logo


Το θέμα που αφορούσε σε 4 εργαζόμενους του Δήμου μονοπώλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη χθεσινή -Παρασκευή 29 Μαΐου- συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου οι τόνοι και η ένταση ανέβηκαν κατακόρυφα ανάμεσα στο Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, με χαρακτηρισμούς, κατηγορίες και απειλές για μηνύσεις. Και αυτά, παρά το γεγονός πως όλοι ανεξαιρέτως όσοι τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα- Διοίκηση, μείζων μειοψηφία, Λαϊκή Συσπείρωση, Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων- δέχθηκαν πως προσλήψεις και μονιμοποιήσεις στο Δήμο Διονύσου- και όχι μόνο- γίνονταν επί δεκαετίες με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους.

Η υπόθεση, υπενθυμίζεται, αφορά σε 4 εργαζόμενους που το 2008 μετετάγησαν από την Κοινωφελή Επιχείρηση της τότε Κοινότητας Κρυονερίου στο δυναμικό της Κοινότητας, παρανόμως όπως υποστήριζε στην εισήγησή του ο κ. Ζαμάνης και όπως είχε αποφανθεί το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η σχετική απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου για τη μετάταξη. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και συνέχισαν να εργάζονται με προσωρινές διαταγές, αναμένοντας την εκδίκαση της κύριας αγωγής τους για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Όμως, όπως τονίζεται ρητά στην εισήγηση, συμβάσεις οιουδήποτε είδους αυτών των εργαζομένων με το Δήμο δεν βρέθηκαν στην υπηρεσία, και πάντως όχι από το 2008 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, όπως καταγγέλθηκε από το Δήμαρχο στη χθεσινή συνεδρίαση, στην περίπτωση ενός από τους 4 εργαζόμενους, παρόλο που η μετάταξή του είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2009, στην κύρια αγωγή του ο ίδιος ισχυρίζεται πως προσελήφθη τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, δηλαδή 4 μήνες αργότερα!

Για την υπόθεση αυτή ο τέως Δήμαρχος και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κρυονερίου είχε διωχθεί ποινικά και πειθαρχικά. Η μεν ποινική διαδικασία οδήγησε σε αθωωτική απόφαση, ενώ ο πειθαρχικός έλεγχος είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αργίας ενός μηνός στον κ. Καλαφατέλη, ο οποίος- σύμφωνα με δηλώσεις του στην Οδό Διονύσου- άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε.

Σήμερα η Δημοτική Αρχή, επιδιώκοντας τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, όπως επανειλημμένα τόνισε ο Δήμαρχος Διονύσου, ζητεί την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων, που επιτρέπουν στους 4 εργαζόμενους να συνεχίσουν να απασχολούνται στο Δήμο, και αποκρούει και την κύρια αγωγή τους, επιδιώκοντας να βάλει τέλος σε παράνομες πρακτικές και διαδικασίες δεκαετιών.

Πολιτικό πρόβλημα

Τη διάσταση του πολιτικού προβλήματος στην εν λόγω υπόθεση επιχείρησε να δώσει στην τοποθέτησή του τόσο ο κ. Καλαφατέλης, όσο και ο συνάδελφός του Κ. Κοντάκης, υποστηρίζοντας ότι με την “κατάπτυστη εισήγησή” του ο Δήμαρχος εξαντλεί το σκληρό πρόσωπό της Διοίκησης σ’ αυτούς τους εργαζόμενους, επειδή και μόνο προέρχονται από το Κρυονέρι. Χαρακτήρισε εξάλλου αντιφατική και άνιση τη μεταχείριση των τεσσάρων, όταν για τους άλλους 134 εργαζόμενους του Δήμου αντίστοιχες υποθέσεις έληξαν μόλις πρόσφατα απολύτως ομαλά και μπορούν πλέον να εργάζονται κανονικά και με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Την εκτίμηση αυτή υιοθέτησε και η Ε. Χαμακιώτη, που μίλησε εξ ονόματος των υπολοίπων τριών συναδέλφων της: “Μπλοκάρετε το δίκαιο αίτημά μας, μόνο και μόνο επειδή είμαστε από το Κρυονέρι, και ούτε τα ονόματά μας δεν αναφέρετε στην εισήγησή σας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Καλαφατέλης κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι στο Δικαστήριο, όπου συζητείτο η κύρια αγωγή των εργαζομένων πριν από 10 ημέρες, κατέθεσε ψευδή, παραπλανητικά και λασπολογικά στοιχεία εναντίον του, επιδιώκοντας την προσβολή και υποτίμησή του, και επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά του. Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προσέθεσε επίσης πως, σύμφωνα και με εφετειακή απόφαση, σημασία έχουν οι πραγματικές εργασιακές σχέσεις, ακόμη και αν δεν έχει συναφθεί έγκυρη σύμβαση εργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και στο Δήμο.

Ζ. Σώκου: “Κρίμα”

Διαχωρισμό ανάμεσα στις πολιτικές ευθύνες (“βρείτε τις”) και στα πραγματικά γεγονότα που θέλουν 4 ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους (“κρίμα να την πληρώσουν αυτοί”) έκανε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου. Αλλά και η Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Μ. Μπακαφούκα, παρόλο που παραδέχθηκε τις παθογένειες του παρελθόντος αναφορικά με τις προσλήψεις και τις μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων, ζήτησε την πλήρη υποστήριξη προς τους τέσσερις, μια που “δουλεύουν εδώ τόσα χρόνια, ξέρουν τη δουλειά και είναι απαραίτητοι στο Δήμο”.

Θ. Στάικος: “Ζητάτε ψευδή κατάθεση;”

Για προσωπική τοποθέτηση- επίθεση στο Δήμαρχο, η οποία εντούτοις τίποτα δεν έλεγε για τους εργαζόμενους, κατηγόρησε τον τέως δήμαρχο ο Θ. Στάικος από τη Δημοτική Αρχή, που υπενθύμισε πως την περασμένη τετραετία η αντιπολίτευση, και όχι η τότε Διοίκηση, είχε στηρίξει τα εργασιακά αιτήματα: “Δικοί σας Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι δε στήριξαν τότε τους εργαζόμενους, που εμείς σταθήκαμε δίπλα τους. Και σήμερα ζητάτε από το Δήμαρχο να καταθέσει ψευδώς στο Δικαστήριο;”. Επιπλέον ο κ. Στάικος καυτηρίασε την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία “ζητεί να συνεχιστεί η παρανομία και σήμερα, επειδή κάποτε όλοι παρανομούσαν”.

Δ. Ζαμάνης: “Καταφανής παρανομία”

“Όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα- τα όσα αποκαλύφθηκαν στο Δικαστήριο, η απουσία συμβάσεων στην υπηρεσία, το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης- οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Αυτοί οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν με καταφανώς παράνομο τρόπο και, από το πουθενά, ξαφνικά ζητούν να γίνουν αορίστου χρόνου. Αυτό κατέθεσα στο Δικαστήριο. Συνεπώς, λογικά ζητώ την ανάκληση των ασφαλιστικών τους μέτρων. Πώς να παραβλέψω όσα γνωρίζω; Ή ψέματα θα έλεγα ή θα έκανα τη δουλειά μου”, έκλεισε το θέμα ο Δήμαρχος Διονύσου, υποστηρίζοντας σε όλους τους τόνους πως το πρόβλημα μόνο πολιτικό δεν είναι.

Η εισήγηση της Διοίκησης απέσπασε τελικώς 4 θετικές έναντι 2 αρνητικών ψήφων, προκρίνοντας την αίτηση ανάκλησης των ασφαλιστικών μέτρων καθώς και την απόκρουση της κύριας αγωγής των 4 εργαζομένων.

Μερικές επιπλέον επισημάνσεις

*Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρίστατο και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου ενώ απουσίαζε- μετά και από πάγια καταγγελία για το ακατάλληλο της ώρας- ο εκπρόσωπος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, αλλά και η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, αν και παγίως οι δημοτικοί της σύμβουλοι παρακολουθούν και παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών του Δήμου, χωρίς δικαίωμα ψήφου

*Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την πρόταξη του θέματός τους- ήταν το 12ο στην Ημερήσια Διάταξη- και παρόλο που το αίτημά τους έγινε δεκτό, οι ίδιοι προτίμησαν τελικά να συζητηθεί στη σειρά του, περιμένοντας τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας που είχε ειδοποιήσει πως θα καθυστερούσε

*Μπορεί να σημειώθηκαν πολλές απουσίες αιρετών, όμως τη συνεδρίαση παρακολούθησε πλήθος εργαζομένων στο Δήμο, που είχαν προσέλθει για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους.