logo


Την ώρα που η Ομάδα Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες της Μαλακάσας συγκέντρωνε κούτες με είδη πρώτης ανάγκης στην πλατεία Δημοκρατίας στον Άγ. Στέφανο το μεσημέρι, σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου, λίγα μέτρα μακρύτερα, στο Δημαρχείο, πραγματοποιείτο έκτακτη διαπαραταξιακή συνάντηση, την οποία συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης με θέμα το προσφυγικό. Αφορμή για τη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν η Ενωτική Πρωτοβουλία, η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ απουσίαζε η Νέα Πνοή για το Διόνυσο, ήταν το έγγραφο του ΥΠΕΣ που ζητεί από τους Δήμους να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σκέψη που επικράτησε ήταν αυτή για το Στρατόπεδο της ΑΒΥΠ, ως τον πλέον ενδεδειγμένο χώρο και από την άποψη των υποδομών αλλά και λόγω της δυνατότητας του στρατού να διοικήσει και να οργανώσει μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Απορρίφθηκε επιπλέον το ενδεχόμενο πρότασης του ξενοδοχείου Ουράνιο Τόξο, στην Άνοιξη, μια που δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το έγγραφο του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως μέσα στο Στρατόπεδο λειτουργεί δημοτικός Παιδικός Σταθμός, που όμως μπορεί να μεταφερθεί άμεσα στις υπόλοιπες δομές του Δήμου, εφόσον η ΑΒΥΠ χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία προσφύγων.

Επιπλέον ο κ. Ζαμάνης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου για το ίδιο θέμα, καθώς και για την πρόθεση του Δήμου να αναλάβει κεντρικά τη συγκέντρωση ειδών, σε συνεργασία με φορείς (Συλλόγους, Ομάδες Αλληλεγγύης κ.λπ.) που ήδη έχουν κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να υπάρξει οικονομία δυνάμεων και πόρων, αλλά και εναρμόνιση με τις παραμέτρους που έχει θέσει η Περιφέρεια.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τέλος, αναμένεται να συγκληθεί η δημοτική ομάδα της Διοίκησης, ώστε να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση, που θα τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.