logo


Οι επαγγελματίες που εδώ και μήνες πλήττονται από τα έργα αποχέτευσης στη Σταμάτα είχαν χθες Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου τον πρώτο λόγο στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής. Οι διαμαρτυρίες τους εξάλλου ήταν αυτές που οδήγησαν τον Πρόεδρο του Τοπικού Β. Πέππα να συγκαλέσει δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις: Τους τελευταίους μήνες οι καταστηματάρχες που διατηρούν επιχειρήσεις εστίασης τόσο στην πλατεία της Σταμάτας όσο και στην Αμυγδαλέζα, έχουν δει τη δουλειά τους να υφίσταται ισχυρό πλήγμα, μια που το έργο της αποχέτευσης εκτελείται εκεί τους τελευταίους 7 μήνες, και μάλιστα από δυο φορείς: Ο κεντρικός αγωγός από την ΕΥΔΑΠ και το δευτερεύον δίκτυο από τον Άκτορα. Τα έργα επιπλέον παρουσιάζουν αστοχίες, όπως αυτές στις οδούς Αγ. Ιωάννου (σ.σ. που συνδέει εσωτερικά τη Ροδόπολη με τη Σταμάτα και αποτελεί οδική περιπέτεια η διάβασή του), αλλά και την οδό Μακαρίου, όπου φρεάτια και οικόπεδα παραμένουν πλημμυρισμένα, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις επειδή κατά τη διάρκεια των εκσκαφών βρέθηκαν- τι άλλο;- αρχαία.

Μηχανήματα παραμένουν συνεχώς παρκαρισμένα μπροστά στην πλατεία της Σταμάτας, ενώ τα μπάζα εναποτίθενται αδιακρίτως παντού όπου υπάρχει κενός χώρος, ακόμα και σε δασική περιοχή, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί. Η κυκλοφορία, τέλος, πεζών και εποχούμενων γίνεται σε συνθήκες… λάσπης, και αυτό σε όλο το εύρος της Δημοτικής Κοινότητας, ακόμη και σε περιοχή απ’ όπου δεν προβλέπεται να περάσει το δίκτυο αποχέτευσης.

Τα παραπάνω- “που θα μας κάνουν να περάσουμε τη χειρότερη Τσικνοπέμπτη”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά- έθεσαν οι επιχειρηματίες υπόψιν του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικου και της συναδέλφου του από το Περιβάλλον Α. Πέππα, που παρίσταντο στη συνεδρίαση, ενώ αργότερα προσήλθε και ο Μ. Ανδρουλακάκης, εργολάβος εκ μέρους της Alpha Domus που εκτελεί το έργο της ΕΥΔΑΠ. Ο τελευταίος υπογράμμισε τη δυσκολία του έργου, μια που θα αποτελεί τον κεντρικό αποδέκτη του δευτερεύοντος δικτύου, και απέδωσε τις καθυστερήσεις στις κακές καιρικές συνθήκες καθώς και στην αρχαιολογία. Παραδέχθηκε πάντως πως στην κατασκευή του έργου υπήρξαν αστοχίες, που δικαιολογούνται από τη δυσκολία στην εκτέλεση των εργασιών.

 

Όμως σε καμία περίπτωση δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο επίσης παρών Ν. Παππάς πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επί Διοίκησης Καλαφατέλη, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος- όταν, όπως τόνισε, τα μπάζα πετιούνται και μέσα σε δασικά κομμάτια- αλλά και των πεζών- τη στιγμή που, όπως είπε, τα ορύγματα παραμένουν ακάλυπτα ενώ δεν έχει προβλεφθεί στοιχειώδες πεζοδρόμιο. Ο ίδιος, συνεπικουρούμενος και από τον επίσης παρευρισκόμενο ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Σπ. Γιαννουλάτο, υπενθύμισε πως ο Κανονισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος Δήμου Διονύσου προβλέπει σχετικά πρόστιμα, η επιβολή των οποίων μπορεί να λειτουργήσει συμμορφωτικά.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στη Σταμάτα, όπως το έθεσε ο κ. Ανδρουλακάκης, φτάνει τον ένα μήνα, δηλαδή τέλος Μαρτίου, ανακοίνωση που ξεσήκωσε νέες διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες, όπως ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Διονύσου Ν. Πέππας, ο Γ. Τσακτσίδης από το Choco, ο Κ. Ρεγκούκος από το ομώνυμο Αγρόκτημα, ο Ν. Γκόνος από την Αμυγδαλέζα κ.λπ., οι οποίοι δήλωναν πως έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Φάνηκε παράλληλα αισιόδοξος πως παράταση δεν θα χρειαστεί να ζητήσει, μια που όλο το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, όπως προβλέπεται.

Προς το παρόν, δέχθηκε να στρώσει προσωρινά με πίσσα τα επίμαχα σημεία των δρόμων και της πλατείας, ώστε να διευκολυνθεί και η επιχειρηματική δραστηριότητα και η διέλευση πεζών και οχημάτων, αλλά και να περιορισθεί η λάσπη. Δεσμεύθηκε επίσης να απομακρύνει τα οχήματα και τον εξοπλισμό από την πλατεία.

Δεν έγινε, τέλος, αντιληπτό γιατί στις κινήσεις αυτές δεν είχε προχωρήσει τους περασμένους μήνες, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν επανειλημμένες γραπτές και τηλεφωνικές διαμαρτυρίες, όπως επικαλέστηκε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, αλλά όχι και η επιβολή κάποιου προστίμου, ενώ χρειάστηκε να γίνουν δυο συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου για να υπάρξει αποτέλεσμα.