logo


Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το νέο σύστημα κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), δηλαδή η χρηματοδότηση των Δήμων με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, που αποτελεί και κύριο θέμα του επερχόμενου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Βέβαια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κ. Ασκούνης, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, η τελική απόφαση για τη νέα κατανομή των ΚΑΠ δεν θα ληφθεί στο επερχόμενο συνέδριο (30 και 31 Μαΐου στα Ιωάννινα), αλλά σε ξεχωριστή ημερίδα ή συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. Στο συνέδριο των Ιωαννίνων θα συζητηθεί, κυρίως, το θέμα της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Εξάλλου, ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ και δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη διαβούλευση όσον αφορά στη βαρύτητα των κριτηρίων. Κι αυτό γιατί, εκτός από τον πληθυσμό, η γεωμορφολογία συνιστά σοβαρότατο παράγοντα σε μία χώρα με σπάνιας ποικιλίας γεωγραφικό ανάγλυφο.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ειπώθηκε από μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, οι μητροπολιτικοί δήμοι εμφανίζουν επί σειρά ετών αύξηση των πόρων που λαμβάνουν, χωρίς να βαρύνονται από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών τους, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζεται μείωση του πληθυσμού τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αστικοί δήμοι έχουν το πλεονέκτημα του μεγάλου πληθυσμού συγκριτικά με τους άλλους δήμους.