκωτό δεν μπορεί να σταματήσει ή να ανασταλεί, γιατί έχει εκτελεστεί πάνω από το 50% του ελέγχου για τον ισολογισμό.

Όσον αφορά στη σύνθεση των Συντονιστικών Επιτροπών για τα ΚΑΠΗ, φαίνεται πως τείνει να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο, μια που συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τον ορισμό των νέων μελών: Ο Πρόεδρος, μετά από την αναβολή που είχε ζητήσει για τη συζήτηση του θέματος στην προηγούμενη συνεδρίση της ΕΣΤΙΑΣ, προχθές- μετά από διαβούλευση με τα Τοπικά Συμβούλια, όπως τόνισε- προσήλθε με λίστα προτεινόμενων προσώπων, που θα απάρτιζαν προσωρινές Συντονιστικές επιτροπές για 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα συζητούνταν κριτήρια συμμετοχής στις Επιτροπές. Εντούτοις η διαδικασία αυτή συνάντησε πολλές αντιδράσεις, μια που δεν γνωστοποιήθηκε ευρύτερα, ενώ και το διάστημα των 6 μηνών θεωρήθηκε μεγάλο. Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα, μετά από πρόταση του Π. Λουκάτου από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας» να συνεχίσουν τα ΚΑΠΗ να λειτουργούν για τους επόμενους τρεις μήνες με τις ήδη υφιστάμενες Συντονιστικές Επιτροπές, που είχαν ορισθεί από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, και εντωμεταξύ να δρομολογηθεί, με περαιτέρω διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες, η διαδικασία αντικατάστασής τους.

Ακόμη έναν πονοκέφαλο για τον Πρόεδρο αποτελεί, τέλος, η καταγελία της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τότε ο επικεφαλής Κ. Κουριδάκης είχε απευθύνει ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τη χρήση υπηρεσιακού οχήματος από τον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ. Ο τελευταίος, συνεπικουρούμενος από τον προκάτοχό του, τόνισε προχθές πως το όχημα, που βρίκεται στο συνεργείο για επισκευή από τις 5 Νοεμβρίου, το χρησιμοποιούσε ο ίδιος και υπηρεσιακός παράγοντας για υποχρεώσεις της ΕΣΤΙΑΣ, με άδεια που έχει δοθεί από την Περιφέρεια. Προσέθεσε μάλιστα πως το ωράριο, ειδικά των ΚΑΠΗ, είναι ακανόνιστο, ενώ προβλήματα μπορούν να προκύψουν εκεί ή στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου ανά πάσα στιγμή.