logo


Με αφορμή την προβλεπόμενη καθιέρωση εσωτερικού ελέγχου σε όλους τους Δήμους της χώρας, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκου, ο δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, μέλος της Επιτροπής Διαφάνειας και νομικής υποστήριξης της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, στην παρακάτω παρέμβασή του τονίζει την ανάγκη να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δήμο Διονύσου, τόσο με προληπτικό όσο και με κατασταλτικό ρόλο:

Διατυπώνω ορισμένες σκέψεις για την προγραμματική και κατά νόμον προβλεπόμενη ίδρυση και λειτουργία Μ.Ε.Ε στο δήμο Διονύσου.

Ιδία μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για το «επιτελικό κράτος”, διατάξεις του οποίου προβλέπουν την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ως αρμόδιας υπερκείμενης Αρχής για τη διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων και στους Ο.Τ.Α Α’ ΚΑΙ Β’ βαθμού, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την ίδρυση και λειτουργία Μ.Ε.Ε και στο δήμο μας.

Τούτο δε με διττό ρόλο:

α. Προληπτικό, ήτοι εσωτερικού ελέγχου και τηρήσεως των κατά νόμον όρων και προϋποθέσεων των πάσης φύσεως πράξεων ή ενεργειών της διοίκησης με κυρίως, αλλά όχι μόνον, οικονομικό αντικείμενο. Στο πλαίσιο αυτού κινείται και η «αποτρεπτική» λογική αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης παραβατικής συμπεριφοράς όσο και η ανάπτυξη μιας κουλτούρας συνεργασίας με τις υπερκείμενες ελεγκτικές υπηρεσίες και εδραίωση μιας «συνεργατικής» λογικής με στόχο την ίδια την εν δυνάμει αυτοπροστασία του δήμου και των ΝΠΔΔ που υπάγονται σε αυτόν. Κατά το κοινώς λεγόμενο, εμείς είμαστε αυτοί που «φροντίζουμε να «κρατάμε καθαρό το σπίτι μας».

β. Κατασταλτικό έλεγχο, ήτοι τη διενέργεια αυτεπάγγελτης ή κατόπιν καταγγελίας έρευνας, προκειμένου να προσδιοριστούν ανάρμοστες, παράνομες, ψευδείς ή καταχρηστικές πράξεις που έχουν ήδη γίνει και συγκέντρωση των στοιχείων που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις σχετικές με πειθαρχικές ή ποινικής ή αποζημιωτικής φύσεως ενέργειες ή άλλες διαρθρωτικές κινήσεις

Στα πλαίσια των ανωτέρω κινείται η ίδρυση και λειτουργία αυτοτελούς γραφείου διαφάνειας και εσωτερικού ελέγχου στο δήμο η οποία προϋποθέτει, ως γνωστόν, την τροποποίηση του ισχύοντος Ο.Ε.Υ.