logo


Από τη μια πλευρά η συστηματική δουλειά των τελευταίων μηνών, που ως αποτέλεσμα είχε την καταγραφή και την ιεράρχηση των προβλημάτων και σε επίπεδο πόλης αλλά και για κάθε μια Δημοτική Κοινότητα ξεχωριστά. Και από την άλλη πλευρά η ανάγκη για εξωστρέφεια, ώστε αυτή η δουλειά να μαθευτεί από την κοινωνία και τις δημιουργικές της δυνάμεις της, που με τη σειρά τους θα την ανατροφοδοτήσουν.

Αυτά, συνοπτικά, ήταν τα συμπεράσματα από την προχθεσινή, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, συνεδρίαση του Διευρυμένου Συμβουλίου της δημοτικής παράταξης Συμμαχία για τον Πολίτη στη Σταμάτα, την οποία παρακολούθησαν στελέχη (ανάμεσά τους και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Παπαπαναγιώτου, Θ. Κυριακόπουλος και Θ. Μπούσμπουρας), μέλη και φίλοι της παράταξης, ενώ ο παριστάμενος “οικοδεσπότης” Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Β. Πέππας κλήθηκε να ενημερώσει από την πλευρά του για τα τρέχοντα προβλήματα της περιοχής.

Η εκτίμηση όλων, βασισμένη και στην αρχική εισήγηση περί τα δημοτικά πράγματα του δημοτικού συμβούλου Γ. Φωτάκη (σ.σ. ο οποίος εξελέγη μετά από τη συνεργασία της Συμμαχίας με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο), ήταν πως η νυν Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται λίγη και κατώτερη των περιστάσεων. Παρόλο που ο κ. Φωτάκης επεσήμανε το έργο που έχει επιτελεσθεί με την ενοποίηση των τελών, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής- αν και με προβλήματα- υπογράμμισε εντούτοις, με συγκεκριμένα παραδείγματα, τις δομικές αδυναμίες της Διοίκησης του Δήμου, που συνίστανται:
*στη μη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις Δημοτικές Κοινότητες
*σε αυταρχικές πρακτικές, όπως έγινε και στη συνεδρίαση για τον ετήσιο απολογισμό
*στις αντιφάσεις της εξουσίας, με αποτέλεσμα τις διαφωνίες μελών για αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, τις διαφοροποιήσεις τους, ακόμα και παραιτήσεις
*στην αδυναμία σχεδιασμού και προγραμματισμού, όταν το ζητούμενο είναι η πορεία προς το μέλλον με συγκεκριμένους άξονες

Αυτές οι εκτιμήσεις, στις οποίες συμφώνησε και ο Πρόεδρος της παράταξης Π. Βορριάς στη δική του τοποθέτηση, δεν βγαίνουν εντούτοις προς την κοινωνία και τις δημιουργικές της δυνάμεις, με τις οποίες η Συμμαχία οφείλει να συνεργαστεί στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων. Και τούτο, παρόλο που διαθέτει ικανά στελέχη και Επιτροπές Εργασίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί αυτόνομα, επανεξετάζοντας σε κάθε περίπτωση τη συνεργασία της με τη Νέα Πνοή.

“Να πείσουμε την κοινωνία να γίνει κομμάτι της λύσης των προβλημάτων”, πρότεινε από την πλευρά του ο κ. Κυριακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της  παράταξης, παρουσιάζοντας τη στρατηγική της εξωστρέφειας: πρόσκληση στις παρατάξεις και στους πολίτες και καθορισμός πλαισίου συνεργασίας, εντοπισμός, ιεράρχηση και συζήτηση των προβλημάτων με τις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά και με ομάδες πολιτών, συνεργατικές διαδικασίες μέσα στο Δημοτικό αλλά και στα Τοπικά Συμβούλια.

Στην ανάγκη εξωστρέφειας στάθηκε και ο Α. Σαρρής, υπεύθυνος Ομάδας Συνεργασιών, επισημαίνοντας πως παρόλο που το έργο της Δημοτικής Αρχής είναι μηδενικό, η κοινωνία έχει εσφαλμένη πληροφόρηση. Τόνισε επιπλέον πως η συστηματική δουλειά των τελευταίων 4 ετών, έστω και καθυστερημένα, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί, ενώ προειδοποίησε πως το διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές μπορεί να φαίνεται, αλλά καθόλου δεν είναι, μακρύ.

Ποσοστιαία,τέλος, καταγραφή των προβλημάτων σε επίπεδο πόλης, και ανά Δημοτική Κοινότητα, έκανε ο Κ. Μπομπής, βασισμένος όμως σε παλαιότερη προεκλογική έρευνα, που απαιτεί επικαιροποίηση.