logo



 

Ορισμός Προέδρου και Γραμματέως αλλά εκλογή Αντιπροέδρου

στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου

 

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 7,5 περίπου ωρών, το Δημοτικό Συμβούλιο στη δεύτερη συνεδρίασή του για τις δημαιρεσίες την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, κατόρθωσε να αναδείξει το Προεδρείο του για τη διετία 2013-2014. Πρόεδρος του Δ.Σ. αναδείχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος από το Κρυονέρι Τάσος Καρασαρλής, και μάλιστα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση τριών άκαρπων ψηφοφοριών: Πρόεδρος ορίζεται ο σύμβουλος από την πλειοψηφία που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις δημοτικές εκλογές. Αν αυτός αρνηθεί, τότε ο δεύτερος, και ούτω καθεξής μέχρι να υπάρξει αποδοχή, κάτι που έγινε με τον κ. Καρασαρλή. Αντιπρόεδρος εξελέγη, και μάλιστα με την πρώτη, δηλαδή με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Θ. Στάικος από το Διόνυσο, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Τέλος για πρώτη φορά το Προεδρείο εμπλουτίσθηκε με γυναικεία παρουσία: Γραμματέας ορίσθηκε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας από τον Άγ. Στέφανο Αγάθη- Έλλη Τζανετή, μια που ο υποψήφιος από τη Συμμαχία για τον Πολίτη Θ. Μπούσμπουρας απέτυχε και αυτός να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις αλλεπάλληλες τρεις ψηφοφορίες.

Η λύση Καρασαρλή επελέγη από τη Διοίκηση μπροστά στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε προτείνοντας και πάλι ως Πρόεδρο του Δ.Σ. το Θ. Ροΐδη. Έτσι γνώρισε τη δεύτερη μεγάλη ήττα της, μια που ο κ. Ροΐδης αποδοκιμάσθηκε για δεύτερη φορά και μάλιστα και από συναδέλφους του της Δημοτικής Αρχής : Από τους 17 παρόντες συμβούλους της πάλαι ποτέ πλειοψηφίας, στην πρώτη ψηφοφορία  ψήφισαν οι 16 υπέρ της εκλογής του (σ.σ. ο ίδιος δήλωσε πως θα απέχει της ψηφοφορίας για πρόεδρο), οι οποίοι στη δεύτερη έγιναν 15 και στην τρίτη 14! Εκτιμάται πως αυτός ήταν ένας τρόπος ώστε να αποδοκιμασθεί και εκ των έσω η πρακτική που ακολουθούσε ο απελθών Πρόεδρος και που είχε οδηγήσει σε ρήξεις και εντάσεις, μέχρι και στη διαγραφή τριών δημοτικών συμβούλων-στελεχών της Διοίκησης. Περιττό βέβαια να τονισθεί πως σύσσωμη  η μειοψηφία έριξε αρνητική ή λευκή ψήφο.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως , ίσως να έπαιξε ρόλο και η παραληρηματική, όπως χαρακτηρίσθηκε, δήλωση του κ. Ροΐδη πριν αρχίσουν οι διαδικασίες, και η απόπειρα θεσμικού πραξικοπήματος εκ μέρους του και  εκ μέρους της Διοίκησης. Αφορμή στάθηκε έγγραφο από τη Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΥΠΕΚΑ που κυκλοφορούσε σε όσους δήμους πήγαν σε δεύτερες δημαιρεσίες και που το επικαλείτο επίμονα ο κ. Ροΐδης. Πρόεδρος, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, εκλέγεται όποιος, μετά από 2 άκαρπες ψηφοφορίες όπου ζητείται η απόλυτη πλειοψηφία,  πάρει έστω και μια(!) θετική ψήφο, τη δική του για παράδειγμα!!! Η ερμηνεία αυτή, που σκοντάφτει όχι μόνο στην ουσία της εκπροσώπησης και της δημοκρατίας, αλλά και στην ίδια την κοινή λογική, ανατράπηκε από άλλο έγγραφο, προερχόμενο από το Γραφείο του Υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη, που έβαζε τα πράγματα στη θέση τους: Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που στην 3η ψηφοφορία θα πάρει τους μισούς συν ένα από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του Σώματος στο πρόσωπό του.

«Παραλήρημα»

Αρνητικός πρωταγωνιστής για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε στις δημαιρεσίες  ο απελθών Πρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Ροΐδης, ο οποίος σε μια «παραληρηματική»,  όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί συνάδελφοί του, δήλωση σωρευτικά: 1)θεώρησε τη συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση ως μη νόμιμη, 2)τον εαυτό του (και τα άλλα δύο μέλη του Προεδρείου) ήδη εκλεγμένα από την Κυριακή 6 Ιανουαρίου και 3)το τοπικό blog Διονυσοσκουφίτσα, τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Γ. Νικητόπουλο, Σπ. Σπηλιώτη, Γ. Ζυγούνα και Κ. Κουριδάκη, το δημότη Στ. Μιχιώτη και άλλους που δεν κατονόμασε επιτόπου, ως υπεύθυνους για τυχόν βλάβη κατά της οικογένειάς του και της περιουσίας του!!! Ενώ μάλλον θυμηδία προκάλεσε η δήλωση πολιτικών φρονημάτων του, ότι είναι «μάχιμος πολιτικός και αριστερός και όχι της γυάλας, γιαλατζί». Ειδικότερα:

Ο κ. Ροΐδης με πάθος υποστήριξε πως σύμφωνα με σχετικό έγγραφο από τη Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ήδη εκλεγμένος Πρόεδρος, μια που πήρε έστω και μια θετική ψήφο την Κυριακή 6 Ιανουαρίου. Συνεπώς η επανάληψη των δημαιρεσιών είναι παράνομη. Ενώ προληπτικά ένοχους θεώρησε συναδέλφους του, πολίτες και τη Διονυσοσκουφίτσα, «αν επέλθει βλάβη στο φαρμακείο, την περιουσία και την οικογένειά μου».

Εντύπωση προκάλεσε εντούτοις η αποστασιοποίηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη από τον δυο φορές εκλεκτό του για την προεδρία του Δ.Σ. («αυτά είναι απόψεις του κ. Ροΐδη») αλλά και το «άδειασμα» του πρώην Προέδρου από το δημοτικό σύμβουλο της Διοίκησης Ν. Καρυστινό («εφόσον το ερώτημα προς την Περιφέρεια- έχουμε ή δεν έχουμε Πρόεδρο μετά τις πρώτες δημαιρεσίες- δεν έχει απαντηθεί, τότε ορθώς συνεδριάζουμε. Γιατί Πρόεδρο δεν έχουμε»).

Παραληρηματική και συκοφαντική χαρακτήρισαν, τέλος, οι θιγόμενοι σύμβουλοι την τοποθέτηση Ροΐδη, επιφυλασσόμενοι να την αντικρούσουν στο μέλλον και νομικά.

 

Το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

Πρόεδρος Τάσος Καρασαρλής- Κρυονέρι

Αντιπρόεδρος Θόδωρος Στάικος (ο μόνος  που εξελέγη από το Σώμα, με 21 ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία)- Διόνυσος

Γραμματέας  Αγάθη- Έλλη Τζανετή- Αγ. Στέφανος