logo


Με 21 θετικές ψήφους από τη Δημοτική Αρχή, τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και τη Λαϊκή Συσπείρση, έναντι 6 αρνητικών από την Ενωτική Πρωτοβουλία και τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση (29/11), την οποία παρακολούθησαν πλήθος δημοτών αλλά όχι ο μελετητής ή η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης, η κατεύθυνση που ο Δήμος Διονύσου θα τους δώσει- στον μελετητή σχετικά με τα περιγράμματα των οικισμών του, αλλά και στην οικεία ΥΔΟΜ που θα κληθεί με βάση το νόμο 4389/16 να τα θεωρήσει. Αυτή η κατεύθυνση δεν ήταν η πρώτη εισήγηση Δημάρχου- να μη συμμετάσχει ο Δήμος στη διαδικασία του Υπουργείου, παρά μόνο για τις περιοχές που θεωρούνται πως έχουν ισχυρά όρια. Δεν ήταν ούτε και η δεύτερη, πολύ πρόσφατη, εισήγηση Δημάρχου- πορτοκαλί οι 5 οικισμοί με ισχυρά όρια, και κίτρινοι οι υπόλοιποι, που με ευθύνη της πολιτείας ή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν μέχρι σήμερα οριοθετηθεί. Ήταν μια τρίτη εισήγηση Δημάρχου, ο οποίος προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση με την πρόταση για πολιτική απόφαση “τα πάντα όλα πορτοκαλί ανεξαρτήτως του νόμου”, που, κατά την άποψή του, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην Υπηρεσία Δόμησης. Η συγκεκριμένη- τρίτη κατά σειρά- πρόταση είχε εκφραστεί στην προηγούμενη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από μερίδα δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης (Α. Πέππα, Π. Ταουξή, Θ. Κρητικός) οι οποίοι επέμειναν πως “αν και η κεντρική Διοίκηση δεν αναγνωρίζει τα όρια των οικισμών μας, τα αναγνωρίζουμε εμείς”.

Στις ερωτήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις, από την άλλη πλευρά, κυριάρχησαν τρία ζητήματα: Η δυσάρεστη έκπληξη του αιφνιδιασμού τους από τη διαφοροποιημένη εισήγηση του Δημάρχου, αυτό των αποκλειστικών προθεσμιών που θέτει ο νόμος, οι οποίες με ορατό τον κίνδυνο να εκπνεύσουν οδηγούν τον έλεγχο όλων των περιοχών κατ’ ευθείαν στο Δασάρχη, αλλά και αυτό της στάσης που θα τηρήσει η Υπηρεσία Δόμησης, η οποία θα βρεθεί ανάμεσα στην πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην υποχρέωσή της να εφαρμόσει το νόμο. Ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που υποστήριξαν πως «ο νόμος είναι μεν κακός, εντούτοις αν εφαρμοστεί τακτοποιεί ορισμένες περιοχές».

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων από τις παρατάξεις και τους ομιλητές τους, καθώς και 3 δημοτών που πήραν μέρος στην προχθεσινή συζήτηση:

Δ. Ζαμάνης: «Στους οικισμούς δεν υπάρχουν δάση»
Αυτή ήταν η κεντρική παραδοχή στη διαφοροποιημένη εισήγηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, με βάση την οποία πρότεινε να αποσταλούν με πορτοκαλί τα περιγράμματα όλων των οικισμών του Δήμου, ακόμη και εκεί που τα οικόπεδα τέμνονται από όρια, “γιατί οι οικισμοί πρέπει να αποκτήσουν πορτοκαλί περιγράμματα ώστε να μην έχουν οικιστικά προβλήματα”. Τούτο δεν είναι μια ευχή αλλά κατά περίπτωση βασίζεται σε σειρά διοικητικών πράξεων σε βάθος δεκαετιών, καθώς και στην πολεοδομική νομοθεσία που δεν έχει αλλάξει, υπενθυμίζοντας πως η θέση αυτή είχε εκφραστεί και στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, στη διαδικασία διαβούλευσης πριν από την ψήφιση του νόμου που θέτει σε περιπέτειες όλο το Δήμο.

img_7275

Επιπλέον ο κ. Ζαμάνης πρότεινε η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου το ταχύτερο δυνατόν, και οπωσδήποτε εντός των αποκλειστικών προθεσμιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, για τις οποίες πάντως τόνισε πως είναι ελαστικές. Ειδικά για την Υπηρεσία, στην οποία “ πιστεύω απόλυτα πως η συγκεκριμένη απόφαση- θέση του Δήμου, που εύχομαι να είναι ομόφωνη, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά: αν και ο νόμος ορίζει άλλα, σε εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνουμε πορτοκαλί περιγράμματα”, ο Δήμαρχος δήλωσε διατεθειμένος με απόφασή του να απαλλάξει την ΥΔΟΜ από τις λοιπές υποχρεώσεις της, ώστε να αφοσιωθεί στο τεράστιο έργο των περιγραμμάτων: “Η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει τις Υπηρεσίες μας να εκφράσουν τη θέση του Δήμου κόντρα σε αυτά που αποφασίστηκαν ερήμην μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως “εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος, αναγνωρίζονται δάση μέσα στους οικισμούς, ενώ η θέση μας στο διηνεκές είναι πως το οικιστικό πρόβλημα στο Δήμο έχει λυθεί και δάση μέσα στους οικισμούς δεν υπάρχουν”. Όσον αφορά τέλος στον ανάδοχο, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως το ίδιο εκείνο πρωί η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε πρόσθετο απαράβατο όρο στη σύμβαση που θα υπογραφεί, σύμφωνα με τον οποίο η δουλειά του μελετητή πρέπει να ευθυγραμμισθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη γενικότερη εικόνα ο κ. Ζαμάνης προσέθεσε και τις οικονομικές επιπτώσεις από μια απόφαση, που δέχεται δασικά στα όρια του Δήμου, όταν οι θιγόμενοι πολίτες στραφούν εναντίον του ζητώντας αποζημιώσεις, ενώ εξετάζει και την περίπτωση απόφασης να απαλλαγούν από την πληρωμή ΤΑΠ οι πολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες θεωρηθούν προβληματικές.

Την πολύ μεγάλη σημασία της πολιτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα δείξει ποια όρια θεωρεί ισχυρά, με βάση προγενέστερες αποφάσεις αλλά και τη διαμορφωμένη, αληθινή, κοινωνική πραγματικότητα, υπογράμμισε από την πλευρά του Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ε. Λυρούδιας. Ο νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο, είπε ο Αντιδήμαρχος, αφήνει όμως πολλά περιθώρια, ανάλογα με ό, τι συνέβαινε και με τους παλαιότερους πολεοδομικούς νόμους.

img_7291

Επιχειρηματολογώντας εν προκειμένω υπέρ της ανάγκης πρόσληψης του συμβούλου μελετητή, ο κ. Λυρούδιας τόνισε πως τούτος ξέρει καλύτερα πώς λειτουργεί η δημόσια Διοίκηση, άρα ποιες πόρτες θα χτυπήσει, ώστε να βοηθήσει το Δήμο στην επίλυση προβλημάτων, τα οποία ο νόμος στη γενικότητά του δεν αντιμετωπίζει εξειδικευμένα: “Αυτή η εξειδίκευση για τα Αλεξανδρέικα, τη Σταμάτα, την Αμυγδαλέζα, το Σπατατζίκι και τις άλλες περιοχές του Δήμου απαιτεί από εξειδικευμένο σύμβουλο εξειδικευμένη και σοβαρή προσέγγιση”. Ο κ. Λυρούδιας ανέδειξε επιπλέον την ανάγκη μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, είτε διαπαραταξιακά είτε και με τη συνδρομή μηχανικών, που εξειδικεύεται σήμερα με την εξέταση των σεναρίων που θα παρουσιάσει ο μελετητής για τα όρια των οικισμών, με κατευθύνσεις στα όρια του εφικτού. Όσον αφορά τέλος στη στάση που θα τηρήσει η Υπηρεσία Δόμησης, “που θα πρέπει να είναι αυστηρός τηρητής της νομιμότητας”, επανέλαβε με τη σειρά του πως μια πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα λειτουργήσει υποβοηθητικά σε μια σειρά διοικητικών πράξεων, ενώ θα εκφράζει το αποθησαύρισμα προθέσεων αλλά και την ηθική διάσταση που δίνει η συνολικότητα στις αποφάσεις αυτές.

Ενωτική Πρωτοβουλία: «Στερείτε το δικαίωμα τακτοποίησης από πολίτες»

img_7284
Για λαϊκισμό αλλά και για ολιγωρία στις αντιδράσεις της, “μια που ο νόμος καταργείται με νόμο”, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης που ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναδρομή στις ενέργειες της δικής του Διοίκησης σχετικά με τα όρια των οικισμών: Το 2013 συντάχθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία και θεωρήθηκαν από την Πολεοδομία Καπανδριτίου, χάρτες που αποτύπωναν την πολεοδομική πραγματικότητα για όλη την πόλη. Αυτή η ενέργεια, και κυρίως η ασφυκτική πίεση και οι αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τους κρατικούς φορείς, που θα μπορούσαν και σήμερα να αξιοποιηθούν για να αλλάξουν συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νόμου, «κατάφεραν το ακατόρθωτο»: Ένα χρόνο αργότερα, με το Νόμο 4280/ 2014, αναγνωρίστηκαν τα όρια των οικισμών Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Αγ. Αγγέλων και Ραπεντώσας, ενώ ενθαρρυντική ήταν η στάση του τότε Υπουργείου για τους προτεινόμενους χάρτες Σταμάτας-Παλαιοσταμάτας και Πευκόφυτου. “Σήμερα εκείνος ο νόμος έχει αλλάξει και η Διοίκηση φέρνει μια πρόταση που όλοι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν για να λύσουν το μακροχρόνιο πρόβλημά τους. Αν όμως αυτή η πρόταση, που σημαίνει πως δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, δεν γίνει δεκτή από το Κτηματολόγιο, τότε θεωρούμε πως θα μπουν σε σοβαρές περιπέτειες και περιοχές που έχουν αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις να προταθούν με κίτρινα και πορτοκαλί περιγράμματα και εκτός δασικών χαρτών. Με τη δική σας πρόταση κινδυνεύουν- με την ανάρτηση των χαρτών- να βρεθούν σε δασικά, αναλαμβάνοντας με δικά τους έξοδα και σε μια σκληρή και ψυχοφθόρα διαδικασία να αποδείξουν ότι έχτισαν με νόμιμες άδειες”, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης. “Η όποια πολιτική απόφαση ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στην ΥΔΟΜ ούτε στον ανάδοχο μελετητή” υποστήριξε ο Γ. Κανατσούλης από την ίδια παράταξη, προσθέτοντας πως παρόλο που στους χάρτες οι οποίοι συντάχθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση αναφέρονταν λεπτομερώς οι διαπιστωτικές πράξεις για τους οικισμούς, αυτό δεν εμπόδισε την ανάρτηση δασικού χάρτη σε κομμάτια της Δροσιάς που είναι χτισμένα. “Αν αποτυπώσουμε τα πορτοκαλί περιγράμματα παντού, θα το λάβουν υπόψη τους; Κακός ο νόμος, αλλά λάθος η τακτική μας. Κοροϊδεύουμε τον κόσμο και λαϊκίζουμε ασυστόλως” κατέληξε ο κ. Κανατσούλης, προκρίνοντας δυναμικότερες ενέργειες αντίδρασης του Δήμου “για να κυνηγήσει αυτούς που θέσπισαν το νόμο”.

Νέα Πνοή για το Διόνυσο: «Μπερδέψατε τα πράγματα»

img_7281
Για ψήφισμα περί αλλαγής του νόμου, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης, που διαπίστωσε σύγχυση προθέσεων στη Δημοτική Αρχή: “Υπάρχει ένας νόμος που θέτει διαδικασίες εφαρμογής του κι εσείς με την εισήγησή σας μας φέρνετε ένα ψήφισμα αλλαγής του. Όλοι θέλουμε να λήξει η ομηρία των πολιτών, αλλά εσείς σήμερα οδηγείτε σε επικίνδυνες ατραπούς. Αγνοείτε το γεγονός πως ο νόμος δίνει μεγάλες προοπτικές σε κάποιες περιοχές, όπως ο Αγ. Στέφανος, όπου αφαιρείται η δικαιοδοσία χαρακτηρισμού από τους δασάρχες. Με τη σημερινή σας εισήγηση χάνουμε μια πολύ μεγάλη και δυνατή ευκαιρία, που μας δίνει η πιστή εφαρμογή του νόμου, να ξεκαθαρίσουμε οριστικά και τελεσίδικα πως τουλάχιστον τέσσερις οικισμοί του Δήμου μας δεν είναι δασικοί. Ακόμα και για όσους έχουν ιώδη περιγράμματα (σ.σ. όπου εντοπίζονται δασικά), προβλέπεται πως εν δυνάμει εξαιρούνται από την ανάρτηση δασικών χαρτών”. Η εισήγηση να αποσταλούν συλλήβδην τα περιγράμματα με χρώμα πορτοκαλί, συνέχισε ο κ. Φωτάκης, ενέχει τον κίνδυνο να απορριφθεί από το Κτηματολόγιο και να παραπεμφθεί σε Επιτροπή Αντιρρήσεων, που θα κληθεί να εξετάσει σειρά διοικητικών πράξεων (υφιστάμενες χρήσεις γης, χρόνος μεταβολής δασικής μορφής, εμπράγματα δικαιώματα κ.λπ.), για τις οποίες ο Δήμος θα πρέπει από τώρα να είναι προετοιμασμένος. “Η Υπηρεσία Δόμησης πρέπει να κάνει- παρακολουθούμενη στενά- τη δουλειά της, και αν χρειαστεί, αν αντιμετωπίσει αδιέξοδα, και μετά από ερώτημά της, μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πολιτική απόφαση” τόνισε ο κ. Φωτάκης προτείνοντας να ληφθεί προς το παρόν μια απόφαση, ει δυνατόν ομόφωνη, που να εκφράζει τη βούληση του Δήμου να λυθούν τα προβλήματα στην κατεύθυνση των πορτοκαλί περιγραμμάτων.

Η ταυτότητα απόψεων ανάμεσα στις δυο παρατάξεις της μειοψηφίας επέτρεψε την έκφραση κοινής θέσης, που αποτέλεσε την αντιεισήγηση στην πρόταση Δημάρχου: “Αποτελεί κοινή πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα όλων των οικισμων με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Μέχρι τότε, και επειδή οι χρόνοι είναι συγκεκριμένοι, η Υπηρεσία Δόμησης να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος”.

Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: «Μην κοροϊδεύουμε τους δημότες γιατί θα τους βρούμε απέναντί μας»

lagg
Το φόβο ότι η Δημοτική Αρχή σήμερα χαϊδεύει τα αυτιά των δημοτών, που αύριο μπορεί να στραφούν εναντίον της, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας, που επιπλέον την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να στρέψει τους πολίτες κατά της κεντρικής Διοίκησης. Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νέας Πνοής, ο κ. Ζυγούνας υπενθύμισε πως πολιτικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο παρελθόν απέκτησαν βαρύτητα και εφαρμόστηκαν, μόνο αφού συνοδεύθηκαν από πολιτειακή επικύρωση. “Κανένας υπάλληλος δεν θα βάλει σε κίνδυνο το κεφάλι του για να πάει κόντρα στο νόμο”, συνέχισε ο κ. Ζυγούνας: “Δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουμε τους δημότες- αλλά μαζί τους να παλέψουμε και να αντλήσουμε τα επιχειρήματα ώστε κανένας οικισμός να μην αμφισβητείται, βάζοντας σε ομηρία τους κατοίκους. Η σημερινή εισήγησή σας, κύριε Δήμαρχε, θα βάλει αυτούς τους κατοίκους απέναντί μας σε λίγο καιρό”. Διαπλοκή πάντα και παντού λόγω του χρόνιου κακού νομικού κατεστημένου που έφερε τον κόσμο σε κατάσταση ομηρίας, διαπίστωσε στην τοποθέτησή του ο Σπ. Σπηλιώτης, που πρότεινε «αντίδραση στο νόμο όχι μόνο με νομικές παρεμβάσεις, επιχειρήματα και πολιτικές αποφάσεις, αλλά και με κινηματικές πρακτικές. Σ’ αυτό απαιτείται η ομοφωνία όλων των πλευρών για να σταματήσει η ομηρία των πολιτών από παλιά κατεστημένα συμφέροντα». Στηλίτευσε τέλος τη συστηματική απουσία του νομικού συμβούλου αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, των οποίων “ο ρόλος είναι να συμβουλεύουν για τη νομιμότητα, αλλιώς εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες”. Παρόλο που η ΔΑΔΙΟΝ αναγνώρισε “σκοπιμότητα στην αιφνίδια αλλαγή της εισήγησης του Δημάρχου που σύντομα θα αποκαλυφθεί” και παρά την πεποίθηση της παράταξης πως η αποστολή πορτοκαλί περιγραμμάτων ουδεμία χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα θα έχει, οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι υπαναχώρησαν από την αρχική τους προσέγγιση και προσχώρησαν, όπως είπαν, στην ομόθυμη βούληση των παρισταμένων κατοίκων. Κάλεσαν παράλληλα το Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες, που ενδεχομένως θα προκύψουν αν αύριο όλοι οι οικισμοί μπουν σε περιπέτειες.

Λαϊκή Συσπείρωση: «Σύγκρουση για τους νόμους που βιάζουν τη ζωή των πολλών»

img_7278
Η μόνη παράταξη που μιλάει για τους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς νόμους, κόντρα στους οποίους δεν προβάλλεται καμιά διεκδίκηση, είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, επεσήμανε η επικεφαλής της Ζ. Σώκου. Και αντιλαϊκός είναι ένας νόμος που βιάζει τη ζωή των πολλών και εξυπηρετεί τους πέντε: “Σε τέτοιους νόμους πρέπει να είμαστε ενάντια- όχι μόνο με τα λόγια αλλά με τις πράξεις. Κατεβαίνεις στο δρόμο, διεκδικείς, συγκρούεσαι με συμφέροντα, αδιαφορώντας για το κόστος. Οι οικισμοί μας είναι νόμιμοι, είναι πορτοκαλί. Γιατί δεν βρέθηκε ένας νόμος τόσες δεκαετίες να το αναγνωρίσει; Γιατί πάντα υπήρχαν πιέσεις μεγάλων συμφερόντων γης πίσω από τους υπουργούς και τους νομοθέτες”, υποστήριξε η κ. Σώκου. Συνεπώς: “Ό, τι έχει χτιστεί με νόμιμες πράξεις της Διοίκησης, πρέπει να είναι πορτοκαλί. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή τηρηθεί ο νόμος, τότε θα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και ότι το σπίτι σου δεν είναι δάσος, πληρώνοντας παντού γιατί πρέπει να μαζευτεί χρήμα”. Επιπλέον της παραπάνω πρότασής της που εναρμονιζόταν με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, η κ. Σώκου ζήτησε και συγκεκριμένες δυναμικότερες ενέργειες “για να δοθεί η μάχη σε συνεργασία ενεδεχομένως και με άλλους Δήμους καθώς και με την ΚΕΔΕ. Διαφορετικά θα έχουμε κοροϊδέψει τον κόσμο”.

Τασσόμενος αναφανδόν υπέρ μιας πολιτικής τοποθέτησης και τονίζοντας την ανάγκη να τελειώσει η επί δεκαετίες ομηρία των πολιτών, ο Η . Υφαντής από τη Διοίκηση ζήτησε εντούτοις από το Σώμα να ξεκαθαρίσει βασικά ζητήματα στη στοχοθεσία της απόφασής του: “Με την όποια σήμερα πολιτική μας απόφαση, αν βέβαια δεν θέλουμε να είναι πυροτέχνημα, πού απευθυνόμαστε; Θυμίζω πως όταν πήραμε την παλαιότερη ομόφωνη απόφασή μας τον περασμένο Μάιο στη διαβούλευση, δεν είχαμε το νόμο. Συνεπώς τότε απευθυνόμασταν στο νομοθέτη για να λάβει υπόψη του τη θέση μας, αλλά αυτός την αγνόησε. Αν σήμερα πάρουμε την ίδια απόφαση, θα πρέπει και πάλι στο νομοθέτη να απευθυνθούμε, στη Διοίκηση που έχει πια νομοθετήσει. Έτσι δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για να δίνουμε οδηγίες στην ΥΔΟΜ, γιατί απλά δεν θα τις ακολουθήσει. Αλλά ούτε και στον ανάδοχο- ποιος θα υπέγραφε τέτοια σύμβαση; Αν εμείς αποφασίσουμε ότι όλα είναι πορτοκαλί, τι θα μας πει; Ότι πράγματι είναι; Γι’ αυτό θα τον πληρώσουμε-με πεταμένα λεφτά; Διατηρώ την επιφύλαξή μου για την πρακτική χρησιμότητα όλης της διαδικασίας που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα”.

Υπέρ μιας ουσιαστικής, και όχι μόνο πολιτικής απόφασης, που θα εκφράζει τη θέση του Δήμου και θα αντιμετωπίζει την ομηρία των πολιτών τάχθηκε από την πλευρά της η Α. Πέππα, που υποστήριξε πως η ευκαιρία για το Δήμο είναι με βάση αυτόν τον νόμο να δείξει καθαρούς και χωρίς δάση τους οικισμούς του, μερικοί από τους οποίους έλκουν ιστορία από τον 19ο αιώνα, και να σταματήσει έτσι όσους συνεχίζουν να παίζουν με τους πολίτες και την περιουσία τους: “Είμαστε νόμιμοι, χτίσαμε νόμιμα και πληρώνουμε νόμιμους φόρους”, κατέληξε η κ. Πέππα. Με την ουσιαστική, και όχι μόνο πολιτική απόφαση συντάχθηκαν τόσο η Π. Ταουξή, που υπενθύμισε ότι παλαιότερη ομόφωνη απόφαση είχε αποτρέψει έστω και προσωρινά την τοποθέτηση διοδίων στην πόλη, όσο και ο Θ. Κρητικός, που υποστήριξε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, σε μια υπόθεση όπου η νομιμότητα φαίνεται να είναι μόνο από την πλευρά του Κράτους.

Για παραλογισμό εδώ και χρόνια λόγω πολυνομίας, λάθους ερμηνείας των νόμων αλλά και ευθυνών των παλιών Κοινοταρχών, μίλησε η Α. Μαραθιά, τοπική σύμβουλος της Διοίκησης στη Σταμάτα, θεωρώντας το νόμο ευκαιρία για το Δήμο να αποφασίσει για τους οικισμούς του, τους οποίους γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον.

Για την περιοχή Σταμάτας- Σπάτων- Παλαιοσταμάτας τοποθετήθηκε ειδικότερα ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Α. Γκίνης, υποστηρίζοντας πως με σειρά διαπιστωτικών πράξεων της κεντρικής διοίκησης η εν λόγω περιοχή αναγνωρίζεται ως οικισμός, πληρώντας όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, συνεπώς πρέπει να αποκτήσει πορτοκαλί περίγραμμα. Ζήτησε πάντως πλήρη τεκμηρίωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβητήσεων από οποιονδήποτε φορέα.

Έστω και για χάιδεμα αυτιών, η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι απαραίτητη, τόνισε ο Π. Πάσχος, κάτοικος της Σταμάτας, που όμως επεσήμανε τον κίνδυνο με την πρόσληψη ενός δασολόγου (σ.σ. του Ν. Χλύκα) ως συμβούλου για τα δασικά, “να βάλει η Διοίκηση το λύκο να φυλάει τα πρόβατα”.

Αξίζει, τέλος, εδώ να επισημανθούν τα εξής:
*Ο αριθμός των θετικών ψήφων δείχνει πως η Διοίκηση προσήλθε ακόμη μια φορά με μειωμένη παρουσία- παρέστησαν 18 από τους 25 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας- και στηρίχθηκε στις 3 ψήφους της Δημοκρατικής Ανατροπής και της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να πετύχει οριακή πλειοψηφία.

*Δεν παρέστη ούτε ο μελετητής- γεγονός γνωστό μια που κατά δήλωση Δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή το ίδιο πρωί ήταν μάλλον απίθανο- αλλά ούτε και η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, παρόλο που ο κ. Ζαμάνης στην ίδια παραπάνω δήλωση είχε επιβεβαιώσει την παρουσία της. Σημειώνουμε εδώ ότι το άρθρο 3 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες του Προέδρου περιλαμβάνει και τη δυνατότητά του “να καλεί δημοτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες, προκειμένου να πληροφορήσουν το ∆ημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα θέματα που συζητούνται”. Όσοι ρώτησαν αν η Προϊσταμένη προσκλήθηκε να παραστεί χθες είτε από το Δήμαρχο είτε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ώστε να διευκρινίσει αν η υπηρεσία της αποδέχεται να κινηθεί “ανεξαρτήτως του νόμου”, απάντηση δεν πήραν.