logo


Με δυο ειδήσεις από την επίσκεψή του χτες Τρίτη 13 Μαρτίου στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Αττικής (πρώην Οργανισμός της Αθήνας) επέστρεψε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος. Οι ειδήσεις, τις οποίες ανακοίνωσε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφορούσαν η μεν πρώτη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ροδόπολης, ενώ η δεύτερη σ’ αυτό του Κρυονερίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ράικου, η επίσκεψή του είχε θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον για τη Ροδόπολη. Όπως επανειλημμένα τόνισε, η εκκρεμότητα του εκεί Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αναφορικά με τις χρήσεις γης, φαίνεται να τακτοποιείται, μια που από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν οι ίδιοι σε μελέτη σημειακής τροποποίησης ως προς τις χρήσεις γης. Τούτο επανέλαβε και σε σχετική ερώτηση της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Α. Πέππα.

Εντούτοις, και μετά από επικοινωνία της Οδού Διονύσου με το Τμήμα, η εικόνα που δόθηκε για τη σχετική διαδικασία ήταν τελείως διαφορετική: Ο ενδιαφερόμενος φορέας είναι εκείνος που- αφού μελετήσει και συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα- εκπονεί την οποιαδήποτε μελέτη σημειακής και άλλης τροποποίησης.

Αναλόγως συμπεραίνει κανείς πως τα παραπάνω ισχύουν και για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ροδόπολης. Για την υπόθεση που ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ αναμένεται και νεότερη σχετική με το θέμα. Ο φορέας, εν προκειμένω ο Δήμος Διονύσου με τις Υπηρεσίες του, είναι εκείνος που- με όλα τα δεδομένα ανά χείρας- θα πρέπει να συντάξει τη μελέτη σημειακής τροποποίησης, όπου να τεκμηριώνεται η σχετική σκοπιμότητα και αναγκαιότητα, σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία.

Όσο για την αιτούμενη – επίσης σημειακή- τροποποίηση στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Κρυονερίου με οριοθέτηση ρέματος, εκεί τα πράγματα φαντάζουν πιο δύσκολα: Το Κρυονέρι βρίσκεται εξολοκλήρου στη Ζώνη Προστασίας του Κηφισού, όπως προβλέπεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 1994. Για οποιαδήποτε, λοιπόν, έστω και σημειακή (δηλαδή σε ένα τμήμα) τροποποίηση στο ΓΠΣ, θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον η τροποποίηση αυτή είναι συμβατή με τα όσα επιβάλλει το Προεδρικό Διάταγμα. Πολύ δε περισσότερο, μια που απαιτείται η λεπτομερής διερεύνηση μιας σειράς παραμέτρων που θα διασφαλίζουν ότι η οποιαδήποτε μεταβολή δεν θα έχει ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα, σαν αυτά που έζησε η Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο.