logo


Ομόφωνα τάχθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Κρυονερίου στο πλευρό των Συλλόγων Γονέων και των κατοίκων που ξεκινούν νέο αγώνα για την απομάκρυνση ακόμη μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που εδώ και ένα μήνα έχει τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από το Γυμνάσιο- Λύκειο της περιοχής.

Το θέμα, υπενθυμίζεται, απασχόλησε τους Συλλόγους Γονέων του σχολείου σε έκτακτη κοινή συνέλευσή τους. Την περασμένη Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου συζητήθηκε εκτός Ημερησίας Διατάξεως, παρουσία γονιών και μαθητών, με πρωτοβουλία των τοπικών συμβούλων Η. Χιώτη από την Ενωτική Πρωτοβουλία, Α. Χατζηαθανασίου από τη ΔΑΔΙΟΝ και της ανεξάρτητης Β. Κάουλα και θύμισε τις ημέρες του 2013, όταν στο ίδιο σπίτι, απέναντι από το σχολείο, είχε και πάλι τοποθετηθεί κεραία, που είχε προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Εκείνη η κεραία συνεχίζει να εκπέμπει και σήμερα, οι κάτοικοι βρίσκονται στα Δικαστήρια για την απομάκρυνσή της, ενώ τα νέα στοιχεία για την εκπομπή ακτινοβολίας στην περιοχή που προσκόμισαν μετά από νέες, ιδιωτικές, μετρήσεις προκαλούν τη μέγιστη ανησυχία: 4200 μονάδες μέτρησε πριν από 10 μήνες ο Δρ Θ. Μέτσης (Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος και Μηχανικός Περιβάλλοντος), σε οικία που βρίσκεται δίπλα στην κεραία. Αλλά 100.000 μονάδες(!) μετράει σήμερα. Η μέτρηση παραμένει ακόμη εντός των ορίων που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά δείχνει μια γεωμετρική αύξηση της τάξης του 2.400%(!)  στην εντοπιζόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που όπως είναι γνωστό δρα σωρευτικά. Ο κ. Μέτσης συνιστά επιπλέον ως άκρως επείγουσα τη μέτρηση μέσα στο χώρο του σχολείου, καθώς και την παρακολούθηση αρνητικών συμπτωμάτων στους μαθητές. Οι παραπάνω μετρήσεις- τις οποίες πάντως αμφισβήτησε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δ. Χριστόπουλος– περιλαμβάνονται αναλυτικά, μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του καθηγητή, σε τεχνική έκθεση που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς στους κατοίκους με αποκλειστικό στόχο την προστασία ευπαθών ομάδων πληθυσμού και κατατέθηκε από τους Συλλόγους Γονέων στο Τοπικό Συμβούλιο.

    

Για “εγκληματική ενέργεια και φόνο εκ προμελέτης” μίλησαν οι γονείς που με τα “τραγικά και εγκληματικά αποτελέσματα” των μετρήσεων στα χέρια,  ζητούσαν πιεστικά να μάθουν αν ο Δήμος Διονύσου και η Πολεοδομία του έδωσαν την άδεια για την τοποθέτηση της νέας κεραίας, αλλά και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τη στιγμή μάλιστα που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας τους για την απομάκρυνση της παλαιάς, με τα γνωστά προβλήματα της μη πληρωμής του δικηγόρου τους από το Δήμο, παρά τη σχετική δέσμευση. Κατηγόρησαν επιπλέον τον Πρόεδρο της Κοινότητας επειδή- αν και ενημερώθηκε τη στιγμή που έμπαινε η νέα κεραία- ουδέν έπραξε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Καλαφατέλης επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Κρυονερίου και Σπ. Σπηλιώτης με τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου. Ο τελευταίος  υπογράμμισε πως πάνω και πέρα απ’ όλα βρίσκται η υγεία του κόσμου, και ιδίως των πιο ευαίσθητων ομάδων του, όπως είναι τα παιδιά. Κάλεσε επιπλέον το Τοπικό Συμβούλιο να υιοθετήσει αυτούσιο το αίτημα για την απομάκρυνση της κεραίας και να το προωθήσει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Ιδιαιτέρως εφόσον υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την απομάκρυνση κεραιών τηλεφωνίας από τον οικιστικό ιστό διάφορων πόλεων στην Ελλάδα, απειλώντας μάλιστα με τσουχτερά πρόστιμα τις εταιρείες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Τέτοιο πρόστιμο, “εξοντωτικό και αποτρεπτικό για όσους τοποθετούν κεραίες στα σπίτια τους”, θυμήθηκε ο τέως Δήμαρχος, είχε αποφασισθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου το 2013, στο πλαίσιο της απαρέγκλιτης απόφασης της πόλης να μην επιτρέπονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στο δομημένο αστικό περιβάλλον. Εντούτοις τέτοιο πρόστιμο ποτέ δεν έχει εισπραχθεί, του υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, δίνοντας το… έναυσμα για ένα μικρό κύκλο προεκλογικής αντιπαράθεσης, που ξεκίνησε από τις κεραίες, πέρασε από τους πυλώνες της ΔΕΗ και κατέληξε στην απόπειρα του κ. Χριστόπουλου να χρεώσει στις μειοψηφίες την αδυναμία του Δημοτικού Συμβουλίου να εκλέξει Αντιπρόεδρο λόγω έλλειψης απαρτίας, κάτι που αναστέλλει προσωρινά τις εργασίες του.

“Δεν μ’ ενδιαφέρει αν υπάρχει Αντιπρόεδρος”, φώναξε, τέλος, ακούγοντας αυτά τα λόγια εξαγριωμένος γονιός. “Το παιδί μου το χτυπάει ακτινοβολία, οι μετρήσεις είναι επικίνδυνες, αν δεν θέλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να έρθει ο επόμενος. Εδώ μιλάμε για ζήτημα ζωής και θανάτου”!

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Συνολικά 49 είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Διονύσου, διάσπαρτες σε όλη την πόλη, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να παρατηρείται στην περιοχή της Αναγέννησης, που οι κάτοικοι αποκαλούν «πάρκο κεραιών»!

*Με αλλεπάλληλες αποφάσεις τους τόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου από το 2013 επαναβεβαιώνουν τη σταθερή απόφαση της πόλης να μην μπουν κεραίες κινητή τηλεφωνίας μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά και να απομακρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες. Από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις μία κεραία στη Σταμάτα, λόγω βασικών ανακριβειών στη μελέτη που τη συνόδευε, και άλλη μία στον Άγ. Στέφανο, απέναντι από το 1ο Δημοτικό, η οποία εντούτοις λειτούργησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον το 2016 η ΔΕΔΔΗΕ απειλούσε με διακοπή παροχής ρεύματος σε οικία στην Άνοιξη, όπου ήταν εγκατεστημένη κεραία χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

*Δυο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στην Πελοπόννησο, του 2017 και του 2018, αναπτερώνουν τις ελπίδες όσων προσφεύγουν για την απομάκρυνση κεραιών κινητής από την περιοχή τους. Και οι δυο αποφάσεις επικαλούνται την ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης, ενώ δέχονται πως ακόμη και αν δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στον άνθρωπο, εντούτοις οι πιθανότητες αρκούν. Δέχονται επίσης πως οι κεραίες πλήττουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα αγαθά, όπως η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και το περιβάλλον, και διατάσσσουν την απομάκρυνσή τους εντός 30 ημερών από την επίδοση της απόφασης, άλλως θα επιβάλλεται στις οικείες εταιρείες πρόστιμο 5.900 ευρώ για κάθε ημέρα που παραβιάζουν την απόφαση αυτή.

*Ο καθηγητής Θ. Μέτσης, καλεσμένος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Κρυονερίου, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε μιλήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής, για την ασύρματη επικοινωνία και τα ενδεχόμενα προβλήματα και κινδύνους από την κακή χρήση ή την κατάχρησή της. Ο ίδιος είναι συγγραφέας του άρθρου “Ταξίδι στην «Έξυπνη Πόλη»” με αφορμή ομώνυμη εκδήλωση στο Δήμο Κηφισιάς τον περυσινό Αύγουστο. Στο άρθρο εκείνο ο κ. Μέτσης υποστηρίζει πως οι “έξυπνες πόλεις”, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζουν, θα μετατραπούν σταδιακά σε τεράστιους φούρνους μικροκυμάτων, ενώ μαζί με άλλους ειδικούς επιστήμονες όπως ο Λ. Μαργαρίτης, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας & Ραδιοβιολογίας στο Τμήμα Βιλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέβαλε το 2016 στην οριστική απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από περιοχή της Αγ. Παρασκευής.