logo


Με βασικά θέματα τις καταργήσεις των Νομικών Προσώπων των Δήμων, τις εκλογές, την κατανομή των ΚΑΠ αλλά και γενικότερα τα οικονομικά, ξεκίνησαν στις 10 το πρωί στα Γιάννενα οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με κεντρικό θέμα «Η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας».

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών οι αιρετοί όλης της χώρας αναμένεται να αποφασίσουν τους τρόπους αντίδρασής τους σε όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση.

«Εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση των νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων και στην απόλυση του προσωπικού τους, θα καταρρεύσει ό, τι έχει παραμείνει όρθιο», τόνισε προσερχόμενος στο συνέδριο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης. Επίσης ανέφερε ότι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα του Συνεδρίου θα είναι η υποχρηματοδότηση της Τ.Α., αφού την τελευταία 3ετία,οι πόροι έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τις κοινωνικές δομές»

Στην ομιλία του ο κ. Ασκούνης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση, εάν επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών των Δήμων που υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

«Η δική μας θέση είναι ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές των Δήμων όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθούν, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν για να «πιάνουν τόπο» οι κοινωνικές δαπάνες. Πρέπει να γνωρίζουμε, ενόψει και των Δημοτικών Εκλογών, ποια Αυτοδιοίκηση θέλει η Κυβέρνηση, ποιο ρόλο επιθυμεί να της επιφυλάξει. Εμείς τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε κατάργηση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίες αποτελούν και την τελευταία νησίδα κοινωνικής πολιτικής του Κράτους», ανέφερε ο πρόεδρος.

Και υπογράμμισε: «Πέραν του γεγονότος ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την  αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και η Κυβέρνηση δε μπορεί να προχωρήσει σε καταργήσεις Νομικών Προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για εμάς τους αιρετούς το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και κοινωνικό. Αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους συμπολίτες μας, τις πλέον ευαίσθητες και φτωχές ομάδες της κοινωνίας μας. Οι Δήμοι, ως ο πλησιέστερος φορέας εξουσίας, θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τις κοινωνικές δομές που μας αφορούν. Φτάνει πια».

πηγή: aftodioikisi.gr