logo


Την απόφαση να συμμετάσχουν στις εκλογές ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα των επαφών για συνεργασία  με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις της πόλης, πήρε το Συμβούλιο Διοίκησης της Συμμαχίας για τον Πολίτη που διευρυμένο με φίλους και μέλη της παράταξης συνεδρίασε στην Άνοιξη την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε η πορεία των συζητήσεων της Συμμαχίας με την Ενωτική Πρωτοβουλία(σ.σ. την παράταξη που στηρίζει τη σημερινή Δημοτική Αρχή), με τη Διόνυσος- Ανοιχτοί Ορίζοντες στην οποία επικεφαλής είναι ο Δ. Ζαμάνης και με τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου στην οποία ηγείται ο Γ. Ζυγούνας. (σ.σ. Εκκρεμεί, όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση με την κίνηση Ο Διόνυσος Αύριο).

Τις συναντήσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις είχε αναλάβει επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Π. Βορριά και τους Αντ. Σαρρή, Γ. Φωτάκη και Θ. Γαββαθά. Όπως περιέγραψε, λοιπόν, ο κ. Σαρρής, οι συζητήσεις με τις δυο πρώτες παρατάξεις νωρίς νωρίς επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του υποψηφίου δημάρχου και στην εκλογή του, αν βεβαίως προχωρήσει η μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς καθόλου να τους απασχολεί, όπως τόνισε, το αυτοδιοικητικό θεσμικό πλαίσιο ή η μορφή τής μεταξύ τους συνεργασίας. Ενώ σοβαροί συνομιλητές με πολιτικό λόγο αποδείχθηκαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Ανατροπής, με την οποία έχουν ήδη μεθοδεύσει κάποια πρώτα διερευνητικά βήματα κοινής μεθοδολογίας.

Την πολιτική του εκτίμηση και για το αυτοδιοικητικό αλλά και για το δημοτικό σκηνικό και τις συζητήσεις κατέθεσε εν συνεχεία ο κ. Βορριάς, Πρόεδρος της παράταξης, που έθεσε το ουσιαστικό δίλημμα: «Ή πάμε σπίτι μας αφήνοντας το Δήμο στα χέρια τυχάρπαστων αυτοδιοικητικών σκιτζήδων ή συνεχίζουμε τη διερεύνηση συνεργασιών με παράλληλη επιλογή υποψηφίου, αλλά δεν συνεργαζόμαστε και με το διάολο για να φύγει ο Καλαφατέλης».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις- προτάσεις των μελών που ακούστηκαν αναφορικά με την πορεία της Συμμαχίας προς τις εκλογές: Οι περισσότεροι προέκριναν την αυτόνομη κάθοδο μια που «η παράταξη έχει ιστορικότητα, πλούτο αυτοδιοικητικών γνώσεων και ανεξάρτητη φωνή για την οποία είμαστε περήφανοι», όπως ακούστηκε από πολλούς παρισταμένους. Ενώ δεν έλειψε και η πρόταση για συνεργασία με την παρούσα Διοίκηση Καλαφατέλη «για να στηρίξουμε τα έργα που έχουν αρχίσει και δεν πρέπει να μείνουν μισοτελειωμένα».

Για την οριστική απόφαση καθόδου της Συμμαχίας στις εκλογές, τέλος, βαρύνοντα ρόλο έπαιξε η τοποθέτηση του κ. Φωτάκη, πρώην Νομάρχη Ηρακλείου, που συγκέρασε την αυτόνομη κάθοδο με τις προσπάθειες για συνεργασία, οι οποίες πάντως φαίνεται πως αφήνουν οριστικά εκτός την Ενωτική Πρωτοβουλία και τους Ανοιχτούς Ορίζοντες.