logo


Το ποσόν του 1.269.892 ευρώ οφείλει ο Δήμος σε 8 εργαζόμενούς του, επειδή επί 4 και πλέον χρόνια δεν τους είχε κατατάξει στη σωστή βαθμολογική κλίμακα, με βάση την προϋπηρεσία και την εκπαίδευσή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μισθολογική διαφορά, την οποία διεκδίκησαν δικαστικά και κέρδισαν. Σήμερα το Εφετείο Αθηνών διατάσσει το Δήμο Διονύσου να πληρώσει 170.693,4 € στον καθένα από τους 7 αναφερόμενους εργαζομένους και 75.038,40€ στον 8ο, δηλ. “συνολικά (170.693,4€ Χ 7=) 1.194.853,8€+75.038,40€= 1.269.892,2€”. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο πρόστιμο που απειλήθηκε στο Δήμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του, όταν οι εργαζόμενοι κέρδισαν τις αγωγές τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Η βαθμολογική τους κατάταξη, αμέσως μετά, δεν ήταν ορθή, με αποτέλεσμα τη μισθολογική διαφορά για την οποία προσέφυγαν δικαστικώς και δικαιώθηκαν με δυο αποφάσεις, το 2017 και το 2018. Οι αποφάσεις αυτές έχουν καταστεί τελεσίδικες, μια που ο Δήμος Διονύσου παραιτήθηκε από την άσκηση τυχόν ένδικων μέσων.

Στην εισήγησή του προς την Οικονομική Επιτροπή της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου, εντούτοις, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, που έχει καταθέσει σωρεία σημειωμάτων και υπομνήσεων σχετικά με την υπόθεση, παραδέχεται ότι υπάρχει (σ.σ. υπηρεσιακή;) πλημμέλεια στη διαδικασία βαθμολογικής κατάταξης («δεδομένης της ύπαρξης νομίμων λόγων περί της πλημμελείας της διαδικασίας εκτελέσεως») και υπογραμμίζει ότι “λόγω της επαπειλούμενης αναγκαστικής εκτέλεσης των δυο αποφάσεων επί τεραστία βλάβη και ζημία του Δήμου”, συντρέχουν νόμιμοι λόγοι να εγκριθούν τα ένδικα μέσα της ανακοπής και αναστολής εκτέλεσης της πληρωμής.

Προτείνει, βέβαια, και την άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας τροποποίησης των διενεργηθεισών κατατάξεων των εν λόγω εργαζομένων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του κ. Βασιλείου θίγονται και ζητήματα ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος αλλά και προσωπικής ευθύνης για αποζημίωση.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα που αφορά σε οφειλές προς το προσωπικό και που θα απασχολήσει την Οικονομική Επιτροπή:

Για 11 εργαζόμενους με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που διεκδίκησαν τα παρακρατημένα επιδόματα (13ο και 14ο μισθό, άδειες κ.λπ.), εκδόθηκε στις αρχές του 2019 δικαστική απόφαση από το Ειρηνοδικείο Μαραθώνα που τους δικαιώνει, για τα χρόνια 2016-17-18 και με το νόμιμο τόκο υπερημερίας. Έτσι, και μετά από τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο όσο και της ΕΣΤΙΑΣ το Δεκέμβριο, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου προτείνει την παραίτηση από τα ένδικα μέσα. Είναι εξάλλου γνωστό ότι της απόφασης του Ειρηνοδικείου, έχουν προηγηθεί πλήθος αντίστοιχων αποφάσεων από Δικαστήρια όλης της χώρας που συντάσσονται με την κρίση του ΣτΕ, ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού είναι αντισυνταγματική. Επιπλέον ο κ. Βασιλείου προτείνει στη Δημοτική Αρχή να έρθει σε συμβιβασμό με τους εργαζόμενους και να τους ζητήσει να παραιτηθούν από τους τόκους “σε πνεύμα συναλληλίας”.

Και οι πληρωμές δεν σταματούν εδώ: Στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα συζητηθεί και η άσκηση ή όχι ένδικων μέσων κατά της δικαστικής απόφασης που διατάσσει την πληρωμή εξωτερικού συνεργάτη, ο οποίος ανέλαβε την επισκευή δημοτικών οχημάτων με απ’ ευθείας ανάθεση. Είναι η πολλοστή φορά που τέτοιο θέμα έρχεται προς συζήτηση, μια που η Οικονομική Υπηρεσία διαφωνώντας με τον τρόπο ανάθεσης, αρνείται  να υπογράψει το ένταλμα πληρωμής, ο ενδιαφερόμενος καταφεύγει στο Δικαστήριο και το Δικαστήριο τον δικαιώνει. Η δικαστική απόφαση έρχεται εν συνεχεία στην Οικονομική Επιτροπή με το ερώτημα της άσκησης ή μη ενδίκων μέσων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος βεβαιώνει πως οι εργασίες καλώς έγιναν, ένδικα μέσα δεν ασκούνται και έτσι τελικά ο συνεργάτης πληρώνεται.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου,  με 4 θέματα μόνο από τη Νομική Υπηρσία του Δήμου, έχει ως εξής:

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 1ο: Γνωμοδοτική απάντηση επί ερωτήματος.
ΘΕΜΑ 2ο: ΠΑΡΟΧΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ.
ΘΕΜΑ 3ο: ΓΝΩΜ/ΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ο.Ε ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ή ΜΗ ΕΝ∆ΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ.
ΘΕΜΑ 4ο: ΓΝΩΜΟ∆ΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΑΣΚΗΣΗΣ Ή ΜΗ ΕΝ∆ΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ.