logo


Με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, φαίνεται να κλείνει το μέτωπο που η απελθούσα Δημοτική Αρχή είχε ανοίξει με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σταμάτας τα τελευταία 4 χρόνια, με αντικείμενο της έριδας κτήριο ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού, το οποίο ο Δήμος χρησιμοποιούσε μονομερώς για τη φύλαξη εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη σ’ αυτή τη διαμάχη, που πολλές πτυχές της διαδραματίστηκαν σε δικαστικές αίθουσες, ήταν η αγωγή που κατέθεσε ο Συνεταιρισμός το περασμένο καλοκαίρι κατά του Δήμου, ζητώντας για μια ακόμη φορά την απόδοση του ακινήτου, στο οποίο- αν και ιδιοκτήτης- δεν μπορεί καν να μπει!

Η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή (σ.σ. θετικά ψήφισαν τα μέλη που προέρχονται από τη Διοίκηση καθώς και ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης και αρνητική ψήφο έδωσε ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Π. Τσούκας) διευκρίνιζε πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου δεν αμφισβητείται και καλούσε τη Διοίκηση του Δήμου να ορίσει ημερομηνία παράδοσης της χρήσης του στο Συνεταιρισμό. Επιπλέον, δεν θεωρούσε απαραίτητη την κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο της αγωγής που έχει ασκήσει ο Συνεταιρισμός- ή, και αν κατατεθούν προτάσεις, να αποτυπωθεί σαφώς η παραπάνω θέση.

Ημερομηνία πάντως δεν ορίστηκε τελικά, ενώ οι προτάσεις του Δήμου θα κατατεθούν στην καταληκτική ημερομηνία Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα αν και αρχικά ο Συνεταιρισμός προσανατολιζόταν στην παραίτηση από το δικόγραφο, τώρα να επανεξετάζει τη θέση του.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σταμάτας, Αγροτικός-ΑμπελουργικόςΜελισσοκομικός Συνεταιρισμός Σταμάτας πλέον, ιδρύθηκε το 1945 και λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 2002. Από το 2002 μέχρι και το 2015 έγιναν αρκετές προσπάθειες ανασυγκρότησής του, οι οποίες ευοδώθηκαν τον Αύγουστο του  2015, όταν με απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα ορίστηκε προσωρινή διοίκηση με έργο της τη διενέργεια αρχαιρεσιών και την τροποποίηση του καταστατικού βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Η προσωρινή διοικούσα και η μετέπειτα εκλεγμένη διοίκηση προέβησαν σε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο, με αποτέλεσμα ο Συνεταιρισμός να εγγραφεί στο μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από τον Φεβρουάριο του 2015  ο Δήμος Διονύσου προχώρησε σε μονομερή κατάληψη του κτηρίου, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού, στη Σταμάτα, για την αποθήκευση και φύλαξη εξοπλισμού και μηχανημάτων, κυρίως Πολιτικής Προστασίας. Από το Φεβρουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς το Δήμο Διονύσου, τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι αποκλεισμένα από τη χρήση του κτηρίου.

Στο διάστημα αυτό, ο Δήμος Διονύσου υπό την απελθούσα Δημοτική Αρχή, προέβη σε μια σειρά ενεργειών, που εμπόδιζαν τη λειτουργία του Συνεταιρισμού, όπως ο τελευταίος κατήγγελλε συστηματικά. Οι ενέργειες αυτές, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν: Τριτανακοπή στο Ειρηνοδικείο το 2016 για το διορισμό της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συνεταιρισμού, ολιγωρία στη σύνδεση του κτηρίου με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απροθυμία να παραδοθούν τα κλειδιά του ακινήτου στον ιδιοκτήτη του, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις που έφτασαν μέχρι και εξώδικο το Δεκέμβριο του 2018. Και όταν και αυτό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, τότε ο Συνεταιρισμός αποφάσισε να προχωρήσει στη φετινή αγωγή.