logo


Σαφή προειδοποίηση προς τους ασυνεπείς συμβούλους της Διοίκησής του απηύθυνε στη χθεσινή (1 Δεκεμβρίου) διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης με αφορμή τις συνεδριάσεις που έχουν αναβληθεί λόγω μη απαρτίας: “Αν δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς, τότε να παραδώσουμε τη θέση μας σε κάποιον που μπορεί”, τόνισε ο κ. Ζαμάνης, δίνοντας σαφές μήνυμα προς όσους εξελέγησαν μεν, απουσιάζουν όμως συστηματικά από τις διεργασίες του κορυφαίου οργάνου του Δήμου. Επιπλέον κατηγόρησε τις παρατάξεις της μειοψηφίας για κρυφτούλι, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την εικόνα που παρουσιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως στις τέσσερις συνολικά αναβληθείσες συνεδριάσεις του τελευταίου διμήνου, οι παρατάξεις της μειοψηφίας- άλλοτε σύσσωμες και άλλοτε οι περισσότερες εξ αυτών- διαπιστώνοντας τις πολλές απουσίες από τη Δημοτική αρχή, παρέμεναν εκτός αιθούσης και αρνούνταν να δώσουν την απαρτία.

Παρών χθες και ο Μ. Χρηστάκης

Τις δυο συνεδριάσεις που είχαν συνολικά 15 θέματα προς συζήτηση χθες, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, παρακολούθησε μέχρι τέλους με την επίσημη- πλέον- ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Δήμου ο Μ. Χρηστάκης. Καθόλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων ο κ. Χρηστάκης κρατούσε σημειώσεις, ενώ φάνηκε να μη γνωρίζει ακόμη το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης. Ο νέος Γενικός Γραμματέας βρίσκεται, όπως είπε στην Οδό Διονύσου, στη διαδικασία επαφών με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημά μας για την καθιερωμένη συνέντευξη επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτών των επαφών.

photo 5-9

Η ερώτηση βέβαια που κυριαρχούσε πριν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις ήταν αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά και από τις δυο προηγούμενες αναβολές του, στις 17 και στις 24 Νοεμβρίου. Σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της Νέας Πνοής για το Διόνυσο παρέμεναν στην είσοδο της αίθουσας, συζητώντας για το αν στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, υπήρξε αναβολή ή ματαίωση της συνεδρίασης και φάνηκαν -για λίγο τουλάχιστον- διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια ακόμη κίνηση διαμαρτυρίας, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Κεντρικό σκεπτικό τους ήταν πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε αναβληθείσα δυο φορές συνεδρίαση, απαρτία επιτυγχάνεται την τρίτη φορά όχι με τους μισούς, αλλά με το 1/3 των δημοτικών συμβούλων, εν προκειμένω με 14 μέλη: “Όμως στις 17 Νοεμβρίου η συνεδρίαση αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε; Προσήλθαν ή όχι δημοτικοί σύμβουλοι, μια που από τηλεφώνου ειδοποιηθήκαμε να μην παρευρεθούμε;” ρωτούσαν επίμονα εκτός, και εν συνεχεία εντός Συμβουλίου, καταγγέλλοντας τη Δημοτική Αρχή- τόσο η Ενωτική Πρωτοβουλία όσο και η Νέα Πνοή για το Διόνυσο- για εμπαιγμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αποστάσεις από τις καταγγελίες αυτές κράτησαν οι Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως στις 17/11, ζητήθηκε τεχνητή μη απαρτία, ώστε να δικαιολογηθεί η αναβολή της συνεδρίασης στα ελεγκτικά όργανα.

Σπ. Γιαννουλάτος: Να τιμήσουμε τον όρκο μας, εργαζόμενοι για το καλό του Δήμου

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος με δήλωσή του, αναφορικά με την πρόσφατη (24/11) αναβολή της συνεδρίασης του Δ.Σ., οπότε και οι σύμβουλοι τριών από τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας “τιμώρησαν” τη Δημοτική Αρχή για την απουσία πολλών συμβούλων της, παραμένοντας εκτός αιθούσης.

ds3

O κ. Γιαννουλάτος καταδίκασε τόσο την παραπάνω μεθόδευση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, όσο και τις αδικαιολόγητες απουσίες συμβούλων της Διοίκησης, φαινόμενα που συνιστούν καταπάτηση του όρκου τους και καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου: “Ο νόμος μιλάει για απαρτία με 21 παρόντες συμβούλους, χωρίς να ξεχωρίζει από ποια παράταξη προέρχονται. Πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, ας αναλογιστούμε το συμφέρον του Δήμου και των κατοίκων του: Στις συνεδριάσεις που αναβλήθηκαν επειδή δεν μπήκατε στην αίθουσα, θα συζητούνταν η συνέχιση λειτουργίας των κοινωνικών δομών, το Τεχνικό Πρόγραμμα, το αίτημα εργαζομένων. Δεσμεύτηκα να είμαι Πρόεδρος όλων των συμβούλων και το πράττω εφαρμόζοντας τον κανονισμό του Δ.Σ., αν και είμαι ελαστικός στο θέμα των απουσιών. Σας ζητώ να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων με διάλογο και σύγκλιση, όπου είναι δυνατόν, για το καλό του Δήμου”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία για τις απουσίες των συμβούλων, προτρέποντας τις παρατάξεις να ελέγξουν και τα δικά τους μέλη. Τα εύσημα απένειμε εντούτοις στη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και τον ανεξάρτητο Δ. Ράικο, που στην πρόσφατη αναβολή δήλωσαν παρόντες.

Για λεκτικό παροξυσμό και σύγχυση του Προέδρου έκανε λόγο στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης, παροτρύνοντας τη Δημοτική Αρχή να κάνει τη δουλειά της και να αναλάβει τις ευθύνες της.

“Μας εκπλήσσετε δυσάρεστα” δήλωσε από την πλευρά του ο Γ. Φωτάκης της Νέας Πνοής, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Διοίκησης στην αναβολή των συνεδριάσεων, καθώς και την απροθυμία της για συναίνεση στο θέμα των πρωινών συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής.

Να προχωρήσει στην πιστή εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, προέτρεψε τον Πρόεδρο ο Σπ. Σπηλιώτης της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, “και από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Όσο για την επιδοκιμασία προς εμένα, αυτή έρχεται μόνο από τους κατοίκους, και είναι ανάλογη με τις αξίες και τις αρχές μου”, τόνισε ο κ. Σπηλιώτης.

Για επαναλαμβανόμενο σκηνικό και απ’ αυτή τη Δημοτική Αρχή, μίλησε η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που εξέφρασε τη θλίψη της: «Είπατε πως θα πράττατε αντίθετα από τους προηγούμενους, ότι θα πορεύεστε με διαφάνεια. Όμως κι εσείς τα ίδια κάνετε, κι αυτό είναι το πιο τραγικό”, δήλωσε η κ. Σώκου.

Leave a Reply

*

captcha *